[B]Ile palą wam CDTi?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Orbit

#241 Post autor: Orbit »

kubik_CDTi pisze:
Orbit pisze:
grze123 pisze:Z chwastem na wydechu pali dużo ~9 bo chwast się często wypala, ale jak się chwasta pozbędę to liczę że bedzie ~7 (w cyklu mieszanym)
Ten Gniot bardzo mocno podnosi spalanie , na trasie nie jest zauwazalne, ale w miescie tak

Kubik a tu specjalnie dla Ciebie ... zobacz ile moja Astra 1,7 GTC pali na Jałowym biegu :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=vHhhlKbLs-I
Zwracam honor ,dla mnie jak to przeczytałem to po prostu abstrakcja była ;)
Zasięg też budzi szacunek.
Choć osobiście zbytnio nie patrzę na spalanie,jak mieści się w 7,5l na trasie to jest dobrze,ale lubię przejechać te 700km bez tankowania(wiadomo,że jakbym zamulał to bym i zrobił więcej)
Mój rekord na Autostradzie w Niemczech to 910 km ,

ronin

#242 Post autor: ronin »

Astra 1,7 GTC jest o ok. 250 kg lżejsza od Zafy "w dieslu" więc nie ma się czym podniecać bo to porównanie jest bez sensu. Zresztą wątek spalania jest w dziale Zafira B :P

Szymon78

#243 Post autor: Szymon78 »

ronin pisze:Astra 1,7 GTC jest o ok. 250 kg lżejsza od Zafy "w dieslu"
i ma chyba mniejszy zbiornik paliwa :) ale to działa na jego + wiec zasięg 910km to nie rekord.

ja przy ZB 150Km w automacie juz na autobahnie w D wyciągnąłem 915km.

kubik_CDTi

#244 Post autor: kubik_CDTi »

Ja bym wyciągnął 1000km,ale po 15minutach stwierdziłem ,że kawał drogi i trzeba drzeć :lol:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#245 Post autor: Lorry »

A mi moja ZB pokazała kiedyś po tankowaniu zasięg 932km :shock: Przypomnę że mowa o benzynie :!: aż zrobiłem fotkę :mrgreen: Inna sprawa że wcześniejsze 35km przejechałem w trybie wybitnego ecodrive'a :lol:

Orbit

#246 Post autor: Orbit »

Szymon78 pisze:
ronin pisze:Astra 1,7 GTC jest o ok. 250 kg lżejsza od Zafy "w dieslu"
i ma chyba mniejszy zbiornik paliwa :) ale to działa na jego + wiec zasięg 910km to nie rekord.

ja przy ZB 150Km w automacie juz na autobahnie w D wyciągnąłem 915km.
Moj zbiornik to dokładnie 50 L .. z czego 5 to rezerwa .. ale nie dopuszczam aby rezerwa sie zapaliła , gdzieś wyczytałem iż W OpLach w czasie jazdy pod górkę na rezerwie może się pompa zapowietrzyć , wiec raczej Rezerwę omijam...
Panowie , można przejechać i 1100 Km na jednym zbiorniku, kiedyś sprawdzałem i spalanie mi zeszło do 4,2 L /100 tylko po co zamulać silnik ... konsekwencje mogą być bardziej kosztowne

corsar

#247 Post autor: corsar »

U mnie każde tankowanie jest do pełna przy jednej pompie - już 7 zbiornik i zawsze średnie spalanie wychodzi około 6,5 choć komp pokazuje 7,2-7,5. Zasięg po zalaniu conajmniej 920km, chociaż najwięcej na jednym zbiorniku zrobiłem 860 ale jeszcze nie było rezerwy - myślę, że w przypadku samej trasy spokojnie 1000km jest w zasięgu. Dodam, że 2/3trasa i 1/3 miasto, dość ciężka noga (lubię wyraźnie słyszalny gwizd turbiny) i prędkości na trasie do 140. A na wolnych obrotach po rozgrzeniu 0,9-1,0 bez klimy.
Mógłby być trochę większy zbiornik - z omegi jestem przyzwyczajony do 75 litrów i do 1200km trasy.
Myślę że po wycięciu chwasta będzie lepiej.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#248 Post autor: rhaaziel »

corsar, po wycięciu chwasta zawsze jest lepiej, spalanie spada bezdyskusyjnie ale... u mnie akurat wyszło na równo, gdyż dodatkowe koniki (chip) spowodowały, że z jeszcze większą ochotą naciskam pedał gazu :evil2: i wszystkie zasady eco-drivingu miałem głęboko w d...

Niestety, szybujące w kosmos ceny ropy chyba zmuszą mnie do odjęcia troszkę z gazu :evil:

Zrobiłem nawet ostatnio taki mały test. Otóż, w czasie codziennej jazdy z Tychów do Katowic, jeśli warunki drogowe na to pozwalają staram się jechać na '6' czyli jadę ponad 130 km/h (wcześniej '6' nigdy nie zapinam) i po przejechaniu 26 kilometrów w tym około 8 w mieście mam średnia w granicach 6,5 l/100 km. Przedwczoraj postanowiłem zbadać co by było gdyby.... no właśnie gdybym jechał wolniej :mysli: no i zrobiłem taki test, całą drogę (wyłączając miasto i światła) starałem się jechać na '5' trzymając na tempomacie licznikową '100' i jaki był tego efekt, po zaparkowaniu pod firmą okazało się, że średnia wyszła 5,8 :!:

Powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż tak dużej różnicy ale dzięki temu eksperymentowi wiem już dlaczego inni użytkownicy Zafir potrafią mieć średnie spalanie grubo poniżej 7,0 co mi się chyba nigdy nie uda z racji ciężkiej nogi, a także sporej liczby kilometrów w śląskich korkach.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kubik_CDTi

#249 Post autor: kubik_CDTi »

Im częściej się używa hamulca ,tym więcej tracimy energii ,czyli potem znowu się trzeba rozpędzać i spalanie idzie w górę.
Wiem,że umiem na trasie spalić 5,2l i taka wiedza mi wystarczy,w Polskich realiach, takie spalanie oznacza przynajmniej na moich terenach średnią na poziomie 55km/h,co jest stanowczą stratą czasu.

Piotrek413

#250 Post autor: Piotrek413 »

Mi strzeliło kolejne 10tys i teraz spalanie było 7.1L/100km :( Ale teraz trochę szybciej i dynamiczniej jeździłem + nowy kierowca który nie poznał jeszcze eco jazdy :P

Ale tak czy inaczej spalanie mi się bardzo podoba :) Zocha zostaje jeszcze w moich rękach 2 lata więc teraz zastanawiam się nad Chippem :D

Zaczynam kolejną serie pomiarową już 4 i zdaje mi się że do wakacji ją zakończę ;)

Zdjęć nie mam, bo za szybko zrobiłem resa komputera :(

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#251 Post autor: rhaaziel »

kubik_CDTi, masz naprawdę super warunki drogowe (i z pewnością sporo śmigasz na trasach) jeśli możesz mówić o takich średnich.

Ja mogę tylko pomarzyć o średniej powyżej 50 km/h (no chyba, że akurat robiłbym jakąś trasę) u mnie średnia z całego baku to najczęściej 41-42 km/h, a bardzo często mam grubo poniżej 40 i tak jak mówisz cały czas gaz/hamulec/gaz z przewagą hamulca niestety :cry:

Piotrek413, chipuj, nie ma się co zastanawiać, nie będziesz żałował :evil2:
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kubik_CDTi

#252 Post autor: kubik_CDTi »

rhaaziel pisze:
Piotrek413, chipuj, nie ma się co zastanawiać, nie będziesz żałował :evil2:
Stanowczo popieram

Piotrek413

#253 Post autor: Piotrek413 »

Jak rzucę palenie to będę chipował :lol:

Z tego co piszecie to spalanie się zmniejsza więc kuszące :D Ale ja na początku chce tego SPORTA dodać ale jakoś nigdy mi nie po drodze do ASO chociaż w drodze do pracy zawsze je mijam ;) Ale mi jest potrzebne jakieś zabezpieczenie przed synem :D 150KM mu starczy i dlatego chce pod przyciskiem mieć więcej (ktoś chyba ma coś takiego)

Teraz będę kręcił spore przebiegi po mieście więc przez następne 2 lata na pewno przekroczę 50kkm :(

kubik_CDTi

#254 Post autor: kubik_CDTi »

Piotrek413 pisze:(ktoś chyba ma coś takiego)
Zgłaszam się do tablicy,jako jedyny na forum :lol:
Ogień na żądanie jest świetną opcją,która oszczędza samochód i pozwala na większą moc,bo wiadomo,że samochód będzie używany już rozgrzany i w tym trybie raczej okazyjnie.

[ Dodano: Nie Mar 13, 2011 07:56 ]
rhaaziel pisze: masz naprawdę super warunki drogowe
Myślałem o samej trasie... tak to średnia,średnia podobna jak u Ciebie

DaRek7

#255 Post autor: DaRek7 »

kubik_CDTi pisze:Ogień na żądanie jest świetną opcją

Możesz coś więcej na ten temat?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”