[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
Witam, tak sobie w wolnej chwili czytam o wymianie oleju i nie zauważyłem albo przeoczyłem kwestie co ile tys km powinno sie wymieniać olej silnikowy. Mam ZB 150KM, 1.9 CDTI, przejechane 8tys od ostatniej wymiany (poprzedni wlasciciel wymieniał olej), a chciałbym uzyskać Wasze opinie jako posiadaczy tego pojazdu dłużej niż ja. Wcześniej zalewany był MOBIL-em 1 0W 40. Czy pozostac przy tym oleju? Dziękuję za informacje
Kolego uwierzyłeś mu na słowo ile km temu wymieniał olej ?? ja myślałem i dalej myślę, że nie ma co wierzyć na słowo sprzedającemu nawet jak mówi, że 1000tyś zrobił kupujesz auto to i wymieniasz oleje i filtry ja robię ZA i VB na Mobil diesel 10w40 wymianę co 10tyś, możesz nawet maksymalnie co 15tyś zrobić ale nie więcej... i ja bym został przy tym oleju
posiadam DPF, tylko zastanawiam się dlaczego w Niemczech gdzie go kupiłem zmieniali olej co 20tys i robili oprócz tego przegląd, nie tylko olej. Przecież też musiał koles jakoś wypalać, chyba ze robili mu to jakoś w serwisie. Zreszta nieważne co było, ważniejsze co teraz. Czyli jak mam DPF to co ile powinienem wymieniać?
Kolego powiem na swoim przykładzie po zakupie Zośki rok temu wymieniłem olej skasowałem insp i po 13000km zaczął na mnie krzyczeć świecącą insp. bym wymienił olej bo komp sobie sam liczy ilość wypaleń DPF i skraca ilość pozostałych km do inspekcji. Tak że jak wymienisz olej syntetyk co 15 tys to będzie w sam raz.
[ Dodano: Nie Sty 09, 2011 17:52 ]
Wiadomość dla kolegów z okolic Gdańska. W Oliwie na ul Grunwaldzkiej 487 w hurtowni jest olej GM 5W30 dedykowany do DPF po dość atrakcyjnej cenie 79 zł za 5 litrów. Właśnie go w zalałem.
[ Dodano: Nie Sty 09, 2011 17:52 ]
Wiadomość dla kolegów z okolic Gdańska. W Oliwie na ul Grunwaldzkiej 487 w hurtowni jest olej GM 5W30 dedykowany do DPF po dość atrakcyjnej cenie 79 zł za 5 litrów. Właśnie go w zalałem.
I jak panowie jezdzi sie na DEXOS 2 ? włąsnie spusciłem ten wynalazek zalałem Liqui Moly 4600 , róznica jest jak dzien i noc .. Na Dexosie klepał silnik jak Jelcz dopiero po rozgrzaniu uspokajał sie ... na L.Moly zupełnie inaczej silnik pracuje , bardzo miekko i sporo ciszej i niema klepania na zimnym silniku .... niestety jest także jedna wada ... mianowicie cena 2 X wyzsza..
Szymon78 na jakim castrolu jeździłeś?
Ja zmieniłem rok temu Dexosa na Castrol EDGE 5W30 C3 i lada dzień będę znów wymieniał olej i dalej konsekwentnie będę lał Castrola. Przejechałem na nim 20 tysiączków i sprawuje się wyśmienicie
Ja zmieniłem rok temu Dexosa na Castrol EDGE 5W30 C3 i lada dzień będę znów wymieniał olej i dalej konsekwentnie będę lał Castrola. Przejechałem na nim 20 tysiączków i sprawuje się wyśmienicie
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Widze ze zalewacie Castrol Magnatek , jeden z gorszych Oleji Castrola ... fuj , Fuj ...
Szczezrze ... Od Castrola i Mobila z daleka ... sa to oleje rozlewane w Lotosie ,.w dadoatku Castrol niema zadnego Syntetyla w ofercie a Mobil przegrał proces w niemczech o nazewnictwo ... i takze zaden Mobil1 z niemiec nie ma napisane iz Jest Syntetycznym ... a jedynie W TECHNOLOGII HC ... a to już troche inna inszośc ...
Dodatkowo , MObil oraz Castrol. dwa najbardziej podrabiane Oleje na rynku Polskim
Szczezrze ... Od Castrola i Mobila z daleka ... sa to oleje rozlewane w Lotosie ,.w dadoatku Castrol niema zadnego Syntetyla w ofercie a Mobil przegrał proces w niemczech o nazewnictwo ... i takze zaden Mobil1 z niemiec nie ma napisane iz Jest Syntetycznym ... a jedynie W TECHNOLOGII HC ... a to już troche inna inszośc ...
Dodatkowo , MObil oraz Castrol. dwa najbardziej podrabiane Oleje na rynku Polskim
A mnie dziwi, że jeździcie na oleju 5w40, mi w ASO powiedzieli że do Zośki DTH to tylko 5w30 i tego się trzymam, najpierw Dexos (był zalany oryginalnie) a teraz Edge i raczej nie będę zmieniał bo jestem zadowolony z kultury pracy silnika na tym oleju. Jest niestety 2 razy droższy od Dexosa ale ze względu na to, że moja Zosia jest nieco wysilona to muszę o nią dobrze zadbać
Jeśli chodzi o Shell'a to używam w motocyklu Shell Advance VSX4 10w40 i muszę orzynać, że nie czuje różnicy pomiędzy nim a osławionym Motulem.
Jeśli chodzi o Shell'a to używam w motocyklu Shell Advance VSX4 10w40 i muszę orzynać, że nie czuje różnicy pomiędzy nim a osławionym Motulem.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 10:19 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...