Wymiana wtrysków 1.7 cdti 110KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
JohnDoe

Wymiana wtrysków 1.7 cdti 110KM

#1 Post autor: JohnDoe »

Panowie fachowcy pomóżcie, mam kilka pytań o te wtryski.Czy można wymienić jeden?np. kupić używany i wstawić.Mechanik mówi, że trzeba wszystkie.Czy denso się w końcu regeneruje czy nie? Podobno jak używki to muszą być 4 i to z jednego samochodu, to prawda?
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

bazyliszek72
JohnDoe

#3 Post autor: JohnDoe »

Czytałem 5 razy wcześniej i dalej jestem głupi😀
PETERSS

#4 Post autor: PETERSS »

I tak i nie...
Co jeśli trafisz w kupionych używkach na 2 dobre i dwa padnięte?Używka zawsze niesie ryzyko niesprawności (niby jest gwarancja rozruchowa)
Napisz dlaczego chcesz wymieniać wtrysk i jakie są objawy.Jeżeli masz uszkodzony jeden to ja bym wymienił ten uszkodzony -po co wywalać kasę?
Przede wszystkim ustal przyczynę swojej usterki i przeanalizuj czy zaraz nie padną następne dobre wtryski.
JohnDoe

#5 Post autor: JohnDoe »

Na zimnym silniku, przez chwile skaczą obroty, podczas przyspieszania na zimnym słychać taki metaliczny dziwięk który cichnie po 2-3 km, do złudzenia przypominający klekot zaworów w benzyniaku.Dochodzi pulsacyjna praca silnika, tak jakby minimalnie obroty skakały, nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły.Mechanik podłaczył pod tech 2 i powiedział,ze 1 wtrysk ma delikatną rozbieżnosc i to moze byc przycznyna, ale pewien nie jest.Mówi tez że nie da się w tym silniku wymienić 1 wtrysku trzeba 4, co według mnie jest bzdurą. Nie sam za nowy wtrysk 2300pln, bo cena jest chora, nie mając pewności,ze pomoże. Auto normalnie jeździ,przyspiesza, tylko ta pulsacyjna praca mnie wkurza.
Skasowany użytkownik 6483

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Z tego co pamiętam , to koledzy , którzy posiadają Zoski z tym silnikiem, narzekają na standartową przypadłość powodująca falowanie obrotów a mianowicie jakiś czujnik na pompie pada i druga sprawa, czujnik ciśnienia paliwa na listwie CR. Może i Ciebie to dotknęło, ten problem? Niech sie wypowiedzą Ci, którzy maja własnie ten sam silnik.
JohnDoe

#7 Post autor: JohnDoe »

Ten zawór wymieniłem, zawór SVC czy jakoś tak(regulator ciśnienia palwa). Filtr paliwa też, czyszczony EGR, wymieniłem świece i rozrząd,przepustnica też podobno sprawdzona.Podobno jakiś czujnik na wydechu jest trafiony, wywala bład po podpięciu pod tech2, ale na desce żadna kontrolka się nie świeci, mechanik mówi zeby olać. Sam już nie wiem.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, 16:44 przez JohnDoe, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Na wydechu masz czujniki temperatury spalin. Może jeden z nich padł.
JohnDoe

#9 Post autor: JohnDoe »

Napewno jeden jest uszkodzony, ale czy to moze mieć wpływ na takie zachowanie pracy silnika?

Dodano po 1 minucie :
Tam sa chyba,az 4 czujniki😀
Awatar użytkownika
barek16
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#10 Post autor: barek16 »

Pewnie masz czujnik temperatury spalin przed DPFem i za DPFem oraz czujnik ciśnienia spalin przed DPFem i za DPFem. Od któregoś tam roku czujnik ciśnienia montowali tylko jeden.
PETERSS

#11 Post autor: PETERSS »

Tak jak Jarek pisze :ok: musisz dokładnie sprawdzić te czujniki zwłaszcza CSV sama wymiana nic nie da trzeba go nauczyć/ zaprogramować wolne obroty.
Dokładnie sprawdź parametry ciśnienia pompy i nie wiem jaki masz typ ale tam występuje drugi czujnik na listwie i też objawy pasują do niego.
Wrzuć parametry wtryskiwaczy i koledzy z tymi silnikami porównają.
Miałem podobny problem w astrze h 1.7 cdti i tam winowajcą był czujnik na listwie CR (falowanie obrotów, ciężko odpalał) ale za nim to z zdiagnozowałem podmieniłem wszystko ;-)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, 20:47 przez PETERSS, łącznie zmieniany 1 raz.
JohnDoe

#12 Post autor: JohnDoe »

Ten csv robiłem w serwisie opla, i po przeczytaniu postów na forum, spytałem mechanika czy to ustawił.Powiedział, ze samochod sam się nauczy, ale ponoć na moją prośbę ustawił to.A ten drugi czujnik to pojęcia nie mam. Sprawdzali na tech 2, żadnych błedow nie wykrył oprocz tego czujnika w wydechu.

Dodano po 1 minucie 10 sekundach:
Drogi jest ten czujnik na listwie?

Dodano po 2 minutach 28 sekundach:
Parametrów wtryskiwaczy nie mam, bo sprawdzali na ekranie monitora pod techem ich prace.
PETERSS

#13 Post autor: PETERSS »

Moja rada : poszukaj kogoś z op-comem w twojej okolicy podepnijcie się i sprawdźcie parametry.
JohnDoe

#14 Post autor: JohnDoe »

Sorki za pewnie denne pytanie, ale jakie parametry mozna sprawdzić opcomem? Wtryski? Ciśnienie?czujniki wszelakie?
PETERSS

#15 Post autor: PETERSS »

tak jak piszesz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”