Tank oli (oil catch tank)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

Tank oli (oil catch tank)

#1 Post autor: paweldm »

Witam.
Mam pytanie o wasze doświadczenia z tank oil. Tak się zastanawia, nad montażem takiego ustrojstwa. Mam odłączona odmę więc trochę czasem na postoju dostaje się pewien zapaszek. Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/oil-catch-tank-alumin ... 6988430491
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
KAMUI

#2 Post autor: KAMUI »

Ja też już od dłuższego czasu myślę nad takim rozwiązaniem, fabryczna odma nie daje rady, sporo oleju idzie w dolot.
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#3 Post autor: Sumik »

Zajrzyj do mnie. Ostatnio nabylem Catch Tanka. Problem jest taki ze wyjscie z pokrywy zaworow masz 18mm.
Kazdy sprzedawany ma jakas tam srednice ale nie jest to wiecej niz 12mm.
Dzwonisz lub piszesz do Properfekta i robia Ci na zamowienie. Jedyne czego nie mozna zmienic to srednica zbiorniczka bo chyba maja taki material wsadowy do obrobki.

Ja z wysylka dalem 180 zl. Moze przez to ze jestem stalym klientem, ale jak bedziesz chcial to sie ogarnie znizki :)
Poza tym ten zbiornik ma przewage nad tymi chinolami bo w srodku ma siatke ktora separuje olej od powietrza.
Chinole sa puste.
dany1107

#4 Post autor: dany1107 »

Mam zamontowany i naprawdę działa ten zbiorniczek. Co do węża to tak jak napisał sumik lub zależy jaki zbiorniczek kupisz. Bo ja np miałem w zestawie 2 lub 3 rodzaje różnych końcówek do tego żeby nie kombinować. Wąż kupiłem silikonowy z ebaya, jest tego od groma, od koloru do rozmiaru jaki chcesz.
Załączniki
s-l225.jpg
s-l225.jpg (14.82 KiB) Przejrzano 1052 razy
Ostatnio zmieniony 01 lis 2017, 21:25 przez dany1107, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#5 Post autor: paweldm »

Co ile przebiegu zlewacie olej ze zbiorniczka?
Takiego chińczyka nie można wypełnić siatką. Jestem w posiadaniu drobnooczkowej siatki miedzianej.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2017, 23:38 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#6 Post autor: Sumik »

Można próbować, raczej nie zaszkodzi. Jeszcze nie zlewałem, ale jak zamontuję to dam znać jak to wygląda :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”