brak mocy - automat
-
Damianos
brak mocy - automat
problem który mnie juz powoli denerwuje to brak przyspieszenia jak np chce sie włączyć do ruchu wciskam pedał gazu a tu nic jakieś delikatne przyspieszanie wskazówka dochodzi do ponad 2000 obr/min i wtedy autko dostaje mocy i jest ok.
dziś prawie gość mi wjechał w tył bo nauczony ze ucieknę a tu nici .... w trakcie jazdy jest ok ... ale ruszanie kiszka.
co to może być?
dziś prawie gość mi wjechał w tył bo nauczony ze ucieknę a tu nici .... w trakcie jazdy jest ok ... ale ruszanie kiszka.
co to może być?
Ostatnio zmieniony 11 sie 2010, 09:49 przez Damianos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
Co tam siedzi pod maską??? 120 czy 150???
Jak 150 to sprawdź listwe na kolektorze, może ona nie domaga i masz mega muła do 2000obr (takie z reguły są objawy). W czasie jazdy do tych 2000 tez jest mułek???
Jak się ma EGR???
Jeżeli powyższe OK, to jak dla mnie zostaje tylko kumaty serwis od automatów... Moze coś się tam ślizga czy coś....
Jak 150 to sprawdź listwe na kolektorze, może ona nie domaga i masz mega muła do 2000obr (takie z reguły są objawy). W czasie jazdy do tych 2000 tez jest mułek???
Jak się ma EGR???
Jeżeli powyższe OK, to jak dla mnie zostaje tylko kumaty serwis od automatów... Moze coś się tam ślizga czy coś....
-
Damianos
czysciłem egr jakiś miesiąc temu i po tym chybabyła poprawa bo równiez robiłem wymiane filtrów wiec nie wiem co miało bezpośredni wpływ... a teraz ta sama historia do 2000 muli jak cholera a po 2000 pocisk....
dodam ze silnik to 120 KM, powiedzicie co moge jeszcze sprawdzić i co jeszcze przeczyscic... bo chyba egr co miesiąc sie nie czysci co?
a i na dodatek co dzis zauwazylem ze przy tych temperaturach z klima po miescie spalił mi niecałem 10 litrów mega duzo.......(wczesniej zamykałem miasto 8-8,5)
dodam ze silnik to 120 KM, powiedzicie co moge jeszcze sprawdzić i co jeszcze przeczyscic... bo chyba egr co miesiąc sie nie czysci co?
a i na dodatek co dzis zauwazylem ze przy tych temperaturach z klima po miescie spalił mi niecałem 10 litrów mega duzo.......(wczesniej zamykałem miasto 8-8,5)
-
yach
Mam 120 koni w automacie, przechodziłem to samo, EGR wcześniej również był czyszczony. Tym razem do zacięcia doszło nie w części gdzie znajdują się zaworki i sprężynki
a w części gdzie jest elektromagnes (nierozbieralna, przynajmniej z założenia, bo wiem że koledzy rozbierali), po wymianie EGR moc wróciła. Moja rada kupić EGR, albo oddać do regeneracji. W 120 konnych brak mocy przy niskich obrotach to w 90% przypadków EGR.
Co do spalania przy włączonej klimie i zacinającym się EGR i standard. By przekonać się jak bardzo jest paliwożerna klima przeprowadź proste doświadczenie, obserwuj spalanie na kompie pokładowym, na biegu jałowym, przy włączonej i wyłączonej klimie ( najłatwiej zaobserwować w trybie kimy auto) zużycie wyższe o ponad litr. Ale to przy wyjątkowej paliwożerności 1.9 cdti automat i tak znikome koszty, za 4,50 zł ( cena 1 litra diesla) w samochodzie masz przyjemny chłodek.
Co do spalania przy włączonej klimie i zacinającym się EGR i standard. By przekonać się jak bardzo jest paliwożerna klima przeprowadź proste doświadczenie, obserwuj spalanie na kompie pokładowym, na biegu jałowym, przy włączonej i wyłączonej klimie ( najłatwiej zaobserwować w trybie kimy auto) zużycie wyższe o ponad litr. Ale to przy wyjątkowej paliwożerności 1.9 cdti automat i tak znikome koszty, za 4,50 zł ( cena 1 litra diesla) w samochodzie masz przyjemny chłodek.
-
Lorry
Zależy jak ten EGR był czyszczony no i na jakim paliwie to lata... Bo jakość paliwa ma tu też trochę do powiedzenia...
A co do klimy--- no to wiadomo że zawsze wiecej na niej pali zwłaszcza po mieście gdzie wiatraki i spreżarka latają jak zwariowane....Dodatkowe obciążenie silnika
Ja to widze u siebie... Wczoraj miałem zasięg w okolicach 685km, zrobiłem z 20km po miescie, srednim tempem troche korka troche na 3pasach klima non stop na max chłodzenie i jak wróciłem spadł zasieg na 630km
Jeszcze jak coś: gdy w czasie jazdy na wyzszych obrotach klima bardzo huczy/wyje to znak że sprżegięłko od klim może być już nie do końca sprawne i powoduje lekkiego muła i nieco zwieksza spalanie
A co do klimy--- no to wiadomo że zawsze wiecej na niej pali zwłaszcza po mieście gdzie wiatraki i spreżarka latają jak zwariowane....Dodatkowe obciążenie silnika
Ja to widze u siebie... Wczoraj miałem zasięg w okolicach 685km, zrobiłem z 20km po miescie, srednim tempem troche korka troche na 3pasach klima non stop na max chłodzenie i jak wróciłem spadł zasieg na 630km
Jeszcze jak coś: gdy w czasie jazdy na wyzszych obrotach klima bardzo huczy/wyje to znak że sprżegięłko od klim może być już nie do końca sprawne i powoduje lekkiego muła i nieco zwieksza spalanie
-
pzab
-
Anony Mous
-
kc
Mam takie same objawy. Auto ponizej 2tys obrotów po prostu nie jedzie - wielka dziura. Wizyta w serwisie i nic - blędów nie ma i nie ma przyczyny. Podobno sprawdzono parametry pracy calego slnika i jest wszystko ok, egr pracuje , dpf napełniony w 50%, cisnienie doładowania w normie. Przejechane zaldwie 70 tys., czyżby coś ze skrzynią????
Może ktoś mi podpowie czego szukać. Pozdrawiam.
A tak na marginesie to Opel przekombinował z filtrem czastek stałych w cdti.

Może ktoś mi podpowie czego szukać. Pozdrawiam.
A tak na marginesie to Opel przekombinował z filtrem czastek stałych w cdti.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 22:45 przez kc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Lorry
jedna z najprostszych metod wypalania... Ciesz się że nie masz pierwszych wersji VAGowskiego DPFa tudzież FAPa z PSA, tam są jajca dopierokc pisze:przekombinwał
Te 70tyś to pewny przebieg
Poza tym test EGRa też nie zawsze daje pełne efekty, najpewniejsza metoda to rozbiórka (jest to opisane na forum).
Jeżeli wszelkie przyczyny około silnikowe takie jak EGR, szczelność węży od IC i turbo, klapy wirowe (tylko 150KM) są OK, to ja bym szukał pomocy u kogoś od skrzyń automatycznych...
Inna sprawa że te skrzynki są japońskie i stosowane w wielu innych autach i naprawde nie wykazują żadnych wiekszych problemów... A i mimo wszelkich głupot w ASO NALEŻY W NICH ZMIENIAĆ OLEJ CO 60 TYŚ KM (dane wg. W Etzold "Sam Naprawiam..."
Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to jakieś ograniczenia w sofcie skrzyni ale wątpię w to osobiście
-
kc
Przebieg pewny i olej w skrzynce wymieniony - przy stanie licznika 55 tak na wszelki wypadek, mimo że mówiono że jest bezobslugowa. Biegi wchodza ok bez szarpnięć przy tej samej prędkości obrotowej silnika jak wczeniej - tylko ten brak mocy. W trasie skutkuje to tym ze jadac na 5 lub 6 biegu lekkie wzniesienie lub przyspieszenie powoduje zrzucenie biegu w dół. Na nisich biegach nie ma zupełnie dołu, kręci dopiero powyzej 2 tys. W serwisie postraszono mnie wydatkiem 12 tys za sterownik do skrzyni - ale to tak prawdopodobnie i raczej z powodu nie wykrycia innej przyczyny. Dzięki za podpowiedzi - prawdę mówiąc to mimo wszystko stawiam na niewpełni sprawny EGR. Trochę mały przebieg jak na klapki - choć jak widzę u opla wszystko jest możliwe. Jutro się okaże mam nadzieję. Jeśli komuś przyjdzie jeszcze coś do głowy to polecam się.
-
Lorry
-
kc
I dalej nic. Powtórne sprawdzenie w innym zakładzie. Brak błędów, wszystko ok z EGR , klapami i DPF. Ze skrzynią też ok - sprawdzona w zakładzie naprawiającym auomaty. Więc szukanie dziury w całym od początku. Może przepływka? Czy jest możliwe by jej niepoprawne działanie nie było wykryte przez kompa? Nic mi wiecej nie przychodzi do głowy. We wtorek test na nowym przepływomierzu i EGR.
-
Lorry