Spasowanie klapy bagażnika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kris

#16 Post autor: kris »

u mnie jest problem taki że klapa tak jakby nie zamyka się idealnie na równo tylko trochę odstaje. Czy w takim razie można to wyregulować na zamku klapy? no i jak ?

banderaz

#17 Post autor: banderaz »

Myślę, że tak. Zacznij od regulacji gumowych odboji na środku klapy, potem weź torxa(taki wkrętak gwiazdka, ale nie pamiętam jaki numer) i poluźnij rygiel na "progu" bagażnika, można go przesuwać na boki i dół góra. Myślę, że powinieneś go przesunąć w dół czyli w kierunku wnętrza auta. Poprostu za pomocą metody prób i błędów ustal jego położenie tak aby klapa pasowała ok. Trzeba samemu wyczuć ten sposób regulacji, zacznij od położenia tego rygla bo w Twoim przypadku raczej odkręcanie zawiasów nic nie da. Pzdr

Artur

#18 Post autor: Artur »

Więc jednak wymiana amortyzatorów pokrywy bagażnika mnie czeka. Szukałem na Alledrogo ale nic nie ma:/ Po szrotach ma jeździć?? Niezbyt mi się to podoba, wolę nowe ale w serwisie pewnie drogie będą. Może podpowiecie jakieś rozwiązanie, najlepeij wysyłkowe.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

Dopytaj u Stachowiaka na Grunwaldzkiej http://allegro.pl/search.php?us_id=4948 ... ira+a&fb=1 albo w GSI na Kościelnej http://allegro.pl/search.php?us_id=4948 ... ira+a&fb=1 - nie wszystko wystawiają na aukcjach, ale mają spory wybór nawet oryginałów

Artur

#20 Post autor: Artur »

Sprawdzę miejsca które podałeś. Serdeczne dzięki za podpowiedź.

Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Jak można spasować klapę bagażnika ?? Moja była wymieniana i jest krzywo. Z prawej mam większe szczeliny niż z lewej i chciałbym to poprawić. Czy jest jakaś regulacja (tak jak np. w drzwiach) czy też trzeba użyć młotka ? :mrgreen:

dejna

#22 Post autor: dejna »

podpowiem jak to jest napisane w SAM NAPRAWIAM...

ponoć w Zafirze jest tak samo (jeżeli chodzi o regulacje) jak w Astrze, więc:

1. wymontować zamek drzwi tyłu nadwozia...

2. Zamknąć drzwi bez zamka i sprawdzić spasowanie... w razie potrzeby poluzować śruby zawiasów i ustawić drzwi tak aby szczeliny wynosiły 6 +/- 1mm.... dokręcić śruby momentem 20Nm...

zamontować i wyregulować zamek...

a w praktyce to może ktoś to przerabiał i zna inny sposób...

Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

Czy nikt tego nie robił ?? Może jeszcze jakieś rady ?? :piwo:

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#24 Post autor: jendrek »

Zdejmij osłonę plastikową , poluzuj śruby zawiasów ,odepnij siłowniki , poluzuj dolne mocowanie zamka .Poproś drugą osobę ,aby weszła do środka przykręcić zawiasy . Na zamkniętej klapie ustaw dolną szczelinę podkładając jakieś podkładki mogą być to kawałki drewienka ( aby klapa nie opadała w dół ) . Dopychając klapę w górnej części możesz ją przesuwać ,po ustawieniu dokręć śruby i ustaw dolny zamek .
Powodzenia. ;)

Anony Mous

#25 Post autor: Anony Mous »

jendrek pisze:Zdejmij osłonę plastikową , poluzuj śruby zawiasów ,odepnij siłowniki , poluzuj dolne mocowanie zamka .Poproś drugą osobę ,aby weszła do środka przykręcić zawiasy . Na zamkniętej klapie ustaw dolną szczelinę podkładając jakieś podkładki mogą być to kawałki drewienka ( aby klapa nie opadała w dół ) . Dopychając klapę w górnej części możesz ją przesuwać ,po ustawieniu dokręć śruby i ustaw dolny zamek .
Powodzenia. ;)
Oooo już jakiś trop. Wielkie dzięki :piwo: Teraz muszę znaleźć czas i pogodę bo mam jeszcze problem z parującym prawym reflektorem i chyba wiosną dopiero się za to zabiorę.

olo018

#26 Post autor: olo018 »

Z prawym czyli ten po stronie kierowcy? ,u mnie też parowało i doszedłem dlaczego,woda podczas deszczu spływa po wewnętrznej stronie błotnika i kapie prosto na śrubę regulacji reflektora i gdzieś przez nią dostaje się woda do środka,ja zakleiłem taśmą czarną dostęp do tej śruby i mam do tej pory spokój. :)

Anony Mous

#27 Post autor: Anony Mous »

olo018 pisze:Z prawym czyli ten po stronie kierowcy? ,u mnie też parowało i doszedłem dlaczego,woda podczas deszczu spływa po wewnętrznej stronie błotnika i kapie prosto na śrubę regulacji reflektora i gdzieś przez nią dostaje się woda do środka,ja zakleiłem taśmą czarną dostęp do tej śruby i mam do tej pory spokój. :)
Prawa czyli od pasażera. Szkoda że nie da się tak łatwo go wyjąć jak w astrze f. Tutaj niestety trzeba zdjąć zderzak.

olo018

#28 Post autor: olo018 »

Można odkręcić tylko nadkole górną śrubę i spinki na środku i masz dostęp do dolnej śruby ,ja tak wymontowałem lewy,ale ta sytuacja z wodą jest po obu stronach ,zobacz po deszczu czy w tej śrubie stoi woda ,zaklej ją i jezdzij z otwartym tylnim deklem na włączonych światłach to woda szybciej odparuje ,na noc zamykaj dekiel z powrotem.

Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

olo018 pisze:Można odkręcić tylko nadkole górną śrubę i spinki na środku i masz dostęp do dolnej śruby ,ja tak wymontowałem lewy,ale ta sytuacja z wodą jest po obu stronach ,zobacz po deszczu czy w tej śrubie stoi woda ,zaklej ją i jezdzij z otwartym tylnim deklem na włączonych światłach to woda szybciej odparuje ,na noc zamykaj dekiel z powrotem.
Problem mam tylko z prawą. Musiałbym powalczyć może coś się uda. Tylko u mnie w zasadzie dziś już cały reflektor od środka jest mokry.

O jaki dekielek Ci chodzi ?? Możesz pokazać na jakiejś fotce ??

olo018

#30 Post autor: olo018 »

ten do wymiany żarówki .

Zablokowany

Wróć do „Karoseria i wnętrze”