[A] Fotele I-go i II-go rzędu - demontaż, montaż, naprawy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#16 Post autor: dzarko »

No to nic z tego. Szkoda trochę, bo takim pasem to strach kogoś przypinać. Pozostaje poczekać na jakiś zastrzyk gotówki i może się szarpnąć na 2003+ a Błękitną Strzałę sprzedać.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

boogoo

#17 Post autor: boogoo »

Wiem na stówę,że stara kanapa pasuje do poliftingowej.Zatem może być i odwrotnie.Różnice są jedynie takie,że w zafci poliftowej tylnia kanapa przesuwa się o 10cm bardziej do tyłu.A to już zależy chyba od prowadnic.Moim zdaniem możesz zamienić sobie kanapy.Wymiana szyny ciągnie za sobą konsekwencje założenia uchwytów na roletę od wersji poliftowej,bo w przeciwnym razie nic to nie da.A cofająca się kanapa może wyrwać roletę lub ją uszkodzić.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#18 Post autor: dzarko »

Pozostaje przeglądać Allegro. Może się trafi jakaś szara w akceptowalnej cenie.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

boogoo

#19 Post autor: boogoo »

dejna pisze:no... i sprawa się wyjaśniła... rozumiem boogoo, że wiesz to z własnego doświadczenia... ?
Ha,ha,ha
Dejna coś chcesz się dowiedzieć?No nic to....
Miałem przygodę z roletą,którą kupiłem podczas powrotu z nowym zakupem z Holandii.Ale nieprzypatrzyłem się zbytnio i kupiłem do poliftowej,potem musiałem załatwić sobie uchwyty do niej,bo była za krótka.Ponieważ kolega handluje autami i miał flexa z 2004 na warsztacie to zostały mu boczki (zmieniał na przedliftowe,bo miał taki zestaw siedzeń tylnich) i te boczki są teraz u mnie.Ale....jak cofnę kanapę do tyłu, to między nią,a roletą mam lukę około 10cm.P.s.A może w poliftowej oparcie się mocniej kładzie?

d.marco

#20 Post autor: d.marco »

David, pytanie do ciebie u mnie w Zośce tylna kanapa wydaje dziwne odgłosy podczas jazdy gdy nie jest obciążona ale jak tylko usiąda dwie osoby to jest spokój dostrzegłem, że rusza sie ona w pionie znaczy góra gół i tu moje pytanie rozbierałes swoja kanape proszę powiedz mi na jakiej zasadzie sie ona porusza czy sa tam w prowadnicy jakies łozyska lub coś innego bo muszę u siebie ograniczyć jej poruszanie sie w prowadnicach w kierunku góra,gół tylko nie wiem czy to już efekt wyrobionej prowadnicy czy tych elementów co poruszaja sie wzdłuż prowadnicy - jesli możesz to prosze o podpowiedź.
Pozdrawiam.

David

#21 Post autor: David »

w środku, jak rozegniesz ograniczenia (zabezpieczenia ) prowadnicy to będziesz miał dostęp do rolek na których jeździ kanapa. wydaje mi się że to były łożyska, może po prostu Ci się z któregoś posypały kulki i dlatego lata do góry i do dołu. Pozdr, mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem, jak możesz to zrób fotorelację dla potomnych z przeprowadzonej wymiany, ja jakoś zapomniałem. :)

d.marco

#22 Post autor: d.marco »

David, OK jak zabiore sie za te kanape to napewno zrobie fotki i podesle. ;)

Lukas

#23 Post autor: Lukas »

Witam wszystkich serdecznie
Mam mega denerwujący kłopot w mojej zafirze. Fotele na wybojach nawet tych mniejszych tak klekoczą że normalnie szału można dostać, odgłosy przypominają podróż starym zdezelowanym polonezem, najbardziej hałasuje środkowy rząd. Nie wiem czy to oznaka zajeżdżenia samochodu czy co? w sumie fotele a szczególnie środkowy rząd nie są praktycznie
wcale wygniecione a tłuką się że aż opętania można dostać. Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego klekotania a może to jest norma w zafirach??? Proszę o pomoc

yach

#24 Post autor: yach »

Nie jest to normą, być może były demontowane i zostały nie dokładnie dokręcone, sprawdź.

David

#25 Post autor: David »

jak masz Zosię A to może Ci pomoże mój temat z przed kilku miesięcy http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2123
daj znać czy to to samo :piwo:

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#26 Post autor: Harry200 »

U mnie też lekko postukuje i na dodatek ciężko się przesuwa ,w następną sobotę zdemontuję i sprawdzę..

Lukas

#27 Post autor: Lukas »

Myślę że to będzie to o czym mówił d.marco / szkoda że zapomniał o tych fotach i opisie co tam z tymi fotelami u niego było nie tak. Samochód trzymam pod chmurką, żeby rozebrać te fotele muszę poczekać na jakieś plusowe temperatury :/ H,Łajszczak daj znać po sobocie jak ci poszło, jakieś foteczki też możesz cyknąć. Dzięki i pozdrawiam.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#28 Post autor: Harry200 »

Jak mnie nie zagoni szefostwo do pracy to będę to robił,mnie nie tyle przeszkadza lekkie pukanie co ciężko przesuwająca się kanapa.Zrobię trochę fotek tej "operacji"..

regers

#29 Post autor: regers »

Witam! Mam takie pytanko jak się demontuje tylną kanapę w Z.A. ?

boogoo

#30 Post autor: boogoo »

regers, poczytaj pierwszą stronę tematu,a dowiesz się...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”