Montaż koła zapasowego

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dariusz.siuchta

Montaż koła zapasowego

#1 Post autor: dariusz.siuchta »

Witam

W związku z faktem, iż duża część naszych ZA w benzynie ma załozoną instalację gazową, uciążliwe staje się koło zapasowe(czy też dojazdówka), zestaw naprawczy stosuje się na krótki przebieg, zastanawia mnie rozwiązanie polegające na zamontowaniu koła zapasowego na zewnątrz auta na klapie bagażnika, wg mnie jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, jednakże niespotkałem się ażeby ktoś taki pomysł zaimplementował w ZA. Co sądzicie o takim rozwiązaniu czy ktoś cos w tej sprawie myślał tak jak ja. Nasuwa się tylko jeszcze pytanie jak rozwiązać problem z otwieraniem bagażnika ale chętnie bym takie rozwiązanie zastosował. Ktoś ma jakieś sugestie i swoje zdanie? Czekam na odpowiedzi i propozycje

M@rio

#2 Post autor: M@rio »

nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić ale jak to robię to wydaje mi się że samo koło na klapie popsuje wygląd auta plus jak z kołem podnosić klapę? - musiał bym zobaczyć u kogoś jak to wygląda ale jakoś nie bardzo mi się to widzi

dariusz.siuchta

#3 Post autor: dariusz.siuchta »

M@rio pisze:nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić ale jak to robię to wydaje mi się że samo koło na klapie popsuje wygląd auta plus jak z kołem podnosić klapę? - musiał bym zobaczyć u kogoś jak to wygląda ale jakoś nie bardzo mi się to widzi
Sugerowałem się autami typowo terenowymi które mają koło zapasowe z tyłu na klapie, i wg mnie nie wyglądałoby to żle

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Oprócz samego sposobu mocowania tego koła powstanie nowy problem polegający na dobraniu takich amortyzatorów, które będą zdolne utrzymać otwartą klapę a jednocześnie nie utrudnią późniejszego zamykania.
O wyglądzie takiego rozwiązania nawet nie wspomnę.

Woytas

#5 Post autor: Woytas »

dariusz.siuchta pisze:Sugerowałem się autami typowo terenowymi które mają koło zapasowe z tyłu na klapie, i wg mnie nie wyglądałoby to żle
Ale tam klapa otwiera się w bok, nie do góry. Pomijając wątpliwy efekt estetyczny, siłowniki nie utrzymają klapy.
pozdr

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

Darek - tylko samochody typowo terenowe tę klapę z kołem zapasowym najczęściej mają otwieraną na zawiasach usytuowanych w pionie

M@rio

#7 Post autor: M@rio »

dariusz.siuchta pisze:i wg mnie nie wyglądałoby to żle
oczywiście że wszystko kwestia gustu
dariusz.siuchta pisze:Sugerowałem się autami typowo terenowymi które mają koło zapasowe z tyłu na klapie
domyśliłem się - ale one chyba mają drzwi/klapę tylną otwieraną w bok - w wielu to koło jest w nie wiem jak nazwać - takiej maskownicy

terenowe to inny typ auta i do nich pasuje ale w zafirce jakoś nie wiem
mi się jakoś nie widzi bo zafira to nie to samo co terenówka

Z innej beczki widziałem już 2 ZB fajnie orurowane dookoła i mi się podobało a niektórzy patrzeć na coś takiego nie mogą

jak coś powodzenia :piwo:

dejna

#8 Post autor: dejna »

dariusz.siuchta pisze:Sugerowałem się autami typowo terenowymi które mają koło zapasowe z tyłu na klapie
ale klape mają otwieraną do boku albo koło zapasowe jest w specjalnym odchylanym koszu...

przy zmianie amortyzatorów klapy na mocniejsze pewnie potrzebowałbyś silniczka elektrycznego do opuszczania... bo mógłby być baaardzo duży opór...

dariusz.siuchta

#9 Post autor: dariusz.siuchta »

Znalazłem jedno z mozliwych rozwiązań które by ominęlo finkcjonalnośc i zużycie klapy bagażnika ale poszukam dalej może cos jeszcze znajdę, ogólnie mam swoje pomysły ale gorzej z rozwiązaniem :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widzę że troche rozwiązań jest bardzo ciekawych, nawet w tico cos takiego ktoś zastosował
Obrazek

Zdzich

#10 Post autor: Zdzich »

W przypadku Explorera koło zasłania tablicę rejestracyjną :czerwona:
natomiast inne wynalazki chyba trzeba zdejmować na przegląd bo homologacji to chyba nie mają :?:

dariusz.siuchta

#11 Post autor: dariusz.siuchta »

Zdzich pisze:W przypadku Explorera koło zasłania tablicę rejestracyjną
w eksplorerze na tym mocowaniu na dole po prawej jest miejsce na tablice rejestracyjna

Zdzich

#12 Post autor: Zdzich »

dariusz.siuchta pisze:na dole po prawej jest miejsce na tablice rejestracyjna
To dlaczego jej nie ma ?
Trzeciej tablicy z hologramem nie dostaniesz w urzędzie :( a z kolei za nie oryginalną jest mandat .

dariusz.siuchta

#13 Post autor: dariusz.siuchta »

Zdzich pisze:
dariusz.siuchta pisze:na dole po prawej jest miejsce na tablice rejestracyjna
To dlaczego jej nie ma ?
Trzeciej tablicy z hologramem nie dostaniesz w urzędzie :( a z kolei za nie oryginalną jest mandat .
Ehh

Koleś który te zdjęcia wstawił tak jak pisze zrobił to na szybko i nie zmienił jeszcze lokalizacji tablicy rejestracyjnej
LINK do Explorera

Piotrek413

#14 Post autor: Piotrek413 »

Darek
Jak jeździsz do pracy przez Marki to można podziwiać taki wynalazek na Fiacie Cienkocienko. Nawet fajnie to wygląda :)
Samo koło na bagażniku w Zafirze za mną nie przemawia. Musiał bym zobaczyć na własne oczy. Orurowanie Zafir bardzo fajna sprawa. Więc może ciekawie by wyglądała Zocha w kompletnym osprzęcie od terenówki.
Decyzja należy do Ciebie.
Ja bym zrobił tak jak podpowiadają przedmówcy czyli koło zapasowe za trzeci rząd.

bondzo001

#15 Post autor: bondzo001 »

Hey Darku.Tez juz kiedys nad tym myslałem,i powiem szczeze ze nie bardzo praktyczne sa te mocowania zewnetrzne.
U mnie jest tak:
Obrazek

Obrazek

Nic nie przeszkadza,bagaznik bardziej pakowny, niz by kolo leżało na podłodze.
Nie czeszczy, nie lata,szybki montaz lub demontaz.
polecam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”