Z18XER klekot po uruchomieniu zimnego silnika - poradniczek
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tak trochę prewencyjnie nachodzi mi kilka pytań o KZFR...
1. Jak brzmi to klekotanie w Z18XER? Tazz co prawda sprawdzał przed zakupem mojej Zośki czy słychać, ale ja bym chciał wiedzieć jak ten dźwięk brzmi.
Jest jakiś film w necie obrazujący to?
2. Jak one wyglądają i gdzie się znajdują w silniku? Namiary na foto wybebeszonego silnika mile widziane gdzie jest je widać.
3. Chciałbym też zobaczyć fotkę tych sitek o których się tyle mówi, że można je usunąć. A nie można ich po prostu przeczyścić?
4. Rozumiem, że one (KZFR i sitka) są gdzieś pod górną pokrywą? Jak się ją odkręci to te sitka widać gołym okiem? Tak się zastanawiam czy np. zdjęcie pokrywy górnej grozi jakiegoś rozregulowaniem silnika? Oczywiście wcześniej spuszczając olej i później ponownym założeniu pokrywy po przeczyszczeniu sitek.
1. Jak brzmi to klekotanie w Z18XER? Tazz co prawda sprawdzał przed zakupem mojej Zośki czy słychać, ale ja bym chciał wiedzieć jak ten dźwięk brzmi.
Jest jakiś film w necie obrazujący to?
2. Jak one wyglądają i gdzie się znajdują w silniku? Namiary na foto wybebeszonego silnika mile widziane gdzie jest je widać.
3. Chciałbym też zobaczyć fotkę tych sitek o których się tyle mówi, że można je usunąć. A nie można ich po prostu przeczyścić?
4. Rozumiem, że one (KZFR i sitka) są gdzieś pod górną pokrywą? Jak się ją odkręci to te sitka widać gołym okiem? Tak się zastanawiam czy np. zdjęcie pokrywy górnej grozi jakiegoś rozregulowaniem silnika? Oczywiście wcześniej spuszczając olej i później ponownym założeniu pokrywy po przeczyszczeniu sitek.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
https://www.youtube.com/watch?v=YqVM-M91W6s
Tu zdjęcie kół
https://i.ytimg.com/vi/bsoXGYR-4Ms/maxresdefault.jpg
Tu zdjęcie zaworu
http://forum.opel24.com/uploads/post-34 ... 833219.jpg
Zawory z sitkiem i bez
https://lh3.googleusercontent.com/TH3vx ... 78-h649-no
https://www.youtube.com/watch?v=YqVM-M91W6s
Tu zdjęcie kół
https://i.ytimg.com/vi/bsoXGYR-4Ms/maxresdefault.jpg
Tu zdjęcie zaworu
http://forum.opel24.com/uploads/post-34 ... 833219.jpg
Zawory z sitkiem i bez
https://lh3.googleusercontent.com/TH3vx ... 78-h649-no
-
- Mieszkaniec
Czyli żeby wymienić KZFR trzeba zrzucić rozrząd.
Tak w ogóle to ktoś wymieniał samemu rozrząd? Są potrzebne do tego jakieś specjalne klucze do napinania i regulacji? Czy regulacja polega po prostu na tym aby ustawić zgodnie z tymi kreseczkami?
Czy te zawory są wyjmowalne bez konieczności zrzucania innych elementów wymagających regulacji po ich ponownym założeniu?
Pytam pod takim względem co by tu sobie raz na rok je wyjmować i czyścić.
Tak w ogóle to ktoś wymieniał samemu rozrząd? Są potrzebne do tego jakieś specjalne klucze do napinania i regulacji? Czy regulacja polega po prostu na tym aby ustawić zgodnie z tymi kreseczkami?
Czy te zawory są wyjmowalne bez konieczności zrzucania innych elementów wymagających regulacji po ich ponownym założeniu?
Pytam pod takim względem co by tu sobie raz na rok je wyjmować i czyścić.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
KZFR są częścią składową układu rozrządu. Elektrozawory możesz wymontować bez ingerencji w inne podzespoły.
Oczywiście!
- Irek_S.
- Bywalec
- Imię: Irek
- Auto: Zafira B 1.8
Osobiście rozrządu nie zmieniałem, ale byłem u mechanika kiedy zmieniał moje KZFRy.
Nie było to jakoś specjalnie skomplikowane, na pewno trzeba mieć blokady:
https://allegro.pl/oferta/blokada-rozrz ... lsrc=aw.ds
Pokrywę klawiatury też trzeba zdjąć, a więc i nowa uszczelka potrzebna.
Jeśli chodzi o zawory sterujące to można je wyjąć i włożyć w każdym momencie, odrobina oleju wycieknie jedynie.
Każdy zawór jest przykręcony jedną śrubą, trzeba uważać bo wint jest delikatny i kiedyś udało mi się go zniszczyć.
Zawory na oringach siedzą dość mocno, a więc trzeba trochę siły aby wyciągnąć z gniazda.
Wszystko jest na filmie w postach wyżej
Nie było to jakoś specjalnie skomplikowane, na pewno trzeba mieć blokady:
https://allegro.pl/oferta/blokada-rozrz ... lsrc=aw.ds
Pokrywę klawiatury też trzeba zdjąć, a więc i nowa uszczelka potrzebna.
Jeśli chodzi o zawory sterujące to można je wyjąć i włożyć w każdym momencie, odrobina oleju wycieknie jedynie.
Każdy zawór jest przykręcony jedną śrubą, trzeba uważać bo wint jest delikatny i kiedyś udało mi się go zniszczyć.
Zawory na oringach siedzą dość mocno, a więc trzeba trochę siły aby wyciągnąć z gniazda.
Wszystko jest na filmie w postach wyżej
Ostatnio zmieniony 23 sty 2019, 12:14 przez Irek_S., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
Dzięki Panowie.
To już wiem, że zawory mogę sobie sam czyścić.
Natomiast co do KZFR to rozumiem, że póki nie słychać to nie ma co prewencyjnie wymieniać?
To już wiem, że zawory mogę sobie sam czyścić.
Natomiast co do KZFR to rozumiem, że póki nie słychać to nie ma co prewencyjnie wymieniać?
-
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
Nie, nie wymieniaj. Nawet jeśli zapali ci się check, to nie ma problemu, co najwyżej spadnie moc - wtedy wymiana. Ewentualnie przy dużym klekocie. To co możesz robić to kontrolować poziom oleju i utrzymuj go na poziomie 3/4 miarki (mocno powyżej połowy). Te koła padają głównie ze względu na nie dosmarowanie przy niskim poziomie oleju, zwłaszcza zimą. A te silniki lubią olej .
Ostatnio zmieniony 23 sty 2019, 13:46 przez bumba, łącznie zmieniany 1 raz.
Z góry dziękuję
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
To raczej w ZA lubią olej. W XER raczej wycieki.
Co do wyjmowania zaworów - nie prawo/lewo ani góra/dół. Łatwo je uszkodzić przy wyciąganiu kiwając na boki.
Co do wyjmowania zaworów - nie prawo/lewo ani góra/dół. Łatwo je uszkodzić przy wyciąganiu kiwając na boki.
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Znalazłem u chińczyków takie coś:
Uszczelki już kiedyś zamawiałem a tu innego sprzedawcy znalazłem dodatkowo- zawór zwrotny? Ten na którego "nadziewa" się filtr oleju.Ten, który podobno nie trzyma oleju, i ścieka on powodując znany poranny klekot.
Podlega ten zawór jakiemuś przeglądowi? Lub wymianie? Warto go odkręcić i sprawdzić?
Uszczelki już kiedyś zamawiałem a tu innego sprzedawcy znalazłem dodatkowo- zawór zwrotny? Ten na którego "nadziewa" się filtr oleju.Ten, który podobno nie trzyma oleju, i ścieka on powodując znany poranny klekot.
Podlega ten zawór jakiemuś przeglądowi? Lub wymianie? Warto go odkręcić i sprawdzić?
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
Niedawno, znowu pojawił mi się klekot i ponownie wystąpiły błędy: 001463 i 001161 Tym razem było inaczej niż poprzednio - po prostu zbyt szybko niż ostatnio - Pojechałem do mechanika i okazało się, że to wina rozrządu a dokładniej - rolka napinacza. We wtorek odstawiam Zochę do mechanika i dam znać
- Albert Einstein
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
Ostatnio wymieniłem uszcelke pokrywy zaworów i kontrolowałem stan kół zfr które już mocno klekocza cały czas
Po wymianie uszcelki auto chodzi jak chodziło lecz podczas dodawania gazu mocno słychać jakby gwizd jęk silnika z okolic wałków rozrządu lub kół rozrzadu
Czy temu dzwiękowi mogą być winne koła zfr
Proszę o pomoc
Ostatnio wymieniłem uszcelke pokrywy zaworów i kontrolowałem stan kół zfr które już mocno klekocza cały czas
Po wymianie uszcelki auto chodzi jak chodziło lecz podczas dodawania gazu mocno słychać jakby gwizd jęk silnika z okolic wałków rozrządu lub kół rozrzadu
Czy temu dzwiękowi mogą być winne koła zfr
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 14 mar 2019, 12:11 przez Tazz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
Z wymianą uszczelki bym tego nie wiązał. Bez posłuchania ciężko zgadywać. Ja przy uszkodzonych KZFR miałem przy zapalaniu taki metaliczny świst, jakby metal o metal tarł bez nasmarowania przez kilka sekund, ale potem dźwięk znikał - pewnie gdy olej doszedł do kół. Przyczyną były właśnie KZFR - po ich wymianie problem się skończył. Mówisz, że mocno ci już szwankują i je słychać. Może warto jednak je zmienić?
Z góry dziękuję
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
Panowie czy ma ktoś blokadę wałków rozrządu do naszych benzynowych silnikow 1,8 lub 1,6
Potrsebuje zdjęcie tej blokady tzn taka blacha z wypustakmi a dokładnie chodzi mi o wymiary tej blokady
Bardzo proszę o pomoc j dziekuje
Potrsebuje zdjęcie tej blokady tzn taka blacha z wypustakmi a dokładnie chodzi mi o wymiary tej blokady
Bardzo proszę o pomoc j dziekuje