Drgająca wskazówka obrotomierza 1.8 ZB

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Damian84

Drgająca wskazówka obrotomierza 1.8 ZB

#1 Post autor: Damian84 »

Witam może miał ktoś problem z drgająca wskazówką obrotomierza co może być tego przyczyną? Wcześniej był błąd od przepływomierza został wymieniony na nowy zaraz po chwili wywalił nowy błąd od termostatu i po wracał więc wymieniłem termostat na Nowy w tej chwili brak błędów na komputerze wskazówka delikatnie skacze na obrotomierzu silnik pracuje równo a i świece też wymieniłem.Wcześniej jak go kupiłem z Niemiec tego niebyło potem musiałem wymienić uszczelekę pod chłodnicą oleju i myślę, że to tej wymianie... A i zdolny mechanik mi go źle odpowietrzył i płyn mi wywalił efekt uszkodzony wąż oczywiście na swój koszt to zrobił i wiecej mojej Zośki w ręce nie dostanie paprok... I tak myślę czysto nie są tego następstwa.... Za cenne rady dziękuje
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 21:44 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Wyczyść Bost sensor...
viewtopic.php?f=30&t=7146
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 19:49 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian84

#3 Post autor: Damian84 »

Hmm tylko ja mam silnik 1.8 benzyna 140 km 2006 r brak gazu hmm u mnie też to jest? A w serwisie opla też to będą wiedzieć
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: rafant4011 »

Jak Pb, to bost sensora chyba nie masz :mysli:
Damian84

#5 Post autor: Damian84 »

No właśnie więc jak myślisz gdzieś na forach czytałem że może to być sonda lambda albo regulator napięcia w alternator chociaż ładowanie mam super i żadnego błędu w komputerzeCo to może być??
fafa69

#6 Post autor: fafa69 »

mam ten sam problem, ten sam silnik a na wolnych obrotach, jak jest silnik rozgrzany wskazówka obrotomierza lekko drży, lekko w górę lekko w dół. Po wymianie świec, po wymianie sondy (drugiej), i braku błędów na komputerze.
wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#7 Post autor: wesolys »

witam to musi być jakaś wada bo ja w 1.9 cdti mam to samo choć co jakiś czas zdarza się że działa normalnie
Damian84

#8 Post autor: Damian84 »

Hmm i co na to zrobić? Może serwis Opla coś na to poradzi??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”