Głośniki ZB
Moderator: Sebu$
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Z tego co gdzieś pisali, to dystanse są ponoć od astry, tylko jaki model jest tych głośników? CX170??
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tak sobie czytam ten wątek i widzę trzy modele głośników które tutaj się przewijają.
- Blaupunkt CX 170
- ALPINE SXE-1750S
- Hertz DSK 165.3
Na papierze głośniki Blaupunkt wyglądają lepiej (impedancja i pasmo przenoszenia), ale nie mają zwrotnicy.
Czy mimo wszystko to ten model do podpięcia bezpośrednio do CD70 (bez wzmacniacza) polecacie?
Będzie widoczna (słyszalna) poprawa w stosunku do fabrycznych głośników, które w moim odczuciu (i po zmianie CD30 MP3 na CD70) grają wcale nienajgorzej (a jeszcze w planie wygłuszanie)?
- Blaupunkt CX 170
- ALPINE SXE-1750S
- Hertz DSK 165.3
Na papierze głośniki Blaupunkt wyglądają lepiej (impedancja i pasmo przenoszenia), ale nie mają zwrotnicy.
Czy mimo wszystko to ten model do podpięcia bezpośrednio do CD70 (bez wzmacniacza) polecacie?
Będzie widoczna (słyszalna) poprawa w stosunku do fabrycznych głośników, które w moim odczuciu (i po zmianie CD30 MP3 na CD70) grają wcale nienajgorzej (a jeszcze w planie wygłuszanie)?
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Ja Blaupunkta polecam i jeszcze podobne są JBL także w wersji 3 omy, to był chyba model GTO. JBL mam w peugocie 308 żony podłączone pod fabryczne radio i fajnie grają.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Ja się wahałem między Pionierami i Alpine - posłuchałem sprzedawcy - mam Alpine i jestem zadowolony
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Osobiście będę zakładał Hertz na tył i przód cena dobra i słyszałem je w akcjitom_kaz pisze: ↑24 mar 2019, 13:22 Tak sobie czytam ten wątek i widzę trzy modele głośników które tutaj się przewijają.
- Blaupunkt CX 170
- ALPINE SXE-1750S
- Hertz DSK 165.3
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
@wampir11111, ale bez dodatkowego wzmaka?
Bo słyszę opinie, że je ciężko wysterować samym radiem (CD70).
I kolejną wątpliwość którą ktoś we mnie zasiał, to czy 3 ohm jest bezpieczne dla CD70.
Niby CD70 ma końcówkę mocy TDA7561.
Według źródła https://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7561.pdf, końcówka obsługuje impedancję 2 ohm
To szukać głośników z niższą impedancją, czy lepiej nie?
Bo jeszcze takie coś zwróciło moją uwagę: Excursion SHX-6C, ale właśnie 3 ohmy.
Co Wy na to?
I kolejną wątpliwość którą ktoś we mnie zasiał, to czy 3 ohm jest bezpieczne dla CD70.
Według źródła https://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7561.pdf, końcówka obsługuje impedancję 2 ohm
Natomiast gdzieś przeczytałem, że zastosowanie głośników o impedancji niższej niż 4 ohm grozi uszkodzeniem końcówki.High output power capability 4 x 25 W / 4 ohm @14.4 V, 1 kHz, 10 % THD, 4 x 35 W EIAJ
Max. output power 4 x 60 W / 2 ohm
Co Wy na to?
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Tomek ja u siebie mam CDC40 Opera i ona da radę bez wzmacniacza a na dodatek posiada regulowane wyjście na Subwoofertom_kaz pisze: ↑29 mar 2019, 07:09 @wampir11111, ale bez dodatkowego wzmaka?
Według źródła https://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7561.pdf, końcówka obsługuje impedancję 2 ohmNatomiast gdzieś przeczytałem, że zastosowanie głośników o impedancji niższej niż 4 ohm grozi uszkodzeniem końcówki.High output power capability 4 x 25 W / 4 ohm @14.4 V, 1 kHz, 10 % THD, 4 x 35 W EIAJ
Max. output power 4 x 60 W / 2 ohm
Co Wy na to?
Co do omów to nie wiem. Muszę sprawdzić jakie są oryginalne głośniki i jakie były montowane premium pod CDC40 Opera.
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira C 1.6 Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: D16SHJ
czy ktoś próbował montaży głośników w trzecim rzędzie? Zawsze gdu jesteśmy w trasie, maluch, które tam siedzą mają problem ze słuchanim muzyki / audiobooków itp. Ma ktoś takie doświadczenie?
czy ktoś próbował montaży głośników w trzecim rzędzie? Zawsze gdu jesteśmy w trasie, maluch, które tam siedzą mają problem ze słuchanim muzyki / audiobooków itp. Ma ktoś takie doświadczenie?
-
- Przeglądacz
- Imię: Wojciech
- Auto: Zafira B 1.8 111 edition
Ja z teoretycznie "prostym" pytaniem. Zakupiłem nowe głośniki hertza do przodu wszystko sobie przygotowałem i zgłupiałem, ponieważ nie mam zielonego pojęcia gdzie podłączyć zwrotnicę. Przepatrzyłem w miarę moich możliwości i niestety nie zlokalizowałem, gdzie mógłbym się podpiąć. Starych wtyczek też nie znalazłem, wszystko jest elegancko zaizolowane a nie chcę na chama rozwalić coś czego być może nie trzeba ruszać. Jest ktoś w stanie łopatologicznie wskazać, pomóc?
Ja z teoretycznie "prostym" pytaniem. Zakupiłem nowe głośniki hertza do przodu wszystko sobie przygotowałem i zgłupiałem, ponieważ nie mam zielonego pojęcia gdzie podłączyć zwrotnicę. Przepatrzyłem w miarę moich możliwości i niestety nie zlokalizowałem, gdzie mógłbym się podpiąć. Starych wtyczek też nie znalazłem, wszystko jest elegancko zaizolowane a nie chcę na chama rozwalić coś czego być może nie trzeba ruszać. Jest ktoś w stanie łopatologicznie wskazać, pomóc?
-
- Przeglądacz
A może jednak ktoś wie i chciałby podzielić się wiedzą czy ta zwrotnica jest konieczna. W końcu firmowe nagłośnienie jest bez niej. Jeżeli tak to gdzie ją podpiąć?
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zwrotnica jest potrzebna bo to ona ustala pasmo głośników. To, że seryjnie jej nie było nie oznacza, że nie jest potrzebna wszystko zależy od głośników.
Kable które oryginalnie idą do głośników musisz podłączyć do zwrotnicy i z niej dalej do sopranów i na woofery.
Daj jakieś zdjęcia tej przetwornicy.
Pamiętaj też, że radio nie napędzi Ci tych głośników bo nie ma odpowiedniej mocy.
Moim zdaniem uzyskałbyś lepszy efekt dobrze wygłuszając drzwi i zostawić oryginały.
Wiem coś na ten temat
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Kable które oryginalnie idą do głośników musisz podłączyć do zwrotnicy i z niej dalej do sopranów i na woofery.
Pamiętaj też, że radio nie napędzi Ci tych głośników bo nie ma odpowiedniej mocy.
Moim zdaniem uzyskałbyś lepszy efekt dobrze wygłuszając drzwi i zostawić oryginały.
Wiem coś na ten temat
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
tak jak Łukasz napisał ...Ostap pisze: ↑29 cze 2019, 04:02 Zwrotnica jest potrzebna bo to ona ustala pasmo głośników. To, że seryjnie jej nie było nie oznacza, że nie jest potrzebna wszystko zależy od głośników.
Wiem coś na ten temat
-
- Przeglądacz
Model głośników Hertz DSK 170.3. Czyli plusy z tw i wf do plusa ze zwrotnicy i minusy analogicznie? Myślałem, że gdzieś trzeba to wcześniej wpinać. Szczerze powiem, że plastik głośników oryginalnych nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Nie wspomnę o tych kabelkach.
Za 3 tygodnie jestem umówiony na wymianę radio (sezon urlopowy mają w sklepie itp. stąd pomysł na samodzielny montaż głośników na początek). Następnym etapem będzie wygłuszenie drzwi i ewentualnie wzmacniacz.
Od czegoś musiałem zacząć bo w Zafirze A się zabierałem jak pies do jeża, zleciało 7 lat i wymieniłem tylko radio.
Dodano po 2 minutach 58 sekundach:
I jeszcze jedno pytanie, po wymianie radio co się dzieje z funkcjami klawisza BC i OK?
Za 3 tygodnie jestem umówiony na wymianę radio (sezon urlopowy mają w sklepie itp. stąd pomysł na samodzielny montaż głośników na początek). Następnym etapem będzie wygłuszenie drzwi i ewentualnie wzmacniacz.
Od czegoś musiałem zacząć bo w Zafirze A się zabierałem jak pies do jeża, zleciało 7 lat i wymieniłem tylko radio.
Dodano po 2 minutach 58 sekundach:
I jeszcze jedno pytanie, po wymianie radio co się dzieje z funkcjami klawisza BC i OK?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2019, 19:39 przez maserek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Bardzo Ci dziękuję za radę ale jednak zostanę przy swojej koncepcji/kolejności zwłaszcza, że rozebranie drzwi do roboty to w porywach między 4 do 5 minut😉.
Byłbym Ci o wiele bardziej wdzięczny gdybyś odpowiedział na któreś z pytań przeze mnie zadanych :lis: