Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu
witam, panowie sprawa jest dość poważna z waszego opisu wynika sam miałem ten problem jest uszkodzony sterownik airbag, zafiry B jak i astry H z początku produkcji aż do lutego 2008 bo wtedy opel wprowadził nowy sterownik airbag, mają ta usterkę choć nie wszystkie, rozwiązaniem doraźnym jest odłączanie akumulatora na ok. 30min problem znika ale nie przyczyna , po jakimś czasie znowu sie zapala się lampki, koszt wymiany tego sterownika to ok. 1000zł poniżej przedstawiam diagnostyke i jakie błędy wyskakują i nr. katakogowe części
Doraźne środki zaradcze: 2327
> Problem: Oświetlenie wnętrza - Nie zgasła kontrolka świateł awaryjnych oraz włączona lampka kontrolna poduszki powietrznej
> Modele: Silniki: Opcja:
> Astra-H 2007...,Zafira-B 2005... All,All
> Zażalenie: Oświetlenie wnętrza i światła awaryjne nie wyłączają się, podobnie jak kontrolka poduszki powietrznej. W module ECU poduszki powietrznej nie zostały zapisane żadne kody usterek. W modułach CIM, IPC, REC i DIS został zapisany kod U2113.
> Przyczyna: Wadliwe działanie modułu ECU poduszki powietrznej przechodzi w tryb awaryjny (wypadek). Stan zostanie rozpoznany po odpięciu pasów bezpieczeństwa przy włączonym zapłonie.
> Produkcja: Zmienione moduły ECU poduszek powietrznych zostały wprowadzone do produkcji w lutym 2008.
>
> Środki zaradcze:
> W przypadku reklamacji klienta wymienić moduł ECU poduszki
> powietrznej.
> - Numer części dla modelu Zafira-B: 13288173/numer katalogowy:
> 12 32 309 zamiast (numer części: 93189380/numer katalogowy: 12 32 069)
> - Numer części dla modelu Astra H: 13288176/numer katalogowy:
> 12 32 312 zamiast (numer części: 13251081/numer katalogowy:
> 12 32 160)
>
> Grupa funkcyjna: N - Wyposażenie elektryczne
> Grupa zażaleń: 04 - Błąd elektryczny
> Kod usterki: U2113
>
Doraźne środki zaradcze: 2327
> Problem: Oświetlenie wnętrza - Nie zgasła kontrolka świateł awaryjnych oraz włączona lampka kontrolna poduszki powietrznej
> Modele: Silniki: Opcja:
> Astra-H 2007...,Zafira-B 2005... All,All
> Zażalenie: Oświetlenie wnętrza i światła awaryjne nie wyłączają się, podobnie jak kontrolka poduszki powietrznej. W module ECU poduszki powietrznej nie zostały zapisane żadne kody usterek. W modułach CIM, IPC, REC i DIS został zapisany kod U2113.
> Przyczyna: Wadliwe działanie modułu ECU poduszki powietrznej przechodzi w tryb awaryjny (wypadek). Stan zostanie rozpoznany po odpięciu pasów bezpieczeństwa przy włączonym zapłonie.
> Produkcja: Zmienione moduły ECU poduszek powietrznych zostały wprowadzone do produkcji w lutym 2008.
>
> Środki zaradcze:
> W przypadku reklamacji klienta wymienić moduł ECU poduszki
> powietrznej.
> - Numer części dla modelu Zafira-B: 13288173/numer katalogowy:
> 12 32 309 zamiast (numer części: 93189380/numer katalogowy: 12 32 069)
> - Numer części dla modelu Astra H: 13288176/numer katalogowy:
> 12 32 312 zamiast (numer części: 13251081/numer katalogowy:
> 12 32 160)
>
> Grupa funkcyjna: N - Wyposażenie elektryczne
> Grupa zażaleń: 04 - Błąd elektryczny
> Kod usterki: U2113
>
a mnie dziś wieczorem dopadło coś takiego:
wychodzę wieczorem z domu, żeby Zofię do jej ciasnego, ale własnego garażu wprowadzić, wciskam przycisk otwarcia w kluczyku, otwieram drzwi kierowcy, a tu witają mnie światła awaryjne. więc znów przycisk otwierania na pilocie w kluczyku, a one dalej migają. po 3 przyciśnięciu przestały migać. pomyślałem sobie, że to ten alarm, którego jeszcze nie rozgryzłem coś do mnie mówi
kluczyk w stacyjkę, przekręcam, uruchamiam silnik, a światła w podsufitce dalej się świecą. zgłupiałem....wjechałem do garażu, wyłączyłem auto, zamknąłem z pilota. a światła w podsufitce dalej świecą..to do domu po 2 kluczyk, bo może w tym bateria pada, czy coś. kolejne próby, ale nic to nie zmieniło. awaryjne znów jak na choince migają po otwarciu auta (ale nie za każdym razem), a oświetlenie wewnętrzne nie gaśnie po przekręceniu kluczyka, czy uruchomieniu silnika. ale lampka oświetlenia bagażnika nie bierze udziału w tym przedstawieniu. zapala sie po otwarciu klapy, a gaśnie po jej zamknięciu.
w końcu poddałem sie i wyłączyłem ręcznie lampkę nad lusterkiem wstecznym i lampki z tyłu i poszedłem sobie.
nawet wypedałowałem, ale oprócz 2 starych błędów nic nowego nie wyświetliło.
a teraz mam zagwozdkę. co to takiego? może kable w drzwiach kierowcy poprzecierane? alarm szwankuje (mam procan'a montowanego w ASO)?
macie jakiś pomysł, bo jeśli to ten opisany wyżej moduł, to od razu na kardiologię możecie mnie wieżć
wychodzę wieczorem z domu, żeby Zofię do jej ciasnego, ale własnego garażu wprowadzić, wciskam przycisk otwarcia w kluczyku, otwieram drzwi kierowcy, a tu witają mnie światła awaryjne. więc znów przycisk otwierania na pilocie w kluczyku, a one dalej migają. po 3 przyciśnięciu przestały migać. pomyślałem sobie, że to ten alarm, którego jeszcze nie rozgryzłem coś do mnie mówi
kluczyk w stacyjkę, przekręcam, uruchamiam silnik, a światła w podsufitce dalej się świecą. zgłupiałem....wjechałem do garażu, wyłączyłem auto, zamknąłem z pilota. a światła w podsufitce dalej świecą..to do domu po 2 kluczyk, bo może w tym bateria pada, czy coś. kolejne próby, ale nic to nie zmieniło. awaryjne znów jak na choince migają po otwarciu auta (ale nie za każdym razem), a oświetlenie wewnętrzne nie gaśnie po przekręceniu kluczyka, czy uruchomieniu silnika. ale lampka oświetlenia bagażnika nie bierze udziału w tym przedstawieniu. zapala sie po otwarciu klapy, a gaśnie po jej zamknięciu.
w końcu poddałem sie i wyłączyłem ręcznie lampkę nad lusterkiem wstecznym i lampki z tyłu i poszedłem sobie.
nawet wypedałowałem, ale oprócz 2 starych błędów nic nowego nie wyświetliło.
a teraz mam zagwozdkę. co to takiego? może kable w drzwiach kierowcy poprzecierane? alarm szwankuje (mam procan'a montowanego w ASO)?
macie jakiś pomysł, bo jeśli to ten opisany wyżej moduł, to od razu na kardiologię możecie mnie wieżć
Więc po przeczytaniu wszystkich postów sa dwa podstawowe ale inne problemy- piewszy to taki że oświetlenie wnętrza nie gaśnie, a drugi że się nie zapala po otwarciu drzwi (ja tak właśnie mam) czyli Zosia zastanie jutro poddana badaniu- sprawdzę najpierw bezpieczniki (oświetlenie wnętrza bezpiecznik nr 13) następnie sprawdzę żarówki w podsufitce (-ale one się zaświecają jak ręcznie wciskam włącznik) potem odłączę aku na 30 min i zobaczę czy coś się zmieni. Ostatnia ciekawostka to taka, że oświetlenie w bagażniku po otwarciu klapy działa normalnie
miałem dziś sprawdzaną Zofię pod kątem niegasnącego oświetlenia wnętrza. nic nie znaleźli. elektryk, u którego byłem, sprawdził wszystko, co mógł, u siebie w warsztacie, moduł poduszek też. żaden błąd się tam nie zapisał.
człowiek ten współpracuje z ASO i jadę z nim tam, w przyszłym tygodniu, żeby podpiąć się pod centralkę alarmu i sprawdzić, czy tutaj nie tkwi przyczyna.
człowiek ten współpracuje z ASO i jadę z nim tam, w przyszłym tygodniu, żeby podpiąć się pod centralkę alarmu i sprawdzić, czy tutaj nie tkwi przyczyna.
Panowie - czy może macie jakieś sensowne wnioski w związku z niegasnącym oświetleniem wewnątrz (tył i przód). Dzisiaj mnie to dopadło i byłem mocno
Wstępnie pozbyłem się żarówki z przodu, a tył mam w pozycji "0". Ale ze względu na dosyć denerwującą usterkę chciałbym poznac jej przyczynę, bo nie chciałbym aby był to początek jakiejs poważniejszej sprawy, która może unieruchomic mi auto.
Jeżeli rozwiązaliście ten problem lub macie jakiś trop to będę wdzięczny za poradę.
Wstępnie pozbyłem się żarówki z przodu, a tył mam w pozycji "0". Ale ze względu na dosyć denerwującą usterkę chciałbym poznac jej przyczynę, bo nie chciałbym aby był to początek jakiejs poważniejszej sprawy, która może unieruchomic mi auto.
Jeżeli rozwiązaliście ten problem lub macie jakiś trop to będę wdzięczny za poradę.
Najlepiej zczytać błędy OP-COM'em. Jeśli to wina wadliwego sterownika poduszki (jak u mnie) to da się z tym żyć bo wymiana nieopłacalna. Trzeba aku odłączyć na ok. 20 minut i po problemie - na jakiś czas rzecz jasna :>FRANCA pisze:Panowie - czy może macie jakieś sensowne wnioski w związku z niegasnącym oświetleniem wewnątrz (tył i przód). Dzisiaj mnie to dopadło i byłem mocno
ja dalej nie rozwiązałem zagadki. byłem dziś w ASO na przeglądzie, skorzystałem z akcji serwisowej dotyczącej CIM'a, założyli spinkę..ale problem pozostał.
przy okazji dowiedziałem się, że są 2 moduły CIM do Zafiry B. jeden droższy, drugi tańszy. wszystko sprawdza się po numerze VIN. wtedy wiadomo, czy zapłacimy za niego więcej, czy mniej.
ja póki co nie wymieniam. trzeba będzie odłączać aku raz na jakiś czas.
przy okazji dowiedziałem się, że są 2 moduły CIM do Zafiry B. jeden droższy, drugi tańszy. wszystko sprawdza się po numerze VIN. wtedy wiadomo, czy zapłacimy za niego więcej, czy mniej.
ja póki co nie wymieniam. trzeba będzie odłączać aku raz na jakiś czas.