Moze kontynuowac w temacie o wypalaniu DPFAle powiedzcie Panowie co mam zrobić jak wypalanie się zaczęło
branie oleju
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 14:56 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arkady2222
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Założyłem, że poruszałes się około 50-80 km/h. Przyjmując wartość skrajna, wychodziło 1,3 km na minutę. Stąd wzięło mi się 3 minuty w przybliżeniu :-)arkady2222 pisze:I nie po 3 min, tylko po 3 km.
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
-
arkady2222
No tak też pomyślałem. Właśnie wjechałem do garażu. Po 10 min sprawdziłem poziom oleju i jest ma maxa, a ok 1000 km temu było na środkowej kresce.
Porownalem olej ten z silnika i ten z bańki, jest dokładnie taki sam w dotyku i kolor jest czarny, więc ubywający płyn ze zbiornika wyrównawczego nie jest sprawcą wzrostu poziomu oleju, tylko DPF jak mniemam.
Porownalem olej ten z silnika i ten z bańki, jest dokładnie taki sam w dotyku i kolor jest czarny, więc ubywający płyn ze zbiornika wyrównawczego nie jest sprawcą wzrostu poziomu oleju, tylko DPF jak mniemam.
- Kocur
- Zafiromaniak
.arkady2222 pisze:ubywający płyn ze zbiornika wyrównawczego nie jest sprawcą wzrostu poziomu oleju, tylko DPF jak mniemam.
Ja także myślę, że to DPF - przerwane któreś (lub oba) wypalanie. Teraz trzeba by podłączyć interfejs i logować to, co dzieje się z samochodem w momencie uruchamiania wypalania. Mając te dane - będziemy mogli w końcu postawić jakąś diagnozę, a nie tylko wróżyć z fusów
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
-
arkady2222
Wlasnie tak zrobię. Jak zacznie się wypalanie, to podjadę do mechanika żeby się podłączyć.
Napisałem we wcześniejszym poście, że przybyło oleju, a nieznacznie ubyło płynu w zbiorniku wyrównawczym.
Jednak dzisiaj rano jak zajrzałem pod maskę stwierdziłem, że stan płynu w zbiorniku jest taki jak na początku, czyli niewiele ponad górną kreską, a jeszcze z 2 dni temu był równo z kreską. Szczerze powiem, że nie wiem co o tym myśleć
Czy płynu może raz ubywać, a raz przybywać???
Napisałem we wcześniejszym poście, że przybyło oleju, a nieznacznie ubyło płynu w zbiorniku wyrównawczym.
Jednak dzisiaj rano jak zajrzałem pod maskę stwierdziłem, że stan płynu w zbiorniku jest taki jak na początku, czyli niewiele ponad górną kreską, a jeszcze z 2 dni temu był równo z kreską. Szczerze powiem, że nie wiem co o tym myśleć
Czy płynu może raz ubywać, a raz przybywać???
- Kocur
- Zafiromaniak
- to będzie za późno. My powinniśmy wiedzieć, jakie są paramerty samochodu przed wypalaniem, w jego trakcie i po. Podłącz sobie choćby jakiegoś lepszego chińskiego ELM-a i Torque Pro w telefonie. O ile dobrze pamiętam - ten zestaw już umożliwiał przeprowadzenie logowania.arkady2222 pisze:Wlasnie tak zrobię. Jak zacznie się wypalanie, to podjadę do mechanika żeby się podłączyć
EDIT: Nie pomyliłem się - Torque Pro ma możliwość logowania.
Może - to kwestia rozszerzalności termicznej cieczy. Pewnie było tak, że raz sprawdziłeś na nagrzanym silniku, a raz na chłodnym. Stąd mogą brać się różnice poziomów przy kolejnych sprawdzeniach zbiornika.arkady2222 pisze:Czy płynu może raz ubywać, a raz przybywać???
W każdym bądź razie - nie to jest naszym powodem przybywania oleju. I z tego trzeba się bardzo cieszyć
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 10:39 przez Kocur, łącznie zmieniany 3 razy.
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
-
arkady2222
- Kocur
- Zafiromaniak
Weź sobie chińszczyznę, tylko w taki sposób: pojedź do najbliższego Twojego miejsca zamieszkania sprzedawcy z Allegro i po prostu przetestować. Mają działać opcje związane z DPF, EGT itd. Koszt takiego ELM to około 70 PLNarkady2222 pisze:. Tylk co kupić, wszędzie same chiny. Może macie jakiś sprawdzony?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 12:33 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
-
arkady2222
- Kocur
- Zafiromaniak
. Czy Torque PRO ma info o DPF, tego do końca nie wiem - sprawdzę u siebie. Ale i to nie gwarantuje, że to info będziesz miał, ponieważ niektóre ELM-y nie potrafią sobie niektórych parametrów odczytać. Sprawdź najpierw na "wersji demo", czy Twój potrafi. Jeśli tak - to kup PRO i jakie takie pojęcie o tym, co się dzieje z samochodem będzie to dawało.arkady2222 pisze:Czy w takim razie muszę zakupić wersję pro?
Ale skoro działa Ci ELM na tym programie - to na innych też powinien się połączyć. Chyba, że jak wspomniałem - masz wersję, która nie do końca obsługuje protokół i tych danych może w niektórych ELM-ach po prostu nie być
EDIT:
1) jest taki wskaźnik, jak DPF Temperature. Ten może być bardzo pomocny do ustalania, kiedy zaczyna się wypalanie i ile trwa. Sprawdź, czy Twój ELM potrafi do niego zaczytać parametry
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 12:33 przez Kocur, łącznie zmieniany 3 razy.
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
- Kocur
- Zafiromaniak
PRO ma na przykład DPF Temperature oraz możliwość logowania wielu parametrów ze sterownika. Tylko jest pytanie, czy Twój ELM obsługuje tylko podstawowe komendy protokołu, czy jest lepszym chińczykiem i potrafi też zaczytać te rozszerzone, typu DPF Temperature itd. Nie mamy możliwości sprawdzić tego inaczej, jak "organoleptycznie"
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
- Kocur
- Zafiromaniak
Po prostu poszukać "demo" TORQUE PRO i zobaczyć, czy jest aktywny wskaźnik DPF Temperature. Jeśli jest aktywny - Twój ELM obsługuje wszystkie komendyarkady2222 pisze:A jak to sprawdzić, żeby nie kupować drugiego bez potrzeby?
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6