[B] Elektryczne, składane i podgrzewane lusterka
- Michał2008
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Trochę namieszałem, bo podałem numerację styków nie uwzględniając "dziury" jaka jest w złączu, gdzie pierwsze pięć par jest pominięte. Dokładny opis złącza znajduje się tu
- Michał2008
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dołożyłem u siebie składane lusterka, poniżej kable które trzeba dołożyć.
Może komuś się przyda...
Kostka w drzwiach pasażera przy zawiasach
Kostka w drzwiach pasażera i kierowcy jest taka sama, kable też. Kostka do lusterka
Kostka w drzwiach kierowcy przy zawiasach.
Kostka do sterowania szybami, lusterkami w drzwiach kierowcy 5 kabli.
Może komuś się przyda...
Kostka w drzwiach pasażera przy zawiasach
Kostka w drzwiach pasażera i kierowcy jest taka sama, kable też. Kostka do lusterka
Kostka w drzwiach kierowcy przy zawiasach.
Kostka do sterowania szybami, lusterkami w drzwiach kierowcy 5 kabli.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2017, 20:42 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Jestem nowy. Mam mały problem. Zakupiłem Opelka Zafirkę z września 2010 roku, silnik 1.8 benz. Gdy włączam podgrzewie tylnej szyby to nie grzeją mi lusterka zewnętrzne które są elektrycznie sterowane. Nie widziałem na lewym lusterku jakichkolwiek oznaczeń dot. podgrzewanych lusterek. Czy jest możliwe aby w moim modelu lusterka nie były podgrzewane.
Z uwagi, iż jestem na wyjeździe mam ograniczony dostęp do forum. Proszę o informacje na adres email: wotwalther@wp.pl. Za udzieloną pomoc z góry dziękuję.
Z uwagi, iż jestem na wyjeździe mam ograniczony dostęp do forum. Proszę o informacje na adres email: wotwalther@wp.pl. Za udzieloną pomoc z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, 15:40 przez Reising, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
Podaj VIN sprawdzimy, druga sprawa jest taka że po prostu może już ktoś tam grzebał...Reising pisze:Witam. Jestem nowy. Mam mały problem. Zakupiłem Opelka Zafirkę z września 2010 roku, silnik 1.8 benz. Gdy włączam podgrzewie tylnej szyby to nie grzeją mi lusterka zewnętrzne które są elektrycznie sterowane. Nie widziałem na lewym lusterku jakichkolwiek oznaczeń dot. podgrzewanych lusterek. Czy jest możliwe aby w moim modelu lusterka nie były podgrzewane.
Lusterka sprawdzisz czy grzeją jak zajdą szronem lub "mgłą"...
Wojti miał. Wykonawca Flora.Mawerix pisze:Nikt nie chce się podzielić jak zrobić składane lusterka z pilota więc sam poświęciłem czas. Czyżby zmodzenie składania lusterek z pilota było takie proste jeden przekaźnik dwie diody... na razie w trakcie testów.
Ale nie wiem czy to jest taki dobry pomysł, w zimie jak lusterka zajdą śniegiem i lodem możesz rozwalić mechanizmy...
Za każdorazowym otwarciem i zamknięciem auta lusterka będą wykonywać pracę, a tak to sam zdecydujesz czy zechcesz je złożyć...
Myślałem o tym samym, ale pomyślałem o zimie...
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, 20:01 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Włączasz ogrzewanie tylnej szyby i włączają się grzane lusterka. Po chwili jak dotkniesz dłonią to poczujesz ciepło od lusterka i będziesz wiedział że działa.
Od biedy można wyjąć lustro i zmierzyć miernikiem na tych dwóch wsuwkach od maty grzewczej czy pojawia się napięcie około 12-14 volt. Jeżeli będzie jakieś niskie to znaczy że system nie odpalił grzania z powodu wykrycia usterki, na przykład nieodpowiednia rezystancja maty grzewczej lub jej brak czyli mata przepalona.
Od biedy można wyjąć lustro i zmierzyć miernikiem na tych dwóch wsuwkach od maty grzewczej czy pojawia się napięcie około 12-14 volt. Jeżeli będzie jakieś niskie to znaczy że system nie odpalił grzania z powodu wykrycia usterki, na przykład nieodpowiednia rezystancja maty grzewczej lub jej brak czyli mata przepalona.
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Takie czynności należy podjąć ale zaczął bym od sprawdzenia bezpiecznika w skrzynce REC.Morfi_pl pisze:Od biedy można wyjąć lustro i zmierzyć miernikiem na tych dwóch wsuwkach od maty grzewczej czy pojawia się napięcie około 12-14 volt. Jeżeli będzie jakieś niskie to znaczy że system nie odpalił grzania z powodu wykrycia usterki, na przykład nieodpowiednia rezystancja maty grzewczej lub jej brak czyli mata przepalona.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
Ja też posiadam składane lusterka ale nie wiem czy jest to dobra opcja. Pomyśl o zimie.
Też chciałem to realizować bo widziałem u kolegi Wilczka w VC ( tak samo jak otwieranie klapy z pilota ). Ale stwierdziłem, że opcja składania z guzika jest wystarczająca.
Też chciałem to realizować bo widziałem u kolegi Wilczka w VC ( tak samo jak otwieranie klapy z pilota ). Ale stwierdziłem, że opcja składania z guzika jest wystarczająca.
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Sumik pomyśl o wiośnie a nie o zimie
U mnie składają kilka razy dziennie i ani razu nie było z nimi problemu bo co miało by sie stać nie złożą się do końca to się świat nie zawali i układ nie uszkodzi.