POLECANE / NIEPOLECANE - Naprawa klimatyzacji - serwisy
Moderator: Mariusz
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Aj bo zostałem poproszony żeby nie wychwalać serwisu...
ale przecież jakby ktoś przejeżdżał, to zajechać może...
http://tiny.pl/g9dtq
Miejscowość Zielonki Wieś, trasa na Leszno, przedłużenie Górczewskiej
ale przecież jakby ktoś przejeżdżał, to zajechać może...
http://tiny.pl/g9dtq
Miejscowość Zielonki Wieś, trasa na Leszno, przedłużenie Górczewskiej
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Po roku przyszedĹ niestety czas na weryfikacjÄ serwisu, ktĂłry polecaĹem, poniewaĹź jednak czÄĹci, ktĂłre miaĹy byÄ wieczne przestaĹy dziaĹaÄ po 13 miesiÄ
cach. Dodatkowo okazaĹo siÄ, Ĺźe gwarancja to 6 miesiÄcy , a koszt wymiany elektromagnesu to 450 zĹ. Niestety pracownicy majÄ
trochÄ inne podejĹcie niĹź wĹaĹciciel, z ktĂłrym ostatnio miaĹem stycznoĹÄ i dyskusja czy negocjacje nie majÄ
sensu. Przy okazji dowiedziaĹem siÄ, Ĺźe w elektromagnesie jest dioda, a Ĺźeby go naprawiÄ trzeba wymieniÄ uzwojenie
Aktualnie szukam alternatywy.
Aktualnie szukam alternatywy.
specjalnie sie zarejestrowalem, zeby napisac, ale mam takie same doswiadczenia z tym serwisem (Frost Thermoking Szczecin ul. Cukrowa). krotki opis: Wzieli kase za uszczelnienie kompresora 480zl po dwoch "naprawach" kompresor dalej cieknie. Twierdza ze to moja wina! gwarancji nie uwzglednili, pieniedzy nie chca zwrocic. Przewody klimatyzacji po zdjeciu kompresora zaslepili papierem toaletowym. Zwykli partacze, naciagacze, janusze biznesu. Nie polecamadamura pisze:Przestrzegam przed warsztatem Frost-Thermo King na ul.Cukrowej 12G w Szczecinie (www.frost.pl).Po jakimś czasie od napełnienia klimatyzacji w firmie AUTO ABC pojawiły się objawy: przerwy w chłodzeniu,duże obciążenie silnika, widoczny wyciek ze sprężarki klimatyzacji.W pewien bardzo gorący dzień klimatyzacja całkiem przestała działać i spaliła się cewka sprężarki.Oddałem samochód do naprawy do firmy Frost-Thermo King,podobno z bogatym doświadczeniem.Panowie mieli rozebrać sprężarkę i jak się da to naprawić.Telefonicznie poinformowano mnie,że po rozebraniu wylano ze sprężarki wodę (prawdopodobnie jej nieszczelność spowodowała wilgoć i wytrącenie się wody)i że sprężarka ma delikatne zaczątki rdzy.Zachęcono mnie do naprawy,twierdząc,że warto spróbować,ale gwarancji na naprawę nie mogą dać,tylko na uszczelnienie sprężarki.Stwierdziłem,że ja się na tym nie znam i że panowie mają doświadczenie i wiedzą czy warto to robić czy nie.Znowu padła odpowiedź,że warto spróbować.Zawierzając "fachmanom" zgodziłem się.Po naprawie zgłosiłem się po auto,odpalam,włączam klimatyzację,a ona nie chłodzi,otwieram maskę,a tam koło od sprzęgła sprężarki nie kręci się.Wróciłem do warsztatu,diagnoza:trzeba jeszcze kupić sprzęgło sprężarki i znowu odpowiedź,tyle pan zrobił,to się wymieni i będzie chodzić.Na drugi dzień auto chodziło w warsztacie kilka godzin z włączoną klimatyzacją i wszystko działało.Odebrałem auto,klimatyzacja działała nie cały miesiąc.Powrót do warsztatu,diagnoza:sprężarka nie daje wysokiego ciśnienia.Propozycja:wymiana sprężarki na regenerowaną z roczną gwarancją.Koszt około 800-900 zł,robocizna gratis.Umówiłem się na termin,ale sobie odpuściłem.Nie chcę mieć nic więcej wspólnego z tymi partaczami.Wydałem ponad 800 zł za naprawę i cieszyłem się nie cały miesiąc.Zaufałem doświadczeniu mechaników,którzy nie uprzedzili mnie,że może pochodzić dwa lata ale i również dwa dni.W konkurencyjnym warsztacie dziwili się,że podjęto próbę naprawy widząc rdzę,że nie wymieniono osuszacza i że nie przeczyszczono całego układu.O czymś to świadczy.Nie dajcie się nabić w butelkę tak jak ja.
Ps.następna naprawa w przyszłym roku w konkurencyjnym warsztacie PAMIS w Szczecinie Podjuchy.Robiłem tam kiedyś chłodnicę w Mazdzie i byłem bardzo zadowolony,dają gwarancję i prowadzą pełną dokumentację.
- dodano do niepolecanych
-
- Imię: Paweł
- Auto: 1,9cdti
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z1,9dth
Witam ponownie moze ktos mi polecić dobrego elektryka,i za razem speca od klimy jestem z Warszawy z góry dziękuję idą upały a ja mam samochód z klima która nie chłodzi z lekka słabe
-
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20DTI
Podlączam się do pytania. Warszawa. Szukam warsztatu do naprawy klimatronika. Nie wyłącza się po zgaszeniu silnika. Podobno rezystor nawiewu. Ktoś coś?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Kocur
- Zafiromaniak
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Proponuję zajrzeć do Opel Serwis na ul. Hery 25. Może oni będą coś w stanie zaradzić.poprostumario pisze: ↑11 cze 2019, 06:02 Podlączam się do pytania. Warszawa. Szukam warsztatu do naprawy klimatronika. Nie wyłącza się po zgaszeniu silnika. Podobno rezystor nawiewu. Ktoś coś?
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Czytałeś temat do którego przeniosłem Twój post ?poprostumario pisze: ↑11 cze 2019, 06:02 Podlączam się do pytania. Warszawa. Szukam warsztatu do naprawy klimatronika. Nie wyłącza się po zgaszeniu silnika. Podobno rezystor nawiewu. Ktoś coś?
Do wymiany rezystora nawiewu nie potrzeba Ci warsztatu. Możesz samemu to wymienić. "Jeż" znajduje się w górnej części dmuchawy. Widoczny po zdemontowaniu schowka. Dr Sumik zrobił to w kilka minut, chyba w 4.
-
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20DTI
Dziękuję za info... Główny problem to że nie wiedziałem który rezystor nabyć. Mimo podanego modelu auta, wersji itepe rozbieznosc od 50 zł do 350 niby za tą samą część. Ale mam już jasność o co chodzi dzięki motomatic.pl. W sobotę wymieniam. Pozdrawiam