lewarek/dźwignia zmiany biegów

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mirek1

lewarek/dźwignia zmiany biegów

#1 Post autor: mirek1 »

Witam serdecznie.
proszę o pomoc- przeszukałem forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Dźwignia zamiany biegów po dłuższej jeździe - 70-80 km nie wraca do pozycji środkowej (luz). Biegi, skrzynia działa bez zarzutu. Czy coś trzeba przemarować, jaka jest tego przyczyna. Jak auto postoi około godziny wszystko wraca do normy.
Opel Zafira B - 2007r

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

A może trzeba pomyśleć o wymianie? Tu masz np. http://allegro.pl/opel-zafira-ii-b-dzwi ... 09980.html

mirek1

#3 Post autor: mirek1 »

Dziękuję za podpowiedź. Już też o tym myślałem. Nurtuje mnie pytanie. Co może być przyczyną takiego działania lewarka. Jak jest zbudowany. Może ma ktoś jakiś rysunek lub dokładne zdjęcie. Co może się tam popsuć?. Za każdą informację serdecze dzięki.

Mihó

#4 Post autor: Mihó »

Czy w ZB przypadkiem nie ma pająka z linkami ? To bym sprawdził, czy np. linki nie przymarzacją/klinują się

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Mihó pisze:Czy w ZB przypadkiem nie ma pająka z linkami ? To bym sprawdził, czy np. linki nie przymarzacją/klinują się
W ZB są linki i mogą być powodem zacinania/zamarzania.

ElChudy

#6 Post autor: ElChudy »

Miałem taki sam problem, po wbiciu 5 lub 6 dźwignia nie wracała - trzeba było nią "kierować" w odpowiednie miejsce.
Problem sam zniknął. Teraz mimo mrozów wszystko jest OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”