tryb "mrozowy" :)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Raf

tryb "mrozowy" :)

#1 Post autor: Raf »

Przy dodatnich temperaturach obroty biegu jałowego są idealnie: 750 obr/min. Zauważyłem, że od wczoraj przy ujemnych temperaturach, przy rozgrzanym silniku te obroty zwiekszyły się do ok 800-850 obr/min. Też tak macie?

(Uprzedzając sugestie - filtr się nie wypala w tym czasie)
aszymajda

#2 Post autor: aszymajda »

ja mam 850 obrotów i chyba dobrze, bo OP-COM twierdzi, ze takie są oczekiwane...
Raf

#3 Post autor: Raf »

Faktycznie, nie znalazłem wątku, który podał Marki, a wspomniał Pablomaxim. Tam jest wszystko opisane. :)
Pozdrawiam
kp2

#4 Post autor: kp2 »

A ja jeszcze oprócz wyższych obrotów zauważyłem, że po uruchomieniu silnika w "test mode" ładowanie aku było słabe ok. 12-12,5 V (już się bałem), a dopiero po ok. 2 min skoczyło na 14 V.
Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

ja p;o uruchomieniu auta mam ładowanie 14,3V.. normalnie 13,9V- świadczy to o działaniu regulatora ładowania

a obroty faktycznie nawet po rozgrzaniu silnika utrzymują znacznie wyzej niż latem
raiden

#6 Post autor: raiden »

Też teraz spanikowałem, ale to normalne że na mrozie jałowy ma trochę wyższe obroty. U mnie na rozgrzanym to 900rpm a w lecie 800
twardypt91

#7 Post autor: twardypt91 »

Jak silnik się rozgrzeje to obroty spadają do normalnych tj 750 obr/min. Zimno, więc zapewne komputer daje więcej paliwa żeby mocniej kręcić zmarznięte części.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”