Elektryczne składane lusterka
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira C 2.0CDTI
- Model: za
- Oznaczenie silnika: A20DTJ
Elektryczne składane lusterka
Dzień dobry
Mam możliwość składania lusterek elektrycznych za pomocą przełącznika, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość automatycznego składania/otwierania lusterek, kiedy auto zamykam/otwieram??
Mam możliwość składania lusterek elektrycznych za pomocą przełącznika, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość automatycznego składania/otwierania lusterek, kiedy auto zamykam/otwieram??
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Wiem , że można podpiąć moduł od naszego Forumowicza do gniazda OBD. (dotyczy ZB)
I można też ustawić prawe lusterko niżej po włączeniu biegu wstecznego .... dane z YT
- jacekmk
- Imię: Jacek
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI Enjoy OPC line
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Miałbym pytanie rozszerzające - czy da się dokonać "upgrade" lusterek, które fabrycznie nie posiadają funkcji elektrycznego składania czy po prostu wymagałoby to wymiany lusterek na nowe/inne?
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira 1.4T Insignia 1.6T Insignia 2.8
- Oznaczenie silnika: A14NET
Składane lusterka można dołożyć ale wiąże się to ze zmianami.
Nowe lusterka z funkcją składania to raz, jeżeli nie ma w aucie funkcji martwego pola w lusterku to potrzebne są dwa lusterka 7-pinowe
do tego przełącznik regulacji lusterek z funkcją składania
wiązki w drzwiach + okablowanie deski
Ja już mam lewe lusterko dołożone, składa się i rozkłada Zostało mi ogarnięcie prawego, jak ktoś zainteresowany zapraszam do tematu.
Nowe lusterka z funkcją składania to raz, jeżeli nie ma w aucie funkcji martwego pola w lusterku to potrzebne są dwa lusterka 7-pinowe
do tego przełącznik regulacji lusterek z funkcją składania
wiązki w drzwiach + okablowanie deski
Ja już mam lewe lusterko dołożone, składa się i rozkłada Zostało mi ogarnięcie prawego, jak ktoś zainteresowany zapraszam do tematu.
- MAYDAY112
- Świeżak
- Auto: Zafira Tourer 1,4T Cosmo
Jakie to są koszty bo też nie dawno nabyłem zafire c tylko nie ma składanych lusterek i tak się zastanawiam co jest mi potrzebne do przeróbki to że lusterka 7pinowe 2 szt plus przełącznik to wiem ale co dalej czy to jak zmienie to wystarczy bo nie jestem typem machera co przy elektryce dłubie i nie wiem czy bym sobie poradził z resztą pozdrawiam
-
- Przeglądacz
- Auto: Zafira 1.4T Insignia 1.6T Insignia 2.8
tak jak pisałem do wymiany obie wiązki z drzwi przednich, muszą mieć to co obecne + kable do składania, wiązki można kupić, muszą być z wersji europejskiej (nie anglik), przełącznik musi być o odpowiednich numerach czyli bez opcji pamięci ustawień lusterek. Do tego do przeprowadzenia przez deskę są 2 przewody z drzwi kierowcy do pasażera. Aktywacji robić nie trzeba. Dołożyłem u siebie i wszystko działa
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wiem , że można podpiąć moduł od naszego Forumowicza do gniazda OBD. (dotyczy ZB)
I można też ustawić prawe lusterko niżej po włączeniu biegu wstecznego .... dane z YT
[/quote]
Masz na myśli moduł komfortu od Łukasza LWPM?
Gdzie to ustawić, aby tak było z prawym lusterkiem jak piszesz.
[/quote]
Masz na myśli moduł komfortu od Łukasza LWPM?
Gdzie to ustawić, aby tak było z prawym lusterkiem jak piszesz.
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Samo sterowanie składania lusterek jest z przełącznika i jest tak samo jak w B osobnym modułem który nie jest połączony z niczym innym czyli nie ma opcji konfiguracji.
Składanie lusterek np. po zamknięciu centralnego wiąże się z dołożeniem dodatkowego modułu sterującego, u mnie zamyka lusterka po zamknięciu auta i otwierają się same po włączeniu zapłonu.
Samo sterowanie składania lusterek jest z przełącznika i jest tak samo jak w B osobnym modułem który nie jest połączony z niczym innym czyli nie ma opcji konfiguracji.
Składanie lusterek np. po zamknięciu centralnego wiąże się z dołożeniem dodatkowego modułu sterującego, u mnie zamyka lusterka po zamknięciu auta i otwierają się same po włączeniu zapłonu.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2024, 22:36 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
-
- Przeglądacz
- Auto: ZA OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Podepnę się do tematu - czy po wymianie lusterka 1:1 trzeba coś programować? Stare mi się składało, nowe się nie składa (filozofii tam chyba nie ma, tylko dwa kabelki jakby sterowanie biegunami było). Regulacja działa. I drugie pytanie - gdzie kupić sam wykład lusterka z martwą strefą (9 pin)?
Ostatnio zmieniony 21 cze 2024, 13:27 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest za krótkie żeby jeździć kombi w dieslu
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nic nie trzeba programować chyba ze doszło do zwarcia i trzeba szukać przyczyny.
Pytasz o ZA
https://allegro.pl/oferta/lewy-wklad-lu ... HsQAvD_BwE
Pytasz o ZA
https://allegro.pl/oferta/lewy-wklad-lu ... HsQAvD_BwE
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
GM 13360861
PRAWY KIEROWNICA PO LEWEJ (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DLA PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI EWE,UDQ)
GM 13360859
1426628 OPEL
LEWY KIEROWNICA PO LEWEJ (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DLA PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI EWE,UDQ)
UDQ CZUJNIK WSKAŹNIKA ULTRADŹWIĘKOWEGO WYKRYWANIA MARTWEGO POLA
EWE OSŁONA,OBUDOWA LUSTERKA,LAKIER CZARNY Z WYSOKIM POŁYSKIEM
https://allegro.pl/oferta/lusterko-lewe ... 5795997241
Do przemyślenia, czy aby nie idzie przełożyć lampki-diody z rozbitego, w tym z linku jest miejsce.
https://allegro.pl/oferta/opel-zafira-c ... A0QAvD_BwE
GM 13360861
PRAWY KIEROWNICA PO LEWEJ (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DLA PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI EWE,UDQ)
GM 13360859
1426628 OPEL
LEWY KIEROWNICA PO LEWEJ (DLA LUSTERKA SKŁADANEGO ELEKTRYCZNIE) (DLA PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI EWE,UDQ)
UDQ CZUJNIK WSKAŹNIKA ULTRADŹWIĘKOWEGO WYKRYWANIA MARTWEGO POLA
EWE OSŁONA,OBUDOWA LUSTERKA,LAKIER CZARNY Z WYSOKIM POŁYSKIEM
https://allegro.pl/oferta/lusterko-lewe ... 5795997241
Do przemyślenia, czy aby nie idzie przełożyć lampki-diody z rozbitego, w tym z linku jest miejsce.
https://allegro.pl/oferta/opel-zafira-c ... A0QAvD_BwE
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Przeglądacz
- Auto: ZA OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
W tym z linku niby wtyczka 9 pin a szkło bez diody. Będzie chyba trzeba sie zgłosić do ASO bo już mam dwa lusterka Tylko wiązki muszę podmienić a żeby to zrobić trzeba wyciągnąć piny z wtyczki.
Życie jest za krótkie żeby jeździć kombi w dieslu