CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Artur

#211 Post autor: Artur »

Dzięki Woytas za tego linka. Chłopaki się tam nieźle rozpisali ale ogólnie stwierdzam, że to "czarna magia" raczej :lol: Co do Twojej uwagi Hagen, to faktycznie kupiłem ją na Alledrogo w bardzo dobrej cenie 35zł!!!, gdzie większość aukcji była na poziomie ponad 70zł. Zdecydowałem się jednak zaryzykować bo mam już Hustlera 100 i śmiga bardzo dobrze. Feralną antenkę odbierałem zresztą osobiście i wpierw dokładnie ją obejrzałem. Była nowa i nie odbiegała wyglądem od już posiadanej. Ciekawą rzeczą jest jeszcze to, że mimo kłopotu z zestrojaniem SWR miarką zasięg na tej antenie to około 3km, co mi właściwie wystarcza. Moc nadawania wynosi jednak ok 2W (zmierzono tą samą SWR miarką) czyli słabo i dlatego szukam rozwiązania problemu z zestrojeniem tej anteny. Nie chce spalić koncówki mocy radia.
Sprawdzę jeszcze długość kabla :?
Pzdr

Woytas

#212 Post autor: Woytas »

Ja tam unikam radyjek z 2 pokrętełkami, po co mnie to :lol: .
Radio służy do czego służy i po co dodawać sobie roboty z dodatkowymi ustawieniami. Dobry sq. dla mobili wystarczy.

Nie dalej jak wczoraj kolega prosił o pomoc przy ustawieniu tego w Presidencie, bo albo szum albio cisza. T R A G E D I A.
Bawiliśmy się ze 30 min (łącznie z jazdą i sprawdzeniem co i jak) generalnie wg. mojego doświadczenia nie polecam radyjek z rf i sq. ale to tylko moje wypociny. Pasmo jak wiemy jest najgorsze jakie można mieć i tu wiele nie zadziałasz a roboty w ustawieniu czułości tylko sobie dodasz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#213 Post autor: Lorry »

W Presidentach są właśnie jaja straszne ze squelchem, 99% wraca do importera na naprawe tego właśnie...

Ja w Ubocie nie mam żadnych problemów ze squelchem, bez niego byłby dramat :|

darek.kr

#214 Post autor: darek.kr »

Podstawowa różnica między RF gain a sqelchem jest taka, że w pierwszym przypadku zmniejszamy czułość odbiornika (radio mniej odbiera), a w drugi przypadku odbiornik odbiera wszystko a my regulujemy tylko próg zadziałania głośnika (wzmacniacza m.cz.). Jeśli pojawi się jakaś silniejsza nośna to radio ze skręconym sqelchem puszcza wszystko na głośnik, łącznie ze wszystkimi śmieciami, szumami w tle.
Ja pozbywam się szumów tła skręcając trochę RF gain, resztę reguluję SQ.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#215 Post autor: rhaaziel »

Tak dla ścisłości to Presidenty wracające do naprawy, mają zrąbany AutoSQ.

Ja mam Harrego II Classic z 'zwykłym' SQ i bez trudu znajduję optymalne ustawienie RF Gain (prawie zawsze lekko skręcone, tak na 2/3-3/4) i SQ (z reguły pokrętło gdzieś w połowie skali).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#216 Post autor: jacek754 »

SWR to wartość tzw fali odbitej, więc jak będzie za duży to spalisz końcówkę mocy. Im bliżej wartości "1" na 20 kanale, a na 1 i 40 mniej więcej po równo tym antenka sprawuje się lepiej. Na tej stronce jest to dość dobrze wytłumaczone jak stroić: http://www.cb-radio.info.pl/cb_radio_poradniki/67.html .
Nie należy oczywiście przesadzać z dokładnością strojenia, ponieważ antenka magnetyczna, a taką jest Hustler, nie da się tak idealnie zestroić., chyba że raz ustawiona nigdy nie będzie zdejmowana.

Awatar użytkownika
radmar1702
Bywalec
Model:

#217 Post autor: radmar1702 »

Witam mam małe pytanie do was Koledzy ja Posiadam radyjko:

CB Radio M-TECH LEGEND II TO SAMO CO PRESIDENT HARRY II CLASSIC I
UNIDEN 520 XL Z DEKLARACJĄ ZGODNOŚCI (HOMOLOGACJĄ LEGALNY)

Antena ANTENA WILSON LITTLE WIL

Powiem tak zestaw bardzo dobry i przyjemny no ale jest małe ale... Jeśli chodzi o zakłócenia w Zafirach to jest wielki ból... już kilka opinii serwisów CB się potwierdza. I pytanie do was czy wie może ktoś jak je zniwelować... ??? :roll:

Hakim

#218 Post autor: Hakim »

radmar1702 pisze: UNIDEN 520 XL Z DEKLARACJĄ ZGODNOŚCI (HOMOLOGACJĄ LEGALNY)

Antena ANTENA WILSON LITTLE WIL
. Jeśli chodzi o zakłócenia w Zafirach to jest wielki ból... już kilka opinii serwisów CB się potwierdza. I pytanie do was czy wie może ktoś jak je zniwelować... ??? :roll:
ja mam radio Presidenta Johnny II i tą samą antenke co Ty na magnesie, przy zgaszonym silniku odbiór i nadawanie super, niestety strasznie sieje po włączeniu silnika, a zwłaszcza przy operowaniu gazem, opinie z forum CB-Radio i z 2 serwisów CB są jednoznaczne, kabel od anteny zbiera zakłócenia, mogą pomóc 2 rzeczy ale nie na pewno: wymiana kabla od anteny na 50 Ohmowy podwójnie ekranowany i/lub antena na uchwyt zamiast na magnes, ktoś z Was może ma takie radyjko i inną antenę niż ja i nie mam takich problemów?

Awatar użytkownika
robik79
Przeglądacz
Imię: robik
Auto: ZAFIRA
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#219 Post autor: robik79 »

witam mam problem z cb wczesniej jezdzilo w zafirce A benz 2,2 teraz mam zafire b diselka i radie strasznie trzeszczy nie momaga regulacja czy filtr rozwiarze problem prosze doradzcie cos

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#220 Post autor: BajBus »

poradził bym zacząć od opcji szukaj bo temat był już poruszany kilkukrotnie o zakłóceniach w dieslach
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

kubutek

#221 Post autor: kubutek »

Witam.
Przymierzam się da zakupu radia CB. Tematy związane z wyborem i działaniem poszczególnych modeli znalazłem i tu sprawę mam jasną.

Dręczy mnie jeszcze jedno istotne w tym temacie pytanie:

Gdzie zamontować radio w samochodzie?

Proszę kolegów o podzielenie się gdzie macie zamontowane radio i jak jest z jego użytkowaniem w tym miejscu.
Oczywiście interesują mnie wskazówki dotyczące ZB (oczywiście odpowiedzi mogą być poparte zdjęciami :) ), ale myślę, że info o ZA też będzie dla zainteresowanych cenne.

zorro

#222 Post autor: zorro »

Ja mam swojego Unidenka wsadzonego w siateczkę od strony pasażera - ta przy nogach - i dostęp jest ok - głośnik zewnętrzny i grucha leży na miejscu przed ręcznym od strony kokpitu.

Lorry
Zafiromaniak

#223 Post autor: Lorry »

:arrow: Na konkretnej stronie kilka sposobów w ZB http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=120 ;)

kubutek

#224 Post autor: kubutek »

Dzięki Lorry - gdzieś te 3 posty przeoczyłem w temacie Radio CB

Ale mimo to proszę o podzielenie się opinią o wygodzie użytkowania radia w różnych miejscach zamontowania.

Lorry
Zafiromaniak

#225 Post autor: Lorry »

Powiem tylko o mojej miejscówce:

Raz przy bardzo mocnym hamowaniu radio mi poleciało, ale można temu zapobiec klinując je czymś, albo mocniej wciskając, generalnie się nie rusza ;) Gruszka ląduje na kolanach wiec blisko i wygodnie, regulacja też pod ręką tylko że śrendio widoczna, więc squelcha ustawiam pierwotnie na postoju, a potem lekko koryguje, głośność to na lajcie :)

No i stamtąd jest wygodne wyjście na kabel od anteny, nie trzeba go ciągnąc przez całe auto, u mnie kabel wychodzi ze środkowego słupka miedzy drzwiami przód/tył, a antena stoi na wysokości słupka B na lewej krawędzi dachu ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”