Sprzęgło - koło dwumasowe

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
licznik

#46 Post autor: licznik »

miałem 2.0 DTH z 09-2001 i dwumasy niebyło -wiem bo rozbierałem

gwizdenson

#47 Post autor: gwizdenson »

Tak jak pisałem wcześniej montowali dwumasę w ZA od lipca 2003

pepe001

#48 Post autor: pepe001 »

To znaczy, że jak mam Y20DTH z 2001, to nie mam dwumasy. Mam za to taki objaw, że jak gaszę silnik to mi nim trochę poszarpie. Myślałem, że to dwumasa.

DUKS4

#49 Post autor: DUKS4 »

Witam wszystkich!No nie wiem jak to jest z tą dwumasą ale ja mam z2001r i jest.Przynajmniej mechanik tak mi powiedział bo zaglądał na dwumasę bo ja mam takie same objawy jak pepe001 czyli szarpanie przy gaszeniu i zapalaniu silnika.Szpec stwierdził że to od dwumasy no nie wiem.W styczniu się okaże bo Zofija idzie na warsztat.Czytałem gdzieś na forum że też zabrudzone klapki zawirowań mogą być przyczyną tych szarpań.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#50 Post autor: Dziadek13 »

Tak myśle co ma dwumasa do szarpania silnka przy wygaszeniu,no chyba że sie przesuneła mimośrodowo a to raczej niemożliwe szarpanie podczas ruszania,wydaje dzwięki to sie zgadza.Standartowo poduszki do przeglądu ja tak miałem po wymianie znikło.
Obrazek
Tu można poczytać na tematy dwumasy.
http://www.auto-swiat.pl/1-kolo-dwumaso ... -kupa-kasy
http://www.autoexpert.pl/artykul_871.html
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3110
Z tego czo czytałem na forach to w DTLach nie było dwumasy - była w DTH od końca 1999r.

DUKS4

#51 Post autor: DUKS4 »

No ale ja poduszki wymieniałem dwa razy i nic dalej szarpie .Nie szarpie kiedy auto jest zmarzniente rano.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#52 Post autor: Dziadek13 »

Bo poduszki też są zmarznięte i twarde,a świece żarowe podgrzewają równo każdy cylinder choć kompresja jest na nich różna co też przyczynia sie do szarpania silnikiem przy zapalaniu to jest moje zdanie.Co do klapek zawirowania to są różne zdania tu można poczytać.
Klapki zawirowań

pepe001

#53 Post autor: pepe001 »

Dziadek13, z jednej strony z Tobą się zgadzam, bo w innych autach jakie miałem do tej pory za szarpanie przy gaszeniu odpowiadały poduszki. Jednak poduszkę którą pokazałeś na fotce ja też wymieniałem i bardzo zdziwiła mnie jej konstrukcja, bo część zewnętrzna z wewnętrzną łączy bardzo cieniutka guma, nie będąca w stanie wytłumić żadnych mocniejszych wachnięć. Nie bardzo jestem w stanie wymyślić jaki cel miał konstruktor montując ją tym miejscu.

boogoo

#54 Post autor: boogoo »

Bo to jest poduszka uzupełniająca pozostałe-ona tłumi wahnięcia dopuszczalne i pozostałe po zerwaniu której kolwiek.
A kwestia szarpania,to: jeśli cały układ vacum i klapy zawirowań jest o.k ,to należy skontrolować czujniki położenia wału i MAP,szczególnie ten ostatni.

ryszard

#55 Post autor: ryszard »

Moja dwu masa dotarła do regeneracji i wytulejować się da, ale nie dadzą mi na to koło gwarancji (grubość tulei ma 2mm,a moje będzie mieć 1cm)-Co o tym sądzicie? Albo się coś da zregenerować albo nie?.Podobno zbyt długo z tym jeżdziłem (sądzę że zrobiłem 3tyś. km.)............... Pozdrawiam.

podbiel

#56 Post autor: podbiel »

pepe001 pisze:jak gaszę silnik to mi nim trochę poszarpie
w kopciuchu to chyba normalne

DUKS4

#57 Post autor: DUKS4 »

Witam!To trochę dziwne co pisze ryszard bo ja też byłem na warsztacie i tam mi powiedzieli że mam luz na dwumasie około 1mm .Na razie nie trzeba regenerować można z tym jeżdzić (do 20000tyś).

ryszard

#58 Post autor: ryszard »

Jak mechanik stwierdził ten luz -rozbierał sprzęgło?......Ja zdecydowałem się na kupno nowej dwu masy(1700zł)trochę boli. czy ktoś skupuje dwu masy do regeneracji? bo starą mają mi odesłać.........

DUKS4

#59 Post autor: DUKS4 »

Tak zaglądał przynajmniej tak twierdził coś wspominał o jakiejś klapce przez którą patrzał.Facet chyba zna się na rzeczy bo specjalizuje się w sprzęgła i półosiach.Z początku myślałem że to przez przeguby te wibracje i szarpanie,ale gość stwierdził że to dwumasa się odzywa.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#60 Post autor: Dziadek13 »

Jaką masz skrzynie biegów ? bo np na linki F23 niema żadnej klapki żeby zajrzeć do sprzęgła coś mi tutaj sie nie zgadza,sprawdzałeś tylną poduszke silnika czy nie rozerwana.
Obrazek
Poczytaj tu Tylna poduszka silnika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”