a powiedzcie mi, jak powinienem przeprowadzić wypalanie DPF'a w następujących warunkach:
1. 2 tygodnie temu zapaliła się kontrolka "check" i pojawił się błąd 190175
2. elektryk nie znalazł uszkodzenia mechanicznego czujnika
3. wypalanie stacjonarne w serwisie pomogło (a ja odchudziłem portfel)
4. póki co nie wywala mi błędu
5. planuję wycinkę dpf'a 4 grudnia, ale obawiam się, że do tego czasu filtr zdąży się zapchać i zaświeci się ponownie "check", a ja chciałbym dotrwać bez dodatkowych kosztów (czytaj kupno czujnika dpf) i stawić się na wycinkę do Heko
6. zdecydowanie wolałbym uniknąć kolejnego wypalania "na postoju", dlatego chciałbym go wypalić "w drodze"
i teraz:
1. czy mogę, podłączając OP-COM'a (mam znajomego, który go posiada), zainicjować wypalanie w czasie jazdy?
2. czy da się w ogóle przeprowadzić ten proces, biorąc pod uwagę, że czujnik jest walnięty (jak jest wtedy z obrotami silnika)?
3. robił już to ktoś z Was w takich okolicznościach? Jak to wygląda?
oczywiście nie chcę czekać, aż "check" znów się zaświeci = nasycenie będzie około 80%, tylko przeprowadzić wypalanie wcześniej, takie jakie powinno się odbyć podczas jazdy, tyle że na moje życzenie
tutaj podpowiedź kolegi lapm, już po wyskoczeniu błędu. czy takie same warunki powinny być zachowane przy wypalaniu OP-COM'em w czasie jazdy (obroty silnika poniżej 2500)
lapm pisze:
Jeżeli czujnik jest walniety to pokazuje blad, gdy DPF jest juz zawalony i robi sie duze cisnienie i wariuje, dlatego pewnie Ciebie to nie minie, u mnie pojawiał się blad jak juz bylo nasycenie >80% i jak zaczynal wypalanie, a tym samym przerywal, dopiero kilkakrotne kasowanie bledu (na poczatku zgodnie zaleceniami na forum probowalem przycisnac, ale przy 160 po chwili wlaczal sie blad/tryb serwisowy i autmatycznie zwalnial) i dopiero jazda <2500 obrotow (aby nie bylo za duzo ciesnienia), umozliwilo wypalenie dpf.
Kolejnego razu nie bylo, bo DPF został usunięty, wolalem nie ryzykowac turbiny, gdyby nie udalo mi sie go wypalic nastepnym razem...
podpowiedzcie mi, jak to przeprowadzić, żeby się udało :>