[B] - Ostap - ZB Z19DT 2006 DPF out AFL metro
To nareszcie będziesz cieszył się z jazdy a nie siłował z kierownicą
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Ciesze się Twoim szczęściem ze się udało pociesze Cie, wczoraj po.zmianie kół u mnie pojawiły się drgania w takim przedziale jak u Ciebie najpierw spróbuję dokładnie wyczyścić felgi i piaste bo wczoraj nie zwróciłem uwagi na to a dalej to już będę wiedział co robić
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Hehe no tak opony ale przecież całe koła to koła a nie opony opony ok tylko coś chyba nie pykło przy wyważaniu albo coś u mnie w aucie ma z tyłu duże bicie.
Przykro mi, że pojawiły się drgania, jest to dla mnie najgorsza rzecz jaka może być w aucie.
Strasznie te Zafiry jakieś delikatne pod tym względem.
Masz założone oringi centrujące czy felga ma odpowiedni rozmiar?
Życie to czasami potrafi zaskoczyć.
Dziś miałem jechać w trasę z moimi synkami do babci bo jeden chce zostać na tydzień lub dwa. Ostatni dzień dziś był w przedszkolu i mieliśmy około 22 jechać po mojej pracy. Żona dzwoni o 20, że chłopak 38.2 temperatura i lipa nigdzie nie jedziemy. Musiał coś ostatniego dnia złapać w przedszkolu....
Nie będę mógł testować bo pewnie tylko do sklepu będę jeździł....
Może za tydzień pojeżdżę trochę.
Przykro mi, że pojawiły się drgania, jest to dla mnie najgorsza rzecz jaka może być w aucie.
Dziś miałem jechać w trasę z moimi synkami do babci bo jeden chce zostać na tydzień lub dwa. Ostatni dzień dziś był w przedszkolu i mieliśmy około 22 jechać po mojej pracy. Żona dzwoni o 20, że chłopak 38.2 temperatura i lipa nigdzie nie jedziemy. Musiał coś ostatniego dnia złapać w przedszkolu....
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Mam orginalne felgi z opla wiec raczej otwór centrujacy jest odpowiedni ale jak się wezmę za czyszczenie to sprawdzę otwór niski profil pokazał swoje zalety (lepiej się prowadzi) ale też i wady (właśnie odpowiednie wyważenie)Ostap pisze: ↑29 cze 2018, 23:06 Hehe no tak opony ale przecież całe koła to koła a nie opony opony ok tylko coś chyba nie pykło przy wyważaniu albo coś u mnie w aucie ma z tyłu duże bicie.
Szkoda synka ze tak na ostatni dzień go wzięło...
Ostatnio zmieniony 29 cze 2018, 23:41 przez Tazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ostap krata dla Ciebie. Zainspirowany Twoim wpisem zamiast wyciągać dziś półoś (mały poprzeczny luz na wieloklinie pomiedzy wałkiem pomocniczym a przegubem wewnętrznym) pojechałem na doważanie dynamiczne kół i bingo zero bicia do 180km/h. Zaoszczędzone kupa kasy i roboty, dzięki
- Ostap
- Zafiromaniak
Spoko tylko dla mnie to takie leczenie skutków a nie przyczyny. Coś musi być u mnie nie tak bo nie wieżę, że opel taki jest delikatny na wyważanie?
I co teraz, za każdym razem trzeba będzie jechać najpierw wyważyć a później jeszcze doważyć?
Razem to 240zl dwa razy w roku, to prawie tyle co OC.
Muszę teraz dwa tylne czujniki wyjąć, to akurat u kolegi zrobię sobie ale dwa koła trzeba będzie doważyć = 60zl, toż to jakaś kpina
I co teraz, za każdym razem trzeba będzie jechać najpierw wyważyć a później jeszcze doważyć?
Razem to 240zl dwa razy w roku, to prawie tyle co OC.
Muszę teraz dwa tylne czujniki wyjąć, to akurat u kolegi zrobię sobie ale dwa koła trzeba będzie doważyć = 60zl, toż to jakaś kpina
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Co do wyważania kół to przy zakupie nowych opon jest napisane że po 200 kilometrach trzeba je wyważyć ponownie bo opona się układa przez ten czas
PS. Cały czas mówiłem że coś nie tak z oponami
PS. Cały czas mówiłem że coś nie tak z oponami
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
A marudziłeś ze Zafira dużo pali
- Ostap
- Zafiromaniak
Bardzo spokojnie jechałem i to jest wynik z trasy. Czasami nawet 150 ale większość to 120 a później kawałek tak do 90
Dziś zatankowałem vpower shella.
Fajnie, bak za 318zl, tragedia ale to tylko 24zl na całym baku. Zobaczymy czy się opłaca
Dziś zatankowałem vpower shella.
Fajnie, bak za 318zl, tragedia ale to tylko 24zl na całym baku. Zobaczymy czy się opłaca
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 16:14 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
Wczoraj wymieniłem linkę od ręcznego bo zimą zamarzała. Kupiłem jakąś włoską bo znajomy ze sklepu polecał za całe 75zl.
U mnie trzeba odkręcić osłony od tłumika i opuścić go na gumach bo inaczej nie da rady.
Przy ustawianiu ręcznego zauważyłem, że dziwnie rusza się dźwignia od ręcznego w zacisku prawym. Wyjąłem zacisk i bardzo ciężko się wkręcał mimo super stanu tłoczka. Nie wytrzymałem i wyjąłem go. Na imadle okazało się, że w środku jest cały połamany, kulki luzem, seger w kilku kawałkach. Nie da się tego naprawić. Ogólnie koło mi bardzo słabo hamowało i tak miałem tam zajrzeć.
Dzięki koledze szorstkiemu dziś jadę po zacisk bo jestem u rodziców a auto nie jeździ i trzeba w niedzielę wrócić do domu
Zawsze coś....
Z oplem człowiek się nie nudzi
Założyłem dziś czujniki z zimówek na tył lato bo mi te z alledrogo nie działają dwa. Rozbiorę je i zobaczę o co chodzi.
Zauważyłem, że po przejechaniu 300km opony które mam na tyle po demontażu bardzo dobrze się ułożyły teraz przy montażu. Max 40g i zero ruchu bocznego za 1 razem.
Jutro rano złożę wszystko i można latać
U mnie trzeba odkręcić osłony od tłumika i opuścić go na gumach bo inaczej nie da rady.
Przy ustawianiu ręcznego zauważyłem, że dziwnie rusza się dźwignia od ręcznego w zacisku prawym. Wyjąłem zacisk i bardzo ciężko się wkręcał mimo super stanu tłoczka. Nie wytrzymałem i wyjąłem go. Na imadle okazało się, że w środku jest cały połamany, kulki luzem, seger w kilku kawałkach. Nie da się tego naprawić. Ogólnie koło mi bardzo słabo hamowało i tak miałem tam zajrzeć.
Dzięki koledze szorstkiemu dziś jadę po zacisk bo jestem u rodziców a auto nie jeździ i trzeba w niedzielę wrócić do domu
Zawsze coś....
Z oplem człowiek się nie nudzi
Założyłem dziś czujniki z zimówek na tył lato bo mi te z alledrogo nie działają dwa. Rozbiorę je i zobaczę o co chodzi.
Zauważyłem, że po przejechaniu 300km opony które mam na tyle po demontażu bardzo dobrze się ułożyły teraz przy montażu. Max 40g i zero ruchu bocznego za 1 razem.
Jutro rano złożę wszystko i można latać
- Ostap
- Zafiromaniak
Zaciski odebrane bo kolega tylko w komplecie sprzedawał
Jutro montaż i mam nadzieję, że już będzie dobrze
Kupiłem też piankę do klimy mimo, że nie śmierdzi to trzeba odgrzybić. Nowy filtr kabiny, tym razem węglowy.
Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
Dzięki Mariusz za naprowadzenie
I proszę nie pisz opel z dużej litery, nie zasługuje na to.
Jutro montaż i mam nadzieję, że już będzie dobrze
Kupiłem też piankę do klimy mimo, że nie śmierdzi to trzeba odgrzybić. Nowy filtr kabiny, tym razem węglowy.
Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
Dzięki Mariusz za naprowadzenie
I proszę nie pisz opel z dużej litery, nie zasługuje na to.