Rozmiar łożyska sprężarki

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
pagor1

Rozmiar łożyska sprężarki

#1 Post autor: pagor1 »

Witam. Przymierzam sie do wymiany łożyska koła pasowego sprężarki klimy.
Czy któryś z kolegów może sprawdzić na EPC jakie ma wymiary albo przynajmniej nr katalogowy?
silnik Z16XE 2001 układ BEHR

Skasowany użytkownik 323

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Odświeżę temat. U mnie strasznie huczy łożysko na sprężarce po włączeniu klimy. Czy skomplikowana operacja wymiana? Da rade samemu czy lepiej zlecić to fachowcom?
Nie lubię jak coś niedomaga i chciałbym jak najszybciej usunąć usterkę. Boje się że wysiądzie klimka a to przy teraźniejszych temperaturach było by straszne.
Pozdrawiam

kris

#3 Post autor: kris »

To i ja się podepnę. Zaczęło mi hałasować podczas jazdy łożysko koła pasowego sprężarki. Czy ktoś wie czy występuje samo łożysko bo wg mojego EPC jest to razem z kołem pasowym co trochę jest bez sensu.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Według EPC jest to całość ale można dokupić samo łożysko,w tamtym roku ja tak wymieniałem,nie pamiętam tylko rozmiaru..

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Oooo, pytanie jak widzę na topie:

Mianowicie: Jadę z wyłączoną klimą (mam manuala), włączę i zaczyna dochodzić jazgoto-wycie zależne nieco od obrotów, klima chłodzi ale hałasuje znacznie. Inny dźwięk przy hamowaniu silnikiem inny przy przyśpieszaniu. Wyłączam klimę i nastaje cisza. Czy to znak że padło sprzęgięłko, cała sprężarka czy cuś innego :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”