[A] EGR Elektroniczny się zawiesza?
Moderator: Sebu$
[A] EGR Elektroniczny się zawiesza?
Jest to mój pomysł na przedłużenie żywotności zaworu EGR. Robie już tak od XII-2007 i nie narzekam. Jeśli masz elektroniczny EGR Króry Ci się zawiesza i auto traci moc a szkoda Ci 1300 zyla na nowy wystarczy go lekko przesmarować WD 40 lub innym smarującym specyfikiem.
Miejsce umieszczenia (bo nie wszyscy wiedzą gdzie on jest i jak wygląda). Tak wygląda po zdjęciu plastikowej osłonki, wystarczy podwadzić śrubokrętem i schodzi.
1. Zdjąć plastikową osłonke na EG-erze, odsłoni sie wtedy cały mechanizm a wygląda to tak:
2. Psiknąć WD40 albo innym smarującym preparatem na tłoczek który wchodzi do środka.
3. I poruszać tym mechanizmem żeby sie wszystko przesmarowało w środku.
4. Psiknąć jeszcze raz dla pewności i sprawdzić czy mechanizm powraca samoczynnie i czy sie nie zacina.
Ja tak robie już od jakiegoś czasu i nadal jeżdżę.
Przeprowadzam zabieg przed dłuższą trasą żeby nie mieć niespodzianki podczas wyprzedzania, bo kiedyś żona spytała sie mnie co bedzie jak bede wyprzedzał na ostatnią chwile a autko straci moc (DZWON BĘDZIE).
I O TO CAŁA FILOZOFIA, JEDEN ZABIEG MI WYSTARCZA NA OK. 1000 KM.
Miejsce umieszczenia (bo nie wszyscy wiedzą gdzie on jest i jak wygląda). Tak wygląda po zdjęciu plastikowej osłonki, wystarczy podwadzić śrubokrętem i schodzi.
1. Zdjąć plastikową osłonke na EG-erze, odsłoni sie wtedy cały mechanizm a wygląda to tak:
2. Psiknąć WD40 albo innym smarującym preparatem na tłoczek który wchodzi do środka.
3. I poruszać tym mechanizmem żeby sie wszystko przesmarowało w środku.
4. Psiknąć jeszcze raz dla pewności i sprawdzić czy mechanizm powraca samoczynnie i czy sie nie zacina.
Ja tak robie już od jakiegoś czasu i nadal jeżdżę.
Przeprowadzam zabieg przed dłuższą trasą żeby nie mieć niespodzianki podczas wyprzedzania, bo kiedyś żona spytała sie mnie co bedzie jak bede wyprzedzał na ostatnią chwile a autko straci moc (DZWON BĘDZIE).
I O TO CAŁA FILOZOFIA, JEDEN ZABIEG MI WYSTARCZA NA OK. 1000 KM.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 10:57 przez Marekww33, łącznie zmieniany 1 raz.