[TUT/B]Wymiana żarników ksenonowych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Grisza

[TUT/B]Wymiana żarników ksenonowych

#1 Post autor: Grisza »

Jako że padł mi żarnik i zdania co do tego jak wygląda wymiana żarników w ZB są podzielone, to postanowiłem udokumentować przebieg wymiany żarników w mojej ZB.
Efekt poniżej ;)

Wymiana żarników ksenonowych w Zafirze B (żarniki są typu D1S)

Tytułem wstępu:
jeśli zauważyłeś, że któryś z żarników świeci lekko na różowo, a po pewnym czasie zaczyna "mrugać", to ten tutorial jest dla Ciebie ;) (u mnie od mrugania do całkowitego zgaśnięcia żarnika upłynęły jakieś dwa miesiące)

UWAGA: Wysokie napięcie ! (przynajmniej teoretycznie) ;)
Jeśli jesteś bardzo nieuważny, nasz dowcipnych współtowarzyszy, lub biegające dookoła samochodu dzieci: odłącz akumulator!
W pozostałych przypadkach wystarczy trochę uwagi i rozwagi (wtyczki są "bezpieczne" - nie ma możliwości takiego ich złapania aby odczuć na własnej skórze jakie napięcie może wygenerować przetwornica ;) )

Potrzebne narzędzia:
- klucz nasadowy 7mm (ewentualnie płaski)
- torx 25
- torx 27

Wymiana krok-po-kroku:

Obrazek
1. Odpinamy wtyczkę od przepływomierza (należy najpierw wysunąć „do oporu” zawleczkę oznaczoną strzałką nr 1 na rys.1)
2. Luzujemy opaskę na wężu dolotowym do przepływomierza (strzałka nr 2 na rys.1)
Obrazek
3. Odkręcamy pokrywę filtra powietrza (torx 25), a następnie ją wyjmujemy (rys.2)
Obrazek
4. Odkręcamy uchwyt przytrzymujący dolną część obudowy filtra powietrza kluczem torx 27 (rys.3), a następnie wyciągamy obudowę filtra
Obrazek
5. Po wyjęciu obudowy filtra mamy piękny widok na tył reflektora, więc nie tracąc czasu zdejmujemy gumową osłonę żarnika (rys.4)
Obrazek
6. W tym miejscu zaczynają się lekkie schody. Wg. technologii producenta należy najpierw wypiąć z uchwytów wiązkę prowadzącą do żarnika – strzałka nr 3 na rys.5. Niestety wg mnie jest to niewykonywalne bez jakiegoś magicznego narzędzia, więc poszedłem odrobinę inną drogą, a mianowicie:
7. Odpinamy sprężyny przytrzymujące żarnik (strzałki nr 1, rys.5)
8. Wysuwamy lekko żarnik z gniazda
9. Wyciągamy do dołu złącze elektryczne żarnika (strzałka 2, rys.5). Złącze jest „na wpych”, więc ciężko coś tutaj zepsuć
10. Po odłączeniu wiązki od żarnika wyjmujemy żarnik z gniazda w reflektorze – po prostu go wyciągamy, bez żadnych dodatkowych ruchów typu półobrót lub coś w tym stylu
11. Wracamy do punktu 6 i wyplątujemy wiązkę z uchwytu - teraz jest to już możliwe bez dodatkowych narzędzi i mocno wskazane żeby podłączenie nowego żarnika było w miarę łatwe
12. Podłączamy złącze do nowego żarnika i wkładamy go w gniazdo.
13. Zapinamy sprężyny przytrzymujące żarnik (rys.5 strzałki nr 1)
14. Upychamy ponownie wiązkę w uchwyt znajdujący się z boku gniazda żarnika (strzałka 3, rys.5)
15. Montujemy gumową osłonę reflektora, a następnie dolną część obudowy filtra powietrza zwracając uwagę na to aby dolny wąż dolotowy był na swoim miejscu.
16. Zakładamy pokrywę filtra, przykręcamy ją, podpinamy wtyczkę do przepływomierza i zaciskamy opaskę na przewodzie dolotowym (rys.1, strzałka 2)
17. Żarnik z prawej strony mamy już wymieniony. Przechodzimy do żarnika w lewym reflektorze
Obrazek
18. Dostęp do reflektora jest tutaj zdecydowanie lepszy niż po prawej stronie, ale żeby ułatwić sobie pracę dobrze jest zdjąć pokrywę skrzynki bezpieczników i przekaźników (rys.6 strzałka 2), oraz wysunąć z uchwytu do góry przekaźnik (strzałka 1, rys.6) i „przepchnąć” go na bok żeby nie przeszkadzał.
19. Dalsze postępowanie jest identyczne jak dla prawej strony – demontujemy gumową osłonę i wykonujemy kroki od 6 do 14
20. Następnie montujemy ponownie osłonę gumową, zakładamy pokrywę skrzynki bezpieczników i wsuwamy przekaźnik w uchwyt (rys.6)

Cała „zabawa” trwa około godziny czasu i nie wymaga praktycznie żadnej specjalistycznej wiedzy, tylko odrobiny zdolności manualnych (zwłaszcza podczas odpinania i ponownego podłączania wtyczki do żarnika, oraz podczas wypinania wiązki z uchwytu znajdującego się obok gniazda żarnika).
Należy pamiętać, że NIE WOLNO dotykać palcami szklanego elementu żarnika.

Tak więc jak widać z opisu i na załączonych obrazków: nie ma potrzeby zdejmowania zderzaka i jeśli nie podejmiecie się wymiany samodzielnie, to nie dajcie się żadnemu warsztatowi naciągnąć na taką operację (niektórzy zapragną ją również połączyć z regulacją świateł, co z pewnością znajdzie odzwierciedlenie w wysokości rachunku za usługę wymiany żarników ;) )

Prośba do moderatora o podpięcie tematu o ile uzna że warto - może się komuś przyda ;)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 10:47 przez Grisza, łącznie zmieniany 8 razy.
pers

#2 Post autor: pers »

Witam!
Jestem nowy na tym forum. Do postu, który jest powyżej chciałbym dodać, że przed zamknięciem nowego żarnika w zaciskach trzeba najpierw, trzymając zdecydowanie w rękach tę metalową obudowę , przynajmniej wstępnie, podpiąć kostkę. Dopiero potem można docisnąć połączenia gdy żarnik jest ju zamontowany w zaciskach. Sam przerabiałem dylemat czy jechać do ASO. Dzięki temu tutorialowi zaoszczędziłem kupę kasy i konieczność słuchania mitu, że trzeba było zdjąć zderzak.
dany1107

#3 Post autor: dany1107 »

Witam, nie wiem czy jest podobny temat odnośnie mojego problemu, ale nie będę zakładał nowego. Otóż czy jest ktoś kto naprawił, lub naprawiał przetwornice z zb? Moje są chyba sypniete bo niestety nie działają, przeczytałem na Googlach i obejrzałem filmik na yt i wychodzi na to że do wymiany jest tranzystor. Czy ktoś może to potwierdzić?
Załączniki
Czy to może ten co jest zaznaczony?
Czy to może ten co jest zaznaczony?
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#4 Post autor: Czesław »

czesiek_ze
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: Ostap »

Co to za lampy?
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Oznaczenie silnika: Nel

#6 Post autor: Czesław »

Ostap pisze: 10 lut 2021, 17:26 Co to za lampy?
Nie wiem znalazłem taki Link wszystko dobre ale ta cena jakby za niska :nie_wiem: :taktak:
czesiek_ze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”