Problemy związane z użytkowaniem akumulatora

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#31 Post autor: Anony Mous »

padł mi akumulator, czas kupić nowy. Chce kupic 60ah jak mam w oryginale, a kilka osób tutaj pisze że kupiło 72ah?

1. Czy te nasze dziadowskie alternatory zdołają je naładowąć?

2. Czy fakt ze altki muszą naładować większy akumulator nie skraca ich żywotności?

3. 60 ah varty ma 242mm długości a 72ah varty 278mm, Czy ten 72 ah zmieści się spokojnie, wejdzie do tego pokrowca na akumulator?

4. Jak sie ma centra futura do varty blue dynamic? Dzwoniłem do gościa który handluje akumulatorami i powiedział, że nia miał ani jednej reklamacji futury odkąd handluje

Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

Kaliope pytałeś mnie o akumulator. TradeLux zamontował Bosch 12v 74Ah/680A /s-4/ za 274zł netto.

Jak padł mi alternator i myślałem że to coś innego to w aso pytali mnie o akumulator powiedziałem im, że 64 albo 74 Ah to powiedzieli że minimum to 70Ah bo do diesla musi być mocny akumulator.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#33 Post autor: MieHor »

Wg VIN standardowo w ZB dla silników diesla (Z19DT, Z19DTL, Z19DTH) fabrycznie były montowane akumulatory 60 Ah i alternatory 100A, natomiast w wersjach Sport - akumulator 60 Ah i alternator 120A i w wersjach z wyposażeniem zimowym (webasto) oraz z systemem szybkiego ogrzewania - akumulator 70 Ah i alternator 140 A

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

Czyli pracownicy ASO mówią coś innego niż zaleca producent :)

Woytas

#35 Post autor: Woytas »

pewnie, że jest to diesel i potrzebuje więcej jak benzynka ale to już są inne silniki i nie potrzebują tyle co starsze diesle . 60 Ah to spokojnie wystarczy nawet na CB - ważne jest po prostu żeby zawsze był doładowany i sprawny w 100%. założysz mocniejszy to wbrew pozorom skrócisz jego żywotność - bo nie jest nominalny dla danego altka, i reszty osprzętu, no chyba, że jeździsz na taxi i masz jeszcze pare innych zrzeraczy :/ to od razu kupujesz mocniejszy i liczysz się z coroczną wymianą :roll:

Anony Mous

#36 Post autor: Anony Mous »

Zamówiłem Varta Silver Dynamic 61ah, czyli najwyższa półka varty odpowiadająca centrze futura. Zadzwoniłem do Gościa. Jak widać po jego aukcjach, gośc handluje wszystkimi markami i poprosiłem żeby mi szczrze powiedział z których firm i akumulatorów ma najwięcej reklamacji. Gość powiedział, że reklamacji nie miał nighdy żadnych na Varte, że to zdecydowanie najsolidniesza firma, która zresztą daje akumulatory na pierwszy montaż w wielu markach (u mnie w poczciwej Fabii też varta, która wytrzymała 9 lat). Z centry futury miał 2 reklamacje w tym roku a najwiecej z Boscha. Co ciekawe, w innym sklepie, o którym wczesniej wspominałem gość też odradzał mi Boscha ale zachwalał centre futura, natomiast o varcie się nie wypowiadał bo nią nie handluje. Zobaczymy. Mam nadzieje że wynikiem mojego padniętego akmulatora nie jest awaria alternatora.

http://www.allegro.pl/item1078866207_ak ... iwice.html

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#37 Post autor: Lorry »

Kurde za poźno się skapnąłem.... Jak mi w Astrze aku padł (też miał 9lat, pociągnął by dłużej ale niechcący przyczyniłem się do skrócenia żywotu :oops: ) to zapytałem taksówkarza o jakiś dobry serwis aku w KrK. Podobno najlepszy jest na tyłach BP przy cmentarzu Rakowickim w strone Wawy, prowadzi go starszy Pan widać że fachura i uczciwy. Dobrał coś o odpowiedniej pojemności by było dobre i nie targnęło po kieszeni. Inna sprawa że do benzyny jednak mniejsze wymaganie nieco jest...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#38 Post autor: MieHor »

kaliope, za przeproszeniem - kombinujesz jak koń pod górkę. Ja w tym roku kupowałem Centrę Futura 72 Ah do swojej ZA 2,0 DTI w tej firmie: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7714494 - jest w Krk - zdecydowałem się na Futurę, bo ma aż 3 lata gwarancji i pakiet Assistance, a tego sprzedawcę naprawdę polecam - zapłaciłem razem z przesyłką kurierską taniej niż zapłaciłbym w sklepie fabrycznym Centry w Poznaniu.

P.s.

Porównaj ceny z tego linku w Gliwicach i tego z mojego (Krk) za ten sam typ aku

Anony Mous

#39 Post autor: Anony Mous »

dlaczego kombinuje? Varta silver dynamic a centra futura to rzeczywisice ta sama klasa akumulatora ale po wywiadzie w dwóch sklepach Varta wydaje się być lepsza, stąd ją zamówiłem. Ceny tej varty i centry sa niemal identyczne w sklepach online, tzn okolo 315-330zl. Ja kupiłem za 330zl z przesyłką. 74 ah nie chciałem bo się boję o alternator.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#40 Post autor: MieHor »

kaliope, Twoja kasa, Twój wybór, pytałeś o opinię, to napisałem co ja o tym sądzę - i tylko tyle.

Awatar użytkownika
Goris
Debiutant
Model:

#41 Post autor: Goris »

kaliope pisze: 3. 60 ah varty ma 242mm długości a 72ah varty 278mm, Czy ten 72 ah zmieści się spokojnie, wejdzie do tego pokrowca na akumulator?
U mnie od początku była VARTA GM 60Ah, po 4 zimach padła cela (oczko świeci na zielono)
Wymiary VARTY 60Aha 278mm a FUTURY 60Ah 242mm .

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#42 Post autor: MieHor »

Goris pisze: Wymiary VARTY 60Aha 278mm a FUTURY 60Ah 242mm .
Poniżej małe porównanie akumulatorów:

Akumulator Varta Silver Dynamic 61Ah 600A - c. 320,0 zł (Auto-Start Gliwice)
Wymiary (dł./szer./wys.): 242 x 175 x 175 mm

zalety SILVER DYNAMIC:

* Idealny dla samochodów o dużej pojemności i mocy silnika, z dużą ilością odbiorników energii
* Wydłużona żywotność dzięki technologii POWERFRAME
* Wysoki prąd rozruchu, spełniający wymagania samochodów z sinikiem diesla
* Całkowicie bezobsługowy, wykonany w technologii wapniowo-srebrowej

Akumulator CENTRA FUTURA CA602 60Ah 600A - c. 276,0 zł (AutoWanda Kraków)
Wymiary (dł./szer./wys.): 242 x 175 x 175 mm

Zalety CENTRA FUTURA:

# maksymalne bezpieczeństwo i komfort (specjalna konstrukcja wieczka PSLTM)
# brak możliwości ingerencji z zewnątrz (hermetyczne podwójne wieczko)
# kontrolowane wydzielanie gazów (centralne odgazowanie z systemem antyiskrowym)
# ochrona przed wyciekiem elektrolitu (specjalny system labiryntowy [Futura przeszła pozytywnie specjalny test szczelności])
# technologia Ca/Ca (dłuższy okres przechowywania bez konieczności doładowywania i utraty parametrów)
# nie wymaga jakichkolwiek czynności obsługowych
# Gwarancja: 3 lata
# Centra Assistance: 2 lata

Podsumowanie:

Oba wymienione akumulatory wykonane są w takiej samej najnowocześniejszej technologii, mają takie same wymiary i niemal identyczne parametry. Różni je przede wszystkim CENA oraz okres gwarancji (dla Vatry sprzedawca nie podaje, ale wynosi on 24 m-ce) i pakiet Assistance.
Skoro tak, to po co przepłacać!

P.s. Nie ma nic wspólnego z żadną z wymienionych firm, zarówno z producentami, jak i ze sprzedającymi.

Anony Mous

#43 Post autor: Anony Mous »

Witam,
zdechł mi totalnie akumulator, nie ładuje się nawet pod prostownikiem - jutro przymierzam się do kupna i wymiany.
Czy na coś muszę zwrócić uwagę, kombinować jakieś podtrzymanie napięcia - czy po prostu odkręcić klemy, wyjąć stary, włożyć nowy i podpiąć klemy?

Zafira B z 2007, więc radio mi się nie zablokuje - a jak inne moduły elektroniczne?

Anony Mous

#44 Post autor: Anony Mous »

Nie powinieneś mieć żadnego problemu z wymianą. Ja u siebie z racji dodatkowo zamontowanego alarmu musiałem odłączyć syrenę aby nie wyła.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#45 Post autor: MieHor »

przemeks, przed podjęciem ostatecznej decyzji proponuję zapoznanie się z tym tematem http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=77

Jeśli będziesz postępować zgodnie z tymi zasadami nic nie powinno się stać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”