[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Orbit

#136 Post autor: Orbit »

nie słyszałem aby Shell był podrabiany, ale podobnie jak Castrol i Mobil, blendowany jest przez Lotos, z Polska Baza olejową , oczywiscie nie mam nic do produktów Lotosu,słyszałem nawet iz lotos quazar jest bardzodobrym olejem , tylko cena nie za bardzo fajna ..

TuneFORCE

#137 Post autor: TuneFORCE »

Ja leje Royal Purple 5W30...full syntetyk który nie ma nic wspólnego z ropą naftową :D dodatkowo ma ładny fioletowy kolor :lol:

Cena to ok 50zł/l ale warto...

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#138 Post autor: Zdenek2007 »

A czemu nie oryginalny Opla DEXOS2? i cena odpowiednia! Zresztą sami sprawdźcie http://www.opel-shop.pl/product_info.ph ... efff15e486

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#139 Post autor: rhaaziel »

Uprzejmie donoszę :lol: że w Tychach w serwisie Bro-Car (Opel-Ford) na Mikołowskiej sprzedają Dexosa2 za 99zł bańka, także jak komuś zbliża się termin wymiany i ma blisko to może się skusić ;)
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Orbit

#140 Post autor: Orbit »

TuneFORCE pisze:Ja leje Royal Purple 5W30...full syntetyk który nie ma nic wspólnego z ropą naftową :D dodatkowo ma ładny fioletowy kolor :lol:

Cena to ok 50zł/l ale warto...
1) zaden RP niema specyfikacji GM
2) gdy sie poszpera w necie , okazuje sie iz cudowne własciwosci Olejów RP dosyc szybko wyparowywują .

Jesli już mopwa o olejach z za oceanu ... proponował bym Amsoil , ktory jest juz dostepny na naszym rynku , ewentualnie Valvoline ... Oba na bazie Pao , podobnie jak Millers .
RoYal Purple rzevzywiscie wyróznia sie , zwłaszcza gdy obejrzy sie Testy .. jednak Ogladając testy Militec-1 rezultaty będą te same ... ...
Po prostu OLej z dodatkiem ktory zmienjsza tarcie ... ♦
Uprzejmie donoszę :lol: że w Tychach w serwisie Bro-Car (Opel-Ford) na Mikołowskiej sprzedają Dexosa2 za 99zł bańka, także jak komuś zbliża się termin wymiany i ma blisko to może się skusić ;)
W wawie 87 zł kupujesz w sklepie .
Dexos2 to olej produkowany w oparciu o Technologie HC , szczerze zadna rewelacja ... zaleta na pewno tego oleju jest to ze raczej nie trafisz na podróbke , a pozatym rewelacji niema ... i jesli czytacie ze to Syntetyk... odkładajcie takie nowiny miedzy bajki ...
zalałem ten Olej na jesieni, od pierwszego dnia słychac było inną prace silnika ( głosniejszy klekot ) poza tym dobry olej musi kosztowac z uwagi na komponenty , nikt przeciez nie bedzie dokładał do interesu ... a juz na pewno nie GM , wiec mozna sobie przeklalkulować ..

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#141 Post autor: rhaaziel »

Orbit, ja wiem że 99zł to nie jakaś tam super cena, na allegro i w niektórych sklepach da się wyrwac Dexosa nawet za 72zł, chodziło mi o to, że w tym przypadku masz za 99zł olej z wymianą (wiadomo trzeba doliczyć filtr), co akurat dla mnie miałoby znaczenie bo nie mam gdzie się pozbyć zużytego.

ps. ja absolutnie nie reklamuje ani oleju Dexos2 (sam leje Castrol Edge 5w30) ani serwisu Bro-Car tak tylko napisałem gdyby ktoś z okolicy chciał w rozsądnych pieniądzach wymienić, bo widziałem u nich taką ofertę.
...teraz japoniec...

Orbit

#142 Post autor: Orbit »

Spoko spoko :) jak z wymianą to Super cena w miejscu gdzie ja wymieniam Olej , trzeba dodac 25 zł + cena filtru -10% ... taki skomplikowany algorytmn :)

Jesli chodzi o Castrol , jesli kupujesz to tylko z pewnego żródła , Castrol i Mobil 1 to najbardziej podrabiane obecnie Oleje ... poszperaj w Necie a sie zdziwisz
AHA... dodam że CAtrol Edge to takze technologia HC ... zaden z Oleji CAstrola nie jest Syntetyczny ... oczywiscie Castrol tego nie pisze , a szkoda ze robi ludziom wate z mózgu , Jednak z dówch tzn Edge i Dexos wybieram Edge ...
zaraz ALE Edge 5w-30 to nie jest olej do twojego silnika ...

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#143 Post autor: rhaaziel »

Orbit, wyjaśnij mi proszę dlaczego Castrol Edge 5w30 C3 nie jest do mojego silnika bo chyba czegoś nie skumałem? Masz na myśli, ze jest on polecany do pompowtrysków VW a nie do common rail?

Tego właśnie Castrola polecili mi ludzie w Oplu zamiast Dexosa w ubiegłym roku dlatego jestem dość zdziwiony Twoją uwagą.
...teraz japoniec...

Orbit

#144 Post autor: Orbit »

GM, ma podpisana umowe z Castrolem w Poslce wiec co maja chłopaki Ci powiedziec ...
Tak wyglada specyfikacją DEXOS 2

VGM GM-LL-A-025, GM-LL-B-025
BMW Longlife-04
MB 229 -51
VW 502.00/505.00/505.01
ACEA A3/B3, A3/B4, C3
API SM/SL/CF
Viscosity SAE 5W-30
Density at 15 C° 0.853 g/cm3
Kinematic viscosity at C° 69.0mm2/s (cSt)
Kinematic viscosity at C° 12.00mm2/s (cSt)
Viscosity index 171
Pour point -36 C°
Flash point 225 C°
T.B.N 7.0 mg KOH/g

Ja osobiscie kieduje sie tymi parametrami w doborze oleju

to jest Olej do nowych silników grupy VAG
EDGE 5W30 ma inną specyfikacje
SAE 5W-30; ACEA A3/B3, A3/B4, C3;
BMW Longlife-04;
VW 504 00/ 507 00; <-------- Nowe silniki
MB-Approval 229.51;

tu głownie chodzi o POMPOWALNOŚĆ .... zauważ ze zaden Olej ze specyfikacją VW 504 00/ 507 00 , nie bedzie miał aprobaty GM , bo to nie ta grupa olejowa
.
Osobiscie mysle iz nic sie nie stanie , no ale ... dlacszego nie wybierac Olejów ze specyfikacja GM
EGE 5w-40 jest w klasie olejów GM ... ... co prawda w Lato lepszy dla Turbiny lecz ma gorszą pompowalnośc niz 5w-30 ... tzn. olej sie dłuzej rozchodzi po zimnym silniku ..

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#145 Post autor: rhaaziel »

...mogli mi polecić Dexosa2 lub jeśli koniecznie wciskali Castrola to Edge 5W40 (spełniający normę Fiata) ale z jakiegoś powodu polecili mi 5W30 i ja im zaufałem...

ps. na stornie Castrola jako rekomendowany do ZB DTH jest Edge 0W30...

zrobił mi się niezły mętlik, bo mam w domu bańkę 5W30 i jutro miałem właśnie zalać ten olej ale może jednak kupie 0W30.
...teraz japoniec...

Orbit

#146 Post autor: Orbit »

ciekawe na ktorym oleju najwiecej zarabiają :)
Edge to dobry olej ... lecz nie posiada SPec, GM ..

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#147 Post autor: rhaaziel »

Gdyby kogoś interesowały porównania z Dexosem2 opisanym przez kolegę Orbit to ja dokopałem się do parametrów Castrola Edge 5W30 na którym obecnie jeżdżę, prezentują się tak:

SAE Viscosity Grade: 5W-30
KV @ 100o C (cSt): 12.0
KV @ 40o C(cSt): 71.4
cP @ -25o Cmax: 6300
Viscosity Index: 165
Pour Point oC: -38
ACEA B3, C3
BMW Longlife-04
MB-Approved 229.51
VW 504 00 / 507 00

Niestety moja wiedza w zakresie olejów jest na tyle skromna, iż nawet nie podejmuję się interpretacji tych danych i porównań z Dexosem2.
...teraz japoniec...

Przemcio

#148 Post autor: Przemcio »

Orbit pisze: Na Dexosie klepał silnik jak Jelcz dopiero po rozgrzaniu uspokajał sie ... na L.Moly zupełnie inaczej silnik pracuje , bardzo miekko i sporo ciszej i niema klepania na zimnym silniku ...
Orbit ja mam silnik zalany przeciętnym Dexosem i nie mam klekotania jak 1.9cdti o Jelczu nie wspominając ;) Wymieniam co 10tyś. to chyba nawet taki wystarczy :>

Orbit

#149 Post autor: Orbit »

Przemcio pisze:
Orbit pisze: Na Dexosie klepał silnik jak Jelcz dopiero po rozgrzaniu uspokajał sie ... na L.Moly zupełnie inaczej silnik pracuje , bardzo miekko i sporo ciszej i niema klepania na zimnym silniku ...
Orbit ja mam silnik zalany przeciętnym Dexosem i nie mam klekotania jak 1.9cdti o Jelczu nie wspominając ;) Wymieniam co 10tyś. to chyba nawet taki wystarczy :>
Nie mowie ze klekocze cały czas , Klekot słyszalny jest na zimnym silniku , .. Oczywiście ... w niskich temperaturach nie mozna tego ocenic... Lecz ja zalewałem Dexos kilka miesiecy temu ... gdy było mocno na plusie ... No ale . kazdy robi to co chce i yważa za słuszne :)

Przemcio

#150 Post autor: Przemcio »

Napisałem chyba mało czytelnie :( Nie twierdzę że Dexio jest super. Wiem również że Astra jest gorzej wyciszona od Zośki , ale skoro twoja tak klekoce to może coś jest nie tak :/ Na razie znalazłem tylko jedna firmę mającą spore pojęcie o A17DTR. Może przy okazji rozwiążesz problem z szybko zapełniającym się DPFem .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”