Sprzęgło - koło dwumasowe

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
boogoo

#31 Post autor: boogoo »

Niekoniecznie musi byc tam dwumasa-wiele ma,wiele nie ma.Ten rocznik powinien miec,ale....Trzeba to rozebrac i zobaczyc.Jeśli nie ma to:wysprzęglik(słoneczko),tarcza,łożysko wyporowe-kpl.około 1200zł chyba LUKa,a z dwumasą:koło dwumasowe 1500,a reszta 1000 zł.Robota zależy....od 250 do 500 zł.
;) A w tych 5200 to co mu jeszcze będą robic-może mają jakąś ciekawą ofertę na offsecie :mrgreen:

Rafek

#32 Post autor: Rafek »

na pewno jest dwumasa bo to juz jest sprawdzone. Tylko te 5200 to oczywista przesada. Dzieki w takim razie za info, potwierdziły sie moje przypuszczenia :)
Jeszcze jakbym sie mogł dowiedziec co oznacza ta "reszta"? :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#33 Post autor: MieHor »

Na temat dwumasy można poczytać tutaj http://www.motofakty.pl/artykul/dwumaso ... chowe.html, w szczególności polecam opinie użytkowników pod tekstem (ten link chyba już był na forum, ale tak dla przypomnienia)

wendi1

#34 Post autor: wendi1 »

No ja tez nie mam dwumasy ale za to strzelil mi wysprzeglik no i troche to kosztowało niecały tysiak poszedł w łeb. :)

pozdr.

skarbona

#35 Post autor: skarbona »

Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na tym forum i od razu w tak poważnej sprawie ;). Moja Zafirka z 2001 roku ma już najechane grubo ponad 200tys. W zasadzie od początku jej posiadania mam wrażenie, że dzieje się coś ze sprzęgłem. Objaw jest taki, że po przyłożeniu nogi czuje wyraźne drgania na pedale (ktoś już o tym pisał, ale nie było odpowiedzi). Inna sprawa, że mam wrażenie, że sprzęgło łapie dosyć wysoko, nie ma jednak efektu ślizgania się. Zastanawiam się czy to drganie może pochodzić od drgań silnika - być przenoszone mechanicznie, czy może to coś związane z pompą sprzęgła.
Raz na zawsze chciałbym też rozwiać wątpliwości co do obecności koła dwumasowego w Zafirze 2.0 DTI z 2001r. To w końcu jest czy nie ma?
Z góry dzięki za podpowiedzi.

cebu

#36 Post autor: cebu »

Czy Zafira 2.0 DTL posiada dwumasę?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 13:40 przez cebu, łącznie zmieniany 1 raz.

darkp1

#37 Post autor: darkp1 »

cebu, poczytałbyś trochę, to byś się dowiedział że ma. ;)

julek66

#38 Post autor: julek66 »

;) Witam wszystkich serdecznie Mam pytanie czy przy zafirze można wymienić koło dwumasowe na zwykłe silnik19cdti

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#39 Post autor: MieHor »

julek66, Ty masz ZB i ten post powinien być w dziale Zafira B

ryszard

#40 Post autor: ryszard »

Po wizycie w serwisie stwierdzili,że kończy mi się sprzęgło i koło dwu masowe. Przejechane mam 154tyś.km i pierwsze objawy nierównej pracy silnika zaczęły się latem w górach(załadowany na maksa i temp. 35stopni) Co sądzicie o regeneracji dwu masy ,gdzie i za ile można to zrobić?. proszę o opinię i radę na co zwrócić uwagę przy de i montażu sprzęgła i dwu masy. pozdrawiam....cdn..... jutro zabieram się do rozbierania.

Anony Mous

#41 Post autor: Anony Mous »

W zafirze A montowali dwumasę ?
Na allegro masz aukcje co regenerują dwumasę.

http://allegro.pl/dwumas-dwumasa-profes ... 07260.html

gwizdenson

#42 Post autor: gwizdenson »

W zafirze A montowali dwumasę w poliftingowej,czyli od chyba lipca 2003

DUKS4

#43 Post autor: DUKS4 »

Witam wszystkich serdecznie!Ja też mam problem ze sprzęgłem i dwumasą.U mnie objawia się nie wielkimi drganiami na karoseri a także odzywający się łożyskiem oporowym i szarpaniem przy ruszaniu z miejsca.Rozmawiałem z mechaniorem od 1600 do 2000 zł. tylko nie wiem czy za całość czy tylko za dwumasę.Moja Zocha ma 166tyś. (chyba) przejechane , 2001rok

pepe001

#44 Post autor: pepe001 »

To jak to jest z tą dwumasą, była montowana w ZA czy nie ?

ryszard

#45 Post autor: ryszard »

Witam właśnie rozebrałem moją zośkę i ma dwu masę,a jest z 09.2003r. Dwu masa się rozleciała,sprzęgło i docisk całe i wysłałem całość do regeneracji koszt 600+vat. Po
założeniu się odezwę jak działa. Pozdrawiam............

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”