Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam Panów. Mam do was takie pytanie, posiadam Zafire A 1,6 16V i musze kupić felgi stalowe, byłem dzisiaj na jednym złomie i gość miał fajne felgi w dobrej cenie tylko,że miało inne ET i nie wiem czy podejdzie do mojej Zofii, teraz mam alumy z ET 43 a te stalowe ze złomu mają ET 49, może macie doświadczenie czy wejdą do Zośki A z oponami zimowymi 195/65 R15. Wszystkie inne parametry sa takie same 5X110 6J R15, tylko czy ET 49 podejdzie i nie będzie nic tarło o nadkola. Proszę o podpowiedź, z góry dzięki.
-
- Przeglądacz
- Imię: Jarek
- Auto: opel zafira A 2,0 Dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Na pewno beda pasowac ,bo ja tez takie mam na zimowkach ( od opla Vectry) Duzo razy juz o tych felgach bylo , no ale jak nie masz czasu to juz wiesz i spokojnie mozesz brac . Chociaz ja mam Zafie 2,0 DTI a ty 1,6 benzyne , ale to chyba nie robi ? Z tego co przed chwila poszukalem na forum to do 1,8 tez pasuja , bo takie koledzy maja zalozone .
nie musisz...ludzie często wymieniają bo kupują drugi komplet felg stalowych, co by oszczędzić grosza. Są też tacy co kupują drugi komplet alu, co by uroku nie odebrać autu, np kolega M@rio . Najważniejsze żeby nie przekładać samych opon bo się niszczą ranty. Tak więc wskazane kupno drugiego kompletu...a potem zamiana też tańsza...tak więc chyba się to wróci po 4-5 latach.
ps. inna sprawa, że niektórzy ściągają alusy na zimę gdyż łatwiej uszkodzić przy ewentualnym poślizgu i zatrzymaniu sie na krawężniku...a koszt naprawy alusa nieporównywalny do stalowej
ps. inna sprawa, że niektórzy ściągają alusy na zimę gdyż łatwiej uszkodzić przy ewentualnym poślizgu i zatrzymaniu sie na krawężniku...a koszt naprawy alusa nieporównywalny do stalowej
-
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: Citroen
- Model: C5
- Oznaczenie silnika: HDI
Panowie, a czy takie felgi nadają się do mojej zafirki:
http://moto.allegro.pl/opel-corsa-astra ... 51896.html
Z góry dzięki za odpowiedź
http://moto.allegro.pl/opel-corsa-astra ... 51896.html
Z góry dzięki za odpowiedź
według mnie tak
fabrycznie ma być:
6½ J x 16
et37
5x110 ,
otwór środkowy 65 mm.
Tutaj jest et40 i wejdze bez problemu ale felga troche bedzie bardziej schowana do środka auta. Ponadto ta felga ma 6 cala szerokości czyli jest lekko węższa, stąd jest założona guma 195. Fabrycznie ZB ma 6.5 cala i wchodzi guma 205. Bedziesz miał po prostu gumy 195 a nie jak oryginał 205, czyli węższe, co akurat na zimę jest wskazane. Zastanawia mnie jeszcze ten otwór środkowy. Gość piszę 65.1 mm ale to chyba to samo co 65mm bo to przecież felgi z opla, ale może ktoś ma większą wiedzę o co chodzi.
fabrycznie ma być:
6½ J x 16
et37
5x110 ,
otwór środkowy 65 mm.
Tutaj jest et40 i wejdze bez problemu ale felga troche bedzie bardziej schowana do środka auta. Ponadto ta felga ma 6 cala szerokości czyli jest lekko węższa, stąd jest założona guma 195. Fabrycznie ZB ma 6.5 cala i wchodzi guma 205. Bedziesz miał po prostu gumy 195 a nie jak oryginał 205, czyli węższe, co akurat na zimę jest wskazane. Zastanawia mnie jeszcze ten otwór środkowy. Gość piszę 65.1 mm ale to chyba to samo co 65mm bo to przecież felgi z opla, ale może ktoś ma większą wiedzę o co chodzi.
Alu felgi w kontakcie z solą drogową utleniają się powodując wżery ,jeśli powłoka lakiernicza jest uszkodzona i sól ma bezpośredni kontakt z metalem,wszystkie alu felgi sprzedawane w kompletach z zimowymi oponami np w Niemczech są przystosowane do warunków zimowych,normalne felgi nie są i po kilku sezonach będzie widać skutek ,jeśli tak jak pisze sól dotrze do metalu, i dodatkowo rzadko są myte .
Witam.Pytanie moje to serwis zaleca do tego modelu 16 cali,czy 15 to będzie auto wolniejsze a silniejsze, czy nie będzie wpływu.I oczywiście jak to ma się do spalania?