zafia 2.0 tdi 2003 blokowanie kol
Moderator: Sebu$
zafia 2.0 tdi 2003 blokowanie kol
problem podczs cofania cos blokuje tak jakby przejezdzal przez koleiny albo hamulec blokowal pulsacyjnie a ostatnio zrobil to samo jak ruszalem do przodu problem sie pojawia i znika. dodatkowo szumi gdy jade na biegu bez dodawania gazu.z gory dzieki za pomoc.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Tak jak napisał Kolega trzeba sprawdzić najpierw hamulce,może być także łożysko już tak padnięte że blokuje,w obydwu przypadkach w miarę szybko do naprawy.Hamulce potrafia tak się zakleszczac gdy tarcza już jest bardzo cienka i klocki na wykończeniu...Piotrek413 pisze:Jeżeli na zakrętach szumi to łożyska. Postawić samochód na lewarku i zakręcić kołem i jeżeli padnięte to będzie kołysało się i przycierało.
Ja bym bardziej stawiał na hamulce. Kiedy były wymieniane ?
Z kolegą darekjankowski ustaliliśmy że dodatkowo świeci się kontrolka ABS a hamulce były wymieniane miesiąc temu.
Nie jestem w 100% pewien ale według mnie jest to piasta. Licznik normalnie pracuję.
Proponował bym aby jakaś osoba która miała problemy z piastą odniosła się do wyżej wymienionych spostrzeżeń.
Nie jestem w 100% pewien ale według mnie jest to piasta. Licznik normalnie pracuję.
Proponował bym aby jakaś osoba która miała problemy z piastą odniosła się do wyżej wymienionych spostrzeżeń.