Spalanie w zafirze 1,9cdti 120 km automat 2007r.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
fugazi

Spalanie w zafirze 1,9cdti 120 km automat 2007r.

#1 Post autor: fugazi »

Od 2 dni jestem posiadaczem zafiry 1,9 cdti 120km z 2007r automat. Jestem dopiero na etapie poznawania samochodu. Trochę zmartwiło mnie wskazanie komputera spalania, na odcinku 15 km w Warszawie średnie spalanie pokazało 13,5 l/100km., nie wiem czy coś nie tak z komputerem, jescze nie zdążyłem samemu sprawdzić (dotankowanie i przejechane km). Dodaję, że jechałem dosyć spokojnie. Pytanie do doświadczonych uzytkowników, czy rzeczywiście tyle może spalić, czy coś nie tak z komputerem.
jjjony23

#2 Post autor: jjjony23 »

kolego bez nerwów. Wskazania komputera mają się nijak do rzeczywistego spalania. Mam taki sam silnik tylko z manualem i spalanie jest w granicach 6 do 6,5 l bez względu na to czy jeżdżę po mieście czy po trasie.
jjjony23

#3 Post autor: jjjony23 »

a jeszcze jedno optymalna prędkość dla tego samochodu to ok.120km/h przy tej prędkości możesz spokojnie poruszać się i spalanie będzie OK. Mój komputer oszukuje mnie przy spalaniu o około 0,5 l/na 100 km
Lorry

#4 Post autor: Lorry »

jjjony23, kilka razy byłem w Twoich regionach i myślę że w Twoich okolicach(busko jest dosyć małe) nie bedzie paliło znacznie wiecej.

fugazi, jeśli zresetowałeś kompa, a był zimny silnik to sie nie zdziw. Posmigaj po trasie i zobacz o ile spadnie ;) U mnie po resecie przez miasto pokazywało momentami 15, wylot na trase i od razu 7l. Jeśli jechałeś na automacie to zawsze wiecej spali niż na Tiptronicu.
yach

#5 Post autor: yach »

Mam zafirę z tym samym silnikiem z automatem , wskazania komputera na podobnym poziomie. Chwilami nawet więcej ( po odpaleniu rano 19 -20 litrów ) , przy przejściu na "ręczną" zmianę biegów komputer pokazuje zużycie na podobnym poziomie. Według odczytów kompa średnia po miesicie 13, 5 to standard. jeśli nawet komputer zawyża zużycie o pół litra i to i tak zużycie paliwa na tak mały samochód jest skandalicznie duże. Poprzednio jeździłem trzylitrowym V6 z gazem i łapię się na tym że koszty przejazdu 100 km są zbliżone , a jazda V6 nieporównywalnie przyjemniejsza. Ponadto irytujący jest dźwięk odgłosów pracy tego silnika , miałem wcześniej również diesla ( renaulta lagunę z silnikiem 2,2 d) było tam słychać przyjemne pomrukiwanie nie dźwięk porównywalny do walenia po czymś młotkiem. Najbardziej rozczarowała mnie jedna "półskura" w oplu czyli kiepskiej jakości derma. Auto kupiłem używane , bo jakbym je kupił w salonie za 100000 zł to bym się porządnie na tą skórę wku... pozdrawiam użytkowników tego "cudeńka".
Lorry

#6 Post autor: Lorry »

yach pisze:pozdrawiam użytkowników tego "cudeńka".
to cudeńko jest za***iste :mrgreen: ;)
adamekg

#7 Post autor: adamekg »

A czy koledzy próbowaliście zrobić jakiś pomiar na podstawie faktycznego zużycia, tzn. np. jeden zbiornik paliwa od pełnego do rezerwy z tankowaniem na tej samej stacji?
yach

#8 Post autor: yach »

Spróbujemy :-) O wynikach pomiaru poinformuje na forum. Mam nadzieje że będą bardziej optymistyczne niż te wyświetlane przez komputer.
rzadki

#9 Post autor: rzadki »

adamekg pisze:A czy koledzy próbowaliście zrobić jakiś pomiar na podstawie faktycznego zużycia, tzn. np. jeden zbiornik paliwa od pełnego do rezerwy z tankowaniem na tej samej stacji?
jednym ze sposobów jest także nalanie paliwa pod sam korek, zerowanie licznika, przejechanie 100km i ponowna wizyta na stacji. ile wlejesz paliwa pod korek takie masz zużycie.

metoda prawie ta sama co kolega adamekg, ale nie trzeba wyjeżdżać całego baku, zresztą nigdy nie wiadomo ile w rezerwie zostanie... a z drugiej strony jak na 100 km to może być spory błąd pomiaru. dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem jest przejechanie 500 km i podzielenie ilości zatankowanego ponownie paliwa przez 5 :)
Maciek

#10 Post autor: Maciek »

Nawet jak komputer zawyża to może np. o pół litra, na pewno nie o trzy.

13l. w mieście to jest masakra, tyle to mi OPC paliła :) No ale Wy macie automat.
atmt

#11 Post autor: atmt »

U mnie w takim samym aucie z 2006r. spalanie mierzone na podstawie realnego zużycia waha się od 7-9.5 l. Nie zauważyłem natomiast różnicy przy jeździe latem, a zimą. Trasa a miasto to różnica jakiegoś 1.5-2l. Niestety nie wiem co pokazuje komputer bo mam debilną wersję oprogramowania bez pokazywania spalania...
yach

#12 Post autor: yach »

Wracam do wątku spalania, przejechałem około 1200 km ( w ostatni weekend ) średnie spalanie na tym odcinku (przewaga trasy PL) to 6,5 l , całkiem nieźle ( spalanie z kompa. potwierdzone na stacji paliw) .Ddokładność odczytów z komputera dot. spalania to +/- 0,2 litra (w moim samochodzie. Zużycie średnie z jazdy po mieście to około 8,5 do 9 litrów na dłuższych odcinkach. Na krótkich odcinakach potrafi się poczęstować nawet dyszką paliwa. Ogólnie nie jest najgorzej. Jazda w trybie manualnym wbrew powszechnym opiniom nie przynosi obserwowalnego spadku zużycia paliwa , więc tę zabawę pozostawiam tym co lubią bawić się drążkiem :-)
m.toczek

#13 Post autor: m.toczek »

Witam wszystkich!
Ja 2 miesiące temu przesiadłem się ze skody fabia kombi 1,4 benzyna na opel zafira B 11/2006 automat. Spalanie to jest to co mnie na razie najbardziej boli: zatankowane do pełna i przejechane 100km i znów do pełna; wyszło 12litrów! (tylko jazda po mieście) a mam jeszcze taką wersję oprogramowania komputera że nie mogę znaleźć informacji o spalaniu. Może ktoś podpowiedzieć czy to normalne spalanie (fugazi widzę ma ten sam problem - spalanie)

[ Dodano: Czw Gru 16, 2010 09:29 ]
fugazi pisze:Od 2 dni jestem posiadaczem zafiry 1,9 cdti 120km z 2007r automat. Jestem dopiero na etapie poznawania samochodu. Trochę zmartwiło mnie wskazanie komputera spalania, na odcinku 15 km w Warszawie średnie spalanie pokazało 13,5 l/100km., nie wiem czy coś nie tak z komputerem, jescze nie zdążyłem samemu sprawdzić (dotankowanie i przejechane km). Dodaję, że jechałem dosyć spokojnie. Pytanie do doświadczonych uzytkowników, czy rzeczywiście tyle może spalić, czy coś nie tak z komputerem.
Witam wszystkich!
Ja 2 miesiące temu przesiadłem się ze skody fabia kombi 1,4 benzyna na opel zafira B 11/2006 automat. Spalanie to jest to co mnie na razie najbardziej boli: zatankowane do pełna i przejechane 100km i znów do pełna; wyszło 12litrów! (tylko jazda po mieście) a mam jeszcze taką wersję oprogramowania komputera że nie mogę znaleźć informacji o spalaniu. Może ktoś podpowiedzieć czy to normalne spalanie (fugazi widzę ma ten sam problem - spalanie)
Szymon78

#14 Post autor: Szymon78 »

kolego.. powoli zaczniesz uczyć sie jeździć inteligentnym automatem to zejdziesz do 9l/100

ja własnie na takim poziomie mam teraz spalanie ( 9 -9,5)- mimo mrozów i konieczności dłuższego nagrzewania silnika.. Jak zaczynałem przygodę z ActivSelectem to tez mi palił 10-11l/100 przy silniku 150KM.
Generalnie duze znacznie ma jakie odcinki pokonujesz (rozumem ze trasy do pracy i powrót) gdzi silnik nie dogrzeje sie i wtedy nie ma mocnych ze musisz miec takie wskazanie.

mam kolegę z Saabem 9`5 z tym samym motorem ale manual i do pracy ma ok 8km w jedną stronę... średnie spalanie nie schodzi mu poniżej 11l. A w trasie spokojnie schodzi poniżej 7l

pozatym tu mas rozwinięty temat spalania CDTI
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1150
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, 09:50 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

m.toczek pisze: ...mam jeszcze taką wersję oprogramowania komputera że nie mogę znaleźć informacji o spalaniu...
Aby komp pokazywał spalanie powinieneś aktywować BC...fejsem diagnostycznym czyli techem bądź op-comem.

Podpowiedz znajdziesz tutaj :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”