Przerywające ładowanie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
SebSand

Przerywające ładowanie

#1 Post autor: SebSand »

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, proszę więc o wyrozumiałość i dobrą poradę.

Od pewnego czasu zauważam, iż moja Zafira (Z19DTH) ma problemy z ładowaniem powietrza do silnika. Kiedy samochód stoi przez kilka dni, lub przez dłuższy czas nie wyjeżdża z miasta pojawia się problem niedoboru doładowania na wyższych obrotach, samochód muli. Przejechanie się kawałek ekspresówką przywraca sprawność motoru, ale wtedy z kolei dochodzi drugi objaw: gdy trzymam gaz w podłodze, ciśnienie ładowania faluje. Jest to słyszalne (przerwy w gwizdaniu turbiny), odczuwalne pod nogą i potwierdzone logiem dynamicznych, który dodaję jako załącznik. Zadane ciśnienie jest nieco wyższe niż w serii, bo samochód jest od ponad 2 lat po Chipie (mało inwazyjny program pisany pod konkretny egzemplarz a nie gotowiec z Internetu - około 170KM, 410 Nm). Zaznaczam jednak, że mój problem pojawił się niedawno i nie wynika bezpośrednio z modyfikacji wsadu ECU.

Jeżeli chodzi o inne problemy mające wpływ na ładowanie to EGR i klapy wirowe można wykluczyć - klapy są zregenerowane, a problem EGRu rozwiązany na stałe przy okazji Chipa. W samochodzie znajduje się sprawny, oryginalny filtr DPF (dopalanie co +/- 500 km).

Zasugerowano mi, że z powodu nagaru zacina mi się zmienna geometria, wolę jednak zasięgnąć Waszej opinii zanim oddam turbinę do naprawy.
Załączniki
ŁADOWANIE.png
KudlatyEOS

#2 Post autor: KudlatyEOS »

Czy samochód wyświetla jakieś błędy ?
Czy przy gazie w podłodze od 2000-4000 obr. na 3 albo 4 biegu wywala błąd silnika i odcina moc ?

U mnie czasem poszarpuje auto ( tak jak pisałeś przerwy w gwizdaniu ) ale tylko przy delikatnym przyśpieszaniu w zakresie 2200-2700 obr.

Może tutaj coś znajdziesz.
viewtopic.php?f=30&t=4371
SebSand

#3 Post autor: SebSand »

Dzięki za odpowiedź. Samochód nie wyświetla żadnych kontrolek, a po podpięciu do interfejsu nie ma żadnych błędów. Takie problemy jak opisujesz miałem parę lat temu, ale po wymianie zaworu sterującego turbo, nie pojawiały się już więcej. Temat który podesłałeś przejrzałem i dotyczy jednak "grubszych" problemów niż mój ale wczytam się jeszcze, może coś znajdę.
Niemniej jednak dalej czekam na Wasze sugestie :)
Skasowany użytkownik 6483

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Panowie , tak się zastanawiam czytając te posty . kolega SebSand piszę ,że "Jest to słyszalne (przerwy w gwizdaniu turbiny)". W mojej zośce nie słychać żadnych gwizdów . czy może w turbo nalezałoby upatrywać problemy z mocą (zbliżająca sie regeneracja)??
SebSand

#5 Post autor: SebSand »

Gwizdanie to może przesadne określenie, ale odgłos wstającej turbiny było w mojej Zafirze słychać od wyjazdu z salonu (auto w najbliższej rodzinie od początku). W Twojej Zafirze jest inna wersja silnika, która z tego co wiem różni się między innymi turbiną, także dźwięk silnika może być inny. Natomiast jeśli chodzi o regeneracje turbo to tak się pewnie stanie, jeśli nikt mnie nie naprowadzi na inny trop ;)
KudlatyEOS

#6 Post autor: KudlatyEOS »

U mnie również słychać wstające turbo i podczas dynamicznego dodania gazu ( pedał w podłodze ) od 2000-3200 obrotów i puszczeniu gazu słyszalny jest "blow off". Dźwięki te są od nowości.

Daj znać jeszcze jak auto zachowuje się podczas "pełnego gazu" od 2000-4000 obr. na 4 albo 5 biegu. Ostatnio jeździłem spokojniej i błąd 02345A zgasł. Jednak po mocnym przegonieniu znów siedzi w pamięci.

Może jakaś mała nieszczelność w układzie Vacum ?

Dodam jeszcze, że u mnie poszarpywanie ( upuszczanie turbo ) występuje tylko przy delikatniejszym rozpędzaniu się w okolicy 2300-2700 obr. I to też nie zawsze. Jakoś w przyszłym tygodniu będę wymieniał zawór N75 i zobaczę czy to pomoże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”