uszczelniacz wałka rozrządu-wymiana?
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
witam. puścił mi uszczelniacz na wałku rozrządu-ssącym. czy aby go wymienić muszę rozpinać cały rozrząd czy wystarczy zdjąć koło wałka ssącego, przytrzymać napięty pasek rozrządu /aby nie poprzestawiał się na pozostałych kołach/ zwracając uwagę na ustawienie rozrządu a następnie wymienić uszczelniacz i poskładać wszystko z powrotem. mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli na pasku rozrządu pojawiły się ślady oleju to trzeba go bezwzględnie wymienić czy można go wymyć z oleju / np. denaturatem lub benzyną/. z góry dzięki za info.
nie da się wymienić uszczelniacza bez wymontowania koła zębatego. Biorąz pod uwagę silnik z20let ktory masz u opisie to do tej całej operacji musisz zdjąć pokrywę dekli zaworów bo koło zębate w tym silniku jest na klinie inaczej niż w innym silnikach, na wałku masz miejsce na klucz i dopiero odkręcasz koło.
Proponuje wymienić od razu drugi uszczelniacz na wydechu i mieć spokój. Jak wyciek był nieduży to możesz oczyścić pasek i założyć spowrotem a jak się sączyło to lepiej kupić drugi i spać spokojnie.
Proponuje wymienić od razu drugi uszczelniacz na wydechu i mieć spokój. Jak wyciek był nieduży to możesz oczyścić pasek i założyć spowrotem a jak się sączyło to lepiej kupić drugi i spać spokojnie.
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
dla potomnych. wymieniłem w/w uszczelniacz-czas pracy 3h, koszt 7zł /uszczelniacz f-my ERLING/. obyło się bez demontażu pokrywy zaworów /koło rozrządu podobnie jak w innych silnikach ECOTEC jest ustawione /jednoznacznie/ na wałku przy pomocy kołka. niestety trzeba było poluzować napinacz paska rozrządu. na razie pasek wymyłem /wygląda dobrze/, ale mam zamiar go wymienić.
u mnie tez sie lało na uszczelniaczach i moj dobry znajomy mechanik powiedzial mi zebym sobie wymienil pasek bo bede mial spokoj bo niby byla naklejka ze paske byl zrobiony 30 tys km temu ale naklejkom za bardzo nie ufam wiec dalem wymienic uszczelniacze na obu wałkach oraz caly rozrzad z pompa wody i moge spac spokojnie.
Mam problem z wyciekiem z silnika. Bede juz 4 raz wymieniał symeringi na wałkach rozrzadu bo to one puszczaja olej. Jak do tej pory wymienialo to juz 3 roznych mechanikow. Wiec raczej o zlym montazu nie ma mowy. Co moze byc przyczyna i jak temu zaradzic pomozcie!
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
Albo masz wałek drasniety w poprzek i nie widzisz tego bądź nie chcesz widzieć,wytarty wałek lub uszkadzasz za każdym razem uszczelniacz.
To 3 najprosciejsze przyczyny
To 3 najprosciejsze przyczyny
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, 13:02 przez danielp, łącznie zmieniany 1 raz.
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jeszcze pytanie w którym dokładnie miejscu ci przepuszcza ten uszczelniacz, centralnie po środku przy wewnętrznym otworze czy na krawędziach zewnętrznych uszczelniacza, bo może być jeszcze panewka wałka, np. nie dokręcona lub nie uszczelniona.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER