[B]Ile palą wam CDTi?
-
- Zafiromaniak
- Model:
No ja reż tak mam. A17DTR te silniczki cierpią zimą na totalne niedogrzanie co wiąże się z większą dawka wtryskiwanego paliwa, w mojej Zośce fajnie to widać w chwilowym spalaniu na postoju, zimą 0,8-0,9l a teraz 0,4-0,5l. Sprawa dogrzania silnika zimą troszkę poprawiła się po zamontowaniu dolnej osłony silnika.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Kupiłem na allegro taką do tego jeszcze kołki mocujące, niestety nie wszystkie pasowały idealnie ale dało radę zamocować.
Ja mam także z17DTR ... z osłoną fabryczna od samego początku.. może i to ma jakiś wpływ na temperaturę silnika , ale rzeczywiście w zimę jest MASAKRA , silnik nagrzewa się nawet kilkanaście km ... poza tym gdy tylko temperatura spada po niżej zera ( 0 C) obroty wzrastają ,i niema znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny ... a co za tym idzie spalanie zastanawiam się co za idiota wymyślił taki system ,słyszałem iz ktoś przyczepiał w zimę karton do grila gdy się ślinik zagrzał zdejmował ...
:> Analizując wpisy o spalaniu na niemieckim portalu można śmiało powiedzieć że ten silnik nie lubi zimna zdecydowanie .Wypalanie co 120-200 kilometrów podczas jazdy po mieście to norma a poza 400-600 - trudne do zauważenia.Czas czyszczenia to 5-8min. Do tego chwast zdecydowanie podnosi nam średnie spalanie Najlepsze wyniki mają osoby przemieszczające się głównie po autostradach ale to dotyczy również klekota 1,9 .A miało być ekologicznie
Dokładnie tak jest ... u mnie DPF wypala się na miescie co 200 km . Auto jeszcze na gwarancji ,po 1,5 roku pojechałem do ASO z tym problemem , gdyz myślałem ze jest coś nie Halo ... zapchany DPF .. lub inny przepadek , stało u nich dwa dni ... sprawdzili wszystko wymienili oprogramowanie ... A na koniec powiedzieli , SORRY WINETU ten model tak ma nic nie możemy zrobić ... na Forum Astry spotkałem kogoś kto ma identyczny silnik tzn. Z17DTR ECO-FLEX ( Ekonomiczno ekologiczna wersja ) w nowej Astrze i dokładnie ten sam problem ... ASO takze rozkładało rece twierdząc ze ten model tak ma ...
DPF wypala się co 200 km i już .. co prawda trwa to krótko ale jak obliczyłem pochłania to 1 Litr paliwa
DPF wypala się co 200 km i już .. co prawda trwa to krótko ale jak obliczyłem pochłania to 1 Litr paliwa
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
A mnie Zocha oszukuje na spalaniu komp prawie 1l/100 km dodaje czy to związane z tym że mam wyższy kapeć a w kompie nie przestawiałem zamiast standardowego 205/55/16 mam 205/60/16 A co do spalania to można spalać poniżej 7 tylko trzeba mieć gdzie się rozpędzić no i do roboty na 6 jeździć i o 14 wracać