budowa silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
paryzanin

budowa silnika

#1 Post autor: paryzanin »

Prosze moze mi ktos napisac co to jest za czesc ta calkiem po prawej wystajaca zagieta rura metalowa :oops: , dzisiaj sciagajac z niej waz znalazlem slady oleju czy to normalne? Dzieki z gory za pomoc http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1432914469
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

A to nie jest dolot do kolektora dolotowego ?

Może być zasyfiony, ale chyba nie powinien być aż tak żeby olej kapał....
paryzanin

#3 Post autor: paryzanin »

U mnie bylo dokladnie jak na zdieciu no moze troszke mniej i w wezu co idzie do intercollera (jak sie nie myle) z przodu ,ten gruby krutki i zagiety waz tez sa slady oleju na sciankach
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

To jest króciec od przepustnicy do którego dochodzi gumowy wąż od IC.Im mniej jest tam oleju tym lepiej.Jeśli będzie go za dużo to znaczy,że turbo pada.
norbert_p

#5 Post autor: norbert_p »

Czy możecie opisać poszczególne części silnika 1.9 CDTI? Myślę, że byłoby to pomocne dla innych. Nigdzie nie znalazłem takiego opisu...

Obrazek
Belfer

#6 Post autor: Belfer »

Na forum podane linki do książki "Sam naprawiaj Astra III , Zafira II" w których dokładnie opisane są elementy silnika, pozdrawiam miłej lektury
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Norbert dałeś fotke silnika DTH daj jeszcze DT :)
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:Norbert dałeś fotke silnika DTH daj jeszcze DT :)
...i w dodatku ze starymi wtyczkami na wtryskach ;)
norbert_p

#9 Post autor: norbert_p »

W tej książce silnik jest bardzo lakonicznie opisany. Wiem, bo ją mam ;) Szukam czegoś bardziej szczegółowego...
weraluki1@WP.PL

#10 Post autor: weraluki1@WP.PL »

witam potrzebuje pomocy lub bardziej informacji o wymianie rozrządu w opelu zafira 1.9 cdti 150koni.. rok pr. 2006. autko posadam niecały miesac i według książki serwisowej przebieg ma 149 tys.. niby prawdziwy a niema żadnej wzmianki o wymianie paska w książce serw. z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: Bodek »

weraluki1@WP.PL pisze:witam potrzebuje pomocy lub bardziej informacji o wymianie rozrządu w opelu zafira 1.9 cdti 150koni.. rok pr. 2006. autko posadam niecały miesac i według książki serwisowej przebieg ma 149 tys.. niby prawdziwy a niema żadnej wzmianki o wymianie paska w książce serw. z góry dziękuje
wymiana (pierwsza) przy 150 tys., jak chcesz nr części wpisz tu:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”