Kostka sprawdzona przewody wyglądają nie najlepiej ale jeśli okaże się że z nią wszystko ok
To czy wypiety wężyk mógłby wygenerować ten błąd?
Bo powoli tracę już nerwy do tego bo check na blacie wkurza
Błąd ECN044304
-
Crazy
Pojawiły się nowe wnioski odnośnie błędu, wczoraj robiłem test zaworu i od 2% do 100% przechodzi bez problemu, i już przy okazji błąd skasowałem, w baku było 1/4 paliwa pokonane 40km błędu brak, pojechałem na stację tankowanie prawie full i od razu check.
Tak jak by ilość paliwa miała znaczenie, nie wiem rozkladam ręce już z tym.
Korek wlewu paliwa może nie dopuszcza powietrza ?
Tak jak by ilość paliwa miała znaczenie, nie wiem rozkladam ręce już z tym.
Korek wlewu paliwa może nie dopuszcza powietrza ?
-
merho
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie dziś wyskoczyła mi kontrolka silnika, sprawdziłem błąd na metodę gaz hamulec i pojawił się taki kod 044304. Na szybko zacząłem czytać googla, na naszym forum jest jeden wątek. Postanowiłem sprawdzić stan kabli i wtyczek przy silniku, bo ktoś miął walniętą wtyczkę i kabel od zaworu odparowania. Szukałem czegoś nie typowego w tamtych okolicach no i pod szybą w komorze silnika znalazłem przewód z lewej strony wtyczka czerwona i w centralnej części zielono/szara.
Zdjęcia załączam do prawej do lewej. Pytanie czy możliwe jest ze to część instalacji systemu odpowietrzania paliwa?
EDIT
Zatankowałem auto do połowy baku, check się ciągle świecił, ale komputer wskazuje zasięg ten sam jak przed tankowaniem.
Zdjęcia załączam do prawej do lewej. Pytanie czy możliwe jest ze to część instalacji systemu odpowietrzania paliwa?
EDIT
Zatankowałem auto do połowy baku, check się ciągle świecił, ale komputer wskazuje zasięg ten sam jak przed tankowaniem.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, 21:18 przez merho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
merho
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie dziś byłem u mechanika, szybka naprawa trochę szperania i problem rozwiązany. Dzięki koledze Crazy namierzyłem urwany przewód, przy kostce zasilającej ten "zawór", który jak widać na zdjęciu w poprzednim poście wypadł z gumowego okrągłego uchwytu. Przewody były już wcześniej naprawiane więc poprzedni właściciel miał podobny problem. Dodatkowo w jednym miejscu wężyk był uszkodzony, musiało to tam tak latać i się przetrzeć, albo mechanik uszkodził go trakcie naprawy 
Warto sprawdzić u siebie czy zwór par siedzi tam solidnie. U mnie zabezpieczony jest plastikową taśmą zaciskającą.
Piękna pogoda słonce świeci ostro, dzięki czemu w oko mi wpadła ruda spod rantu maski. Po tej zimie i tonach soli na karoserii spodziewałem ze coś gdzieś wyskoczy.
Warto sprawdzić u siebie czy zwór par siedzi tam solidnie. U mnie zabezpieczony jest plastikową taśmą zaciskającą.
Piękna pogoda słonce świeci ostro, dzięki czemu w oko mi wpadła ruda spod rantu maski. Po tej zimie i tonach soli na karoserii spodziewałem ze coś gdzieś wyskoczy.
-
akte
Witajcie,
od kilku dni nawiedza mnie powyższy błąd. Poza tym, że błąd sygnalizowany jest na wyświetlaczu z samochodem nic się nie dzieje.
Trochę poczytałem temat i dowiedziałem się, że winien może być elektrozawór EVAP?, ale zupełnie nie wiem
gdzie on się znajduje. Czy ktoś z Was przerabiał ten błąd i może mi pomóc?
od kilku dni nawiedza mnie powyższy błąd. Poza tym, że błąd sygnalizowany jest na wyświetlaczu z samochodem nic się nie dzieje.
Trochę poczytałem temat i dowiedziałem się, że winien może być elektrozawór EVAP?, ale zupełnie nie wiem
gdzie on się znajduje. Czy ktoś z Was przerabiał ten błąd i może mi pomóc?