Temp w z16xer
-
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.6
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z16XER
Witam, od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem ZB 1.6. Przeszukałem forum i nie znalazłem nic na temat. Albo źle szukam. Mianowicie mam pytanie odnoście temp płynu chłodniczego w tym modelu. Jeżdżę na włączonym komputerze. Latem wskazuje mi zazwyczaj ok 90 stopni. Zima natomiast, teraz w te mrozy ledwo przekracza 60(54-58) czasem wskoczy na 89 i już tak zostaje jakby się zawiesiło( zgasze silnik i odpale znowu temp wraca do ok 56) ogrzewanie też slabiutko dziala odkąd te mrozy się zaczęły. Jeżdżę w mieście przeważnie, ale nawet przy dłuższej jeździe tak ok 20-30 min nawiew jest dość zimny. Wspomnę też o tym że od paru dni zamarza mi całkowicie przednia szyba od środka.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeśli chcesz sprawdzić czy jest ok to zasłoń chłodnice lub wloty przed chłodnica i jedź sprawdź jak się zachowa temperatura w czasie jazdy.
Temp. Powinna oscylowac między 92 a 88 st jeśli będzie za wysoka powinien załączyć się wentylator.
Obstawiam termostat do wymiany.
Jeśli chcesz sprawdzić czy jest ok to zasłoń chłodnice lub wloty przed chłodnica i jedź sprawdź jak się zachowa temperatura w czasie jazdy.
Temp. Powinna oscylowac między 92 a 88 st jeśli będzie za wysoka powinien załączyć się wentylator.
-
Czy jak podepne komputer powinno coś pokazać?PETERSS pisze: ↑07 lut 2021, 15:19 Termostat do sprawdzania.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jak podepniesz pod komputer, to powinno pokazać błąd P0597.
Wtedy będziesz pewien, że masz uszkodzony termostat.
Wtedy będziesz pewien, że masz uszkodzony termostat.
Oczywiście!
-
Witam ponownie, okazało się że termostat jest uszkodzony i się nie zamykał. Mechanik wymienił, niby wszystko ok. Mechanik mówił że sprawdzali, grzeli, studzili, zmienili płyn chłodniczy itp. temp otwarcia termostatu 89.5 *C. Wracając z warsztatu na komputerze temp gwałtownie rosła do 110-112*C i tak się utrzymywała całą drogę. Od warsztatu mam jakieś 5 km. Temp powietrza 5.2*C na zewnątrz. Czy powinienem jutro znów zajechac żeby to sprawdzili? Czy to ja przyzwyczaiłem się do niskich temperatur w komputerze?
-
- Świeżak
- Imię: Waldek
- Auto: Zafira B 1.8 Edition
- Oznaczenie silnika: A18XER
110 do 112 chyba troszke dużo .....
u mnie jest pomiędzy 98 a 105
Choć przy nowym termostacie ................ kto wie
u mnie jest pomiędzy 98 a 105
Choć przy nowym termostacie ................ kto wie