[B]Przeglądy silnika 1,9 CDTI
-
ReGe1973
[B]Przeglądy silnika 1,9 CDTI
Hej! Mam pytanie po jakim przebiegu powinny być, wykonywane przeglądy silnika 1,9 CDTI 120km. Moja Zośka ma 161 000km mam książkę serwisową wypełnioną ale, jej nie wierzę, wymieniłem olej i filtry i czy to wystarczy? A głównie mam na myśli łańcuch rozrządu napinacze i pompę wody. Ostatnio czytałem o filtrze cząstek stałych DPF i nie wiem czy olej GM 10w40 dizel to dobry wybór. Z góry dzięki za wskazówki.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:53 przez ReGe1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
Wg. sam naprawiam jeśli masz DPFa to olej i filtry co 30tyś lub co rok
Silnik Z19XE co 6 lat lub co 90 000km wymienić pasek zębaty i rolkę napinającą
Silnik Z19 DT (H/L) co 10 lat lub 150 000km wymienić pasek zębaty i rolkę napinającą
Żaden obecny diesel Opla nie ma łańcucha, same paski.
A co do tych przebiegów to mozna je zmniejszyć w zależności od warunków eksploatacji--- miasto czy trasa
Silnik Z19XE co 6 lat lub co 90 000km wymienić pasek zębaty i rolkę napinającą
Silnik Z19 DT (H/L) co 10 lat lub 150 000km wymienić pasek zębaty i rolkę napinającą
Żaden obecny diesel Opla nie ma łańcucha, same paski.
A co do tych przebiegów to mozna je zmniejszyć w zależności od warunków eksploatacji--- miasto czy trasa
-
kicaj
-
MarcysM
-
wodzo
-
MarcysM
-
kicaj
-
MarcysM
Ekhm...
Pasek zębaty i rolka napinająca (rozrząd) co 150kkm... W książce to w pierwszym wierszu dotyczy wszystkich innych silników nie wymienionych poniżej (trochę niefortunny pomysł, powinien to być ostatni wiersz (np. Pozostałe).
Natomiast trochę denerwuje mnie zachowanie panów z serwisu ("Pasek niby się wymienia wtedy i wtedy, ale lepiej wymienić dużo wcześniej bo coś się stanie", "Widzieliśmy już takie, że jak się pasek zgięło, to zęby same wypadały" itp.). Nawet raz mi facet demonstrował, jak przyjechałem w terminie (miałem w Lanosie wymianę przy 90kkm, a gościu rekomendował po... 60kkm!) - "...zaraz pan zobaczy, jak zęby wypadną! ...że się pan nie bał!" i zginał ten pasek, i zginał, i nic. "Ale miał pan szczęście, trafił pan na jakiś lepszy". Prawdę mówiąc, ten używany był w super stanie i nawet śladu za bardzo nie było, że z silnika został wymontowany (w porównaniu z nowym). A nowy po 10kkm zaczął się strzępić, ciekawe co mi gościu włożył?
Całe stado inżynierów przelicza wytrzymałości materiałów i to z dużym marginesem bezpieczeństwa (co najmniej 20-30%, biorąc również pod uwagę czas starzenia się gumy - ktoś nie bez powodu gwarantuje 6 lat działania pasków), a serwis chciałby wymieniać rozrząd przy okazji wymiany oleju...
Wygląd na to, że napisałeś zupełnie odwrotnie...a dokladnie z ksiazki serwisowej dla Z19
pasek rozrzadu 120kkm
pasek wielorowkowy 150kkm
Natomiast trochę denerwuje mnie zachowanie panów z serwisu ("Pasek niby się wymienia wtedy i wtedy, ale lepiej wymienić dużo wcześniej bo coś się stanie", "Widzieliśmy już takie, że jak się pasek zgięło, to zęby same wypadały" itp.). Nawet raz mi facet demonstrował, jak przyjechałem w terminie (miałem w Lanosie wymianę przy 90kkm, a gościu rekomendował po... 60kkm!) - "...zaraz pan zobaczy, jak zęby wypadną! ...że się pan nie bał!" i zginał ten pasek, i zginał, i nic. "Ale miał pan szczęście, trafił pan na jakiś lepszy". Prawdę mówiąc, ten używany był w super stanie i nawet śladu za bardzo nie było, że z silnika został wymontowany (w porównaniu z nowym). A nowy po 10kkm zaczął się strzępić, ciekawe co mi gościu włożył?
Całe stado inżynierów przelicza wytrzymałości materiałów i to z dużym marginesem bezpieczeństwa (co najmniej 20-30%, biorąc również pod uwagę czas starzenia się gumy - ktoś nie bez powodu gwarantuje 6 lat działania pasków), a serwis chciałby wymieniać rozrząd przy okazji wymiany oleju...
-
kicaj
-
wodzo
-
jabolkg
Pamiętrajcie, że książka została opracowana i wydrukowana gdy samochód przygotowywano do produkcji, później pewne dane były zmieniane a papier wam pozostał.
Wszelkie informacjie dotyczące zmian okresów wymiany serwisy dostają w formie informacji technicznej, która jest częścią programu serwisowego w oplu nazywa się on TIS.
W tej chwili zalecenia dotyczące rozrządu w Z19DTH mówią żeby wymienić rozrząd już o ile pamiętam w okolicach 100tys. Nie znam tak na prawdę ani jednego modelu opla, w którym nie zmniejszono by okresu między wymianami rozrządu.
To samo dotyczy wymian oleju, np w VC do rocznika 2005 zalecano wymianę wg eco flexa co 50tys km po liftingu zalecane przebiegi wynosiły już 30tys km.
Wszelkie informacjie dotyczące zmian okresów wymiany serwisy dostają w formie informacji technicznej, która jest częścią programu serwisowego w oplu nazywa się on TIS.
W tej chwili zalecenia dotyczące rozrządu w Z19DTH mówią żeby wymienić rozrząd już o ile pamiętam w okolicach 100tys. Nie znam tak na prawdę ani jednego modelu opla, w którym nie zmniejszono by okresu między wymianami rozrządu.
To samo dotyczy wymian oleju, np w VC do rocznika 2005 zalecano wymianę wg eco flexa co 50tys km po liftingu zalecane przebiegi wynosiły już 30tys km.
-
s1lo
Mam zafirę 1.9 CTDI z 2005 r. z silnikiem 1.9TD przebiegiem z 76.000 km. Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział abym wymienił pasek rozrządu wraz z pompą wody. Z waszych wypowiedzi wynika, że wymiana taka jest konieczna po 10 latach lub przebiegu 150.000 km. Czy faktycznie trzeba wymienić, czy mechanik szuka klienta?
-
Maciek