[B]Dziwny smród spalonej instalacji elektrycznej

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mudmo

[B]Dziwny smród spalonej instalacji elektrycznej

#1 Post autor: Mudmo »

Być może ktoś z Was sie z tym spotkał. Otóż gdy wracałem do domu nagle poczułem dziwny zapaszek jak by sie paliła instalacja elektryczna. Po obejrzeniu całego auta i sprawdzeniu wszystkiego nie stwierdziłem żadnych usterek. Wszystko działa jak należy. Opcom nie wykazał żadnych błędów. Myślałem że to może coś "wpadło" z zewnątrz ale rano jak wsiadłem do samochodu dalej utrzymywał się ten dziwny zapaszek spalonej instalacji. Może ktomuś wpadnie jakis pomysł.
Tak jak pisałem wszystko działa poprawnie i nie ma żadnych błędów. Wizualnie tez nic nie znalazłem ani pod maską ani we wnętrzu.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:56 przez Mudmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Sprawdż lampkę w schowku lubi się topić cała obudowa :roll:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#40293

żeby zobaczyc trzeba wyjąć - ale może coś innego się pali
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 21:34 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.
Mudmo

#3 Post autor: Mudmo »

lampka działa, nie widac oznak jakiegokolwiek nadpalenia
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Moim zdaniem to charakterystyczny objaw procesu wypalania DPF, ale w trakcie nie zakończonego wypalania wyłączyłeś silnik, to możesz doprowadzić do zapchania tego wynalazku i będziesz miał kłopoty (czyt. wydatki). Poczytaj w odpowiednich temat o DPF.
Mudmo

#5 Post autor: Mudmo »

Podłączałem dziś opcoma, filtr zapchany w 60% ostatnie wypalanie jakieś 100 km temu.
Odkąd jeźdzę wypalał sie już 3 razy i nigdy nie przerwałem tego aktu
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:Moim zdaniem to charakterystyczny objaw procesu wypalania DPF, ale w trakcie nie zakończonego wypalania wyłączyłeś silnik, to możesz doprowadzić do zapchania tego wynalazku i będziesz miał kłopoty (czyt. wydatki). Poczytaj w odpowiednich temat o DPF.
Tak z ciekawości czy przy wypalaniu DPF świeci jakaś kontrolka :?:
Mudmo

#7 Post autor: Mudmo »

U mnie nie zauważyłem żadnej kontrolki. Po zatrzymaniu w miejscu docelowym obserwuje chwilowe spalanie na poziomie ok 5l (wypalanie filtra) to czekam aż sie wyrówna do 1,0
zbigor

#8 Post autor: zbigor »

Też stawiam na DPF o ile zapach to coś jakswąd palonej gumy
Następnym razem zobacz czy spalanie chwilowe nie wzrosło do ponad 4 litrów albo czy silnik nie chodzi lekko pulsacyjnie. To 3 charakterystyczne objawy czyszczenia DPFa
Mudmo

#9 Post autor: Mudmo »

swąd palonej gumy - fakt to filtr
ale u mnie jest typowy swąd przepalonej płytki elektrycznej czy kabelka taki sam jak czasem w gniazdku elektrycznym. Typowy dla przyjaranej instalacji elektrycznej.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#10 Post autor: MieHor »

Odnośnie kontrolki - niestety nie ma żadnej sygnalizacji procesu wypalania DPF'u. Czasem może pojawić się migająca kontrolka świec żarowych, ale to oznacza stan przedzawałowy dla DPF - jedyny sposób to przegonienie auta w celu wypalenia DPF
Mudmo

#11 Post autor: Mudmo »

janusz822, jutro popatrzę, mam nadzieję ze masz rację

[ Dodano: Pią Lut 04, 2011 08:08 ]
Sprawdziłem lampkę w schowku, jest cała, wszystkie kabelki całe nie przypalone. Rano jak wsiadłem swądek dalej sie unosił. Obejrzałem jeszcze raz wszystkie możliwe miejsca. nic nie znalazłem. Chyba pozostanie pojechać do serwisu, niech szukają

[ Dodano: Sob Lut 05, 2011 18:52 ]
Szanowni Koledzy !!

Znalazłem przyczynę mojego problemu. :D
Winnym jest: czujnik jakości powietrza :evil:
Umiejscowiony jest on w podszybiu. Najnormalniej w świecie odszedł do "Krainy Wiecznych Łowów"
Niestety pojawia sie problem iż nigdzie nie można go dostać. Wysłałem zapytanie do opla i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję że cena mnie nie powali na kolana :?

[ Dodano: Sob Lut 05, 2011 18:55 ]
Dla zainteresowanych podaje numer części: 09180219

[ Dodano: Pon Lut 07, 2011 09:50 ]
Cena w serwisie mnie powaliła 365 zł
Znalazłem na alledrogo identyczny czujnik dedykowany do VW. Okazuje sie iż wszystkie parametry ma takie same jak czujnik do zośki. Sprawna używka za 115 zł z wysyłką. Czekam na przesyłkę :lol:

[ Dodano: Wto Lut 08, 2011 18:07 ]
czujnik dziś dotarł. załozony, działa. także jak by ktoś szukał stwierdzam fakt iż pasuje od VW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”