[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
hiras, może w tym temacie znajdziesz http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=automat
Jak nie znajdziesz to GM zaleca taki olej do skrzyń automatycznych:
Olej do skrzyń automatycznych - butelka 1-litrowa - 41,04 zł nr kat. 19 40 773
(źródło: http://opel.dixi-car.pl/sklep-olej.htm )
Jak nie znajdziesz to GM zaleca taki olej do skrzyń automatycznych:
Olej do skrzyń automatycznych - butelka 1-litrowa - 41,04 zł nr kat. 19 40 773
(źródło: http://opel.dixi-car.pl/sklep-olej.htm )
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:20 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Patrząc na błędy które odczytałeś to wygląda na uszkodzone tarczek od czwartego biegu albo sterowanie nimi.U2143 mówiący o usterce czujnika skrętu niema wpływu.C0730 usterka czujnika obrotów skrzyni na wyjściu co może mieć związek ze ślizgającymi się tarczkami w przekładni,P0734 błędne przełożenie biegu czwartego też może o tym mówić.Tak jak Koledzy doradzają na początku wymienić olej i filtr i zobaczyć..
Nie da się ukryć,że najczęstsze przyczyny awarii skrzyń automatycznych wynikają z błędnej/intensywnej eksploatacji i braku jej obsługi,bo niby producent pisze,że skrzynia jest bezobsługowa.
Jednak olej chociaż tak ,o ile pozwala zlanie metodą statyczną i uzupełnienie odświeża ten olej ,należy zmieniać co ok 60-70tys.km.
3 i 4ty bieg wynika na miejskie użytkowania auta i ciągłe skakanie z 3 na 4kę i w drugą.
Zmień olej może jeszcze nie jest za późno,koszt nie taki straszny.
Jednak olej chociaż tak ,o ile pozwala zlanie metodą statyczną i uzupełnienie odświeża ten olej ,należy zmieniać co ok 60-70tys.km.
3 i 4ty bieg wynika na miejskie użytkowania auta i ciągłe skakanie z 3 na 4kę i w drugą.
Zmień olej może jeszcze nie jest za późno,koszt nie taki straszny.
Właśnie skończyłem rozmowę z Panem z poznańskiego warsztatu który specjalizuje się w naprawach automatów.Moje pytanko brzmiało czy i za ile wymienią w skrzyni olej,odp. koło 300 zł a po tym pytaniu przedstawiłem objawy jakie wystepują w mojej Zofi po rozgrzaniu skrzyni i na to Pan powiedział ze wymiana oleju pogorszy jeszcze bardziej sytuacje:(.A więc już teraz nie wiem sam co robić?może polecicie jakiś warsztat w Poznaniu?pozdro
nie wiem do kogo dzwoniłeś... ale ten kto tak sie wyrazil mial rację...
Nowy olej wypłukuje mikroopiłki które poprawiają kontakt tarcz ciernych...
Czasem po wymianie jest OK a czasem gorzej.
MI czasem delikatnie takze szarpnie przy redukcji 4 na 3... narazie tematu nie tykam.
Na priv podałem kontakt
Teo-Motors Sady k. Poznania
i jest jeszcze jakiś dobry warsztat w Kicin-ie k. Czerwonaka od automatów (na google pewnie znajdziesz namiar).
a naprawa kompletna skrzyni to faktycznie min 3,5tys wydatek
MI czasem delikatnie takze szarpnie przy redukcji 4 na 3... narazie tematu nie tykam.
Na priv podałem kontakt
i jest jeszcze jakiś dobry warsztat w Kicin-ie k. Czerwonaka od automatów (na google pewnie znajdziesz namiar).
Dzięki za info ,mi niestety jak się rozgrzeje skrzynia to szarpie oraz cieżko wchodzi z 3 na 4 a zdarzyło się już że nie przełączył na 4 i zapaliła się kontrolka servis musiałem zgasić auto.Dziś dzwoniłem do servisu do Leszna "Mróz" żeby wymienić olej ale okazało się że muszą wpierw zamówić i dadzą znać.A jak wymiana nie pomoże to wtedy oddam do warsztatuSzymon78 pisze:nie wiem do kogo dzwoniłeś... ale ten kto tak sie wyrazil mial rację...
Na priv podałem kontakt
[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 16:38 ]
Jutro wymiana oleju w ASO dam znać czy pomogło czy nie:)pozdrawiam wszystkich i dziekuję za rady
nie chce straszyć ale wg mnie olej tu nie pomoże...
tyo ewidentnie wina mechanicznego uszkodzenia skrzyni i czekają cię spore koszta naprawy (kapitalka skrzyni). Radze konsultować się z specami od napraw skrzyni automatycznych a nie ASO. W ASO to potrafią zamowić nową za grubo ponad 10 tys plni zamontować ją. Twoje objawy wskazują na uszkodzenie mechaniczne tarcz ciernych biegu 3 i 4 oraz zaworów sterujących.
Mi czasem szarpnie ale jeszcze nigdy błędem nie wyrzuciło....
Troche dziwi mnie ze padła ci skrzynia przy takim przebiegu. MOja Zosia ma grubo ponad 200kkm (po zakupie doszedłem ze nieźle ją skręcili ) i az tak źle z skrzynią nie ejst. Moge nawet rzec ze poza sporadycznymi nerwowymi zachowaniami chodzi idealnie... o silniku nie wspominając.
tyo ewidentnie wina mechanicznego uszkodzenia skrzyni i czekają cię spore koszta naprawy (kapitalka skrzyni). Radze konsultować się z specami od napraw skrzyni automatycznych a nie ASO. W ASO to potrafią zamowić nową za grubo ponad 10 tys plni zamontować ją. Twoje objawy wskazują na uszkodzenie mechaniczne tarcz ciernych biegu 3 i 4 oraz zaworów sterujących.
Mi czasem szarpnie ale jeszcze nigdy błędem nie wyrzuciło....
Troche dziwi mnie ze padła ci skrzynia przy takim przebiegu. MOja Zosia ma grubo ponad 200kkm (po zakupie doszedłem ze nieźle ją skręcili ) i az tak źle z skrzynią nie ejst. Moge nawet rzec ze poza sporadycznymi nerwowymi zachowaniami chodzi idealnie... o silniku nie wspominając.
oczywiście obym sie mylił.. nie życze sobie jak i innym takich wydatków...
Ja na swoje poszarpywanie wymieniłem takze olej w skrzyni w Teo Motors i na poczatku faktycznie czułem poprawę.. jednak syndrom powrócił po ok 5tys km... oczywiście w czasie wymiany robiłęm wywiad co do objawów szarpania itd, itp... jestem ciekawski mechaniki motoryzacyjnej i to co pisze o uszkodzeniu skrzyni to ponikąd potwierdzenie tego co usłysząłem własnie od mechaników z Teo-motors.
trzymnam kciuki i czekam na diagnozę.
p/s/ radze takze zadzwonić do Kicina k. Poznania 501-572-240 -specjalizują sie w sprzedazy czesci nowych i uzywek + naprawa skrzyń automatów - TRIO-MOTO ... ponoc są dobrzy w te klocki
mam do nich 3km od miejsca zamieszkania ale narazie u mnie krucho z czasem by podlecieć do nich w godzinach pracy warsztatu i pogadac na żywo.
Ja na swoje poszarpywanie wymieniłem takze olej w skrzyni w Teo Motors i na poczatku faktycznie czułem poprawę.. jednak syndrom powrócił po ok 5tys km... oczywiście w czasie wymiany robiłęm wywiad co do objawów szarpania itd, itp... jestem ciekawski mechaniki motoryzacyjnej i to co pisze o uszkodzeniu skrzyni to ponikąd potwierdzenie tego co usłysząłem własnie od mechaników z Teo-motors.
p/s/ radze takze zadzwonić do Kicina k. Poznania 501-572-240 -specjalizują sie w sprzedazy czesci nowych i uzywek + naprawa skrzyń automatów - TRIO-MOTO ... ponoc są dobrzy w te klocki
mam do nich 3km od miejsca zamieszkania ale narazie u mnie krucho z czasem by podlecieć do nich w godzinach pracy warsztatu i pogadac na żywo.
Witam,Szymon78 pisze:oczywiście obym sie mylił.. nie życze sobie jak i innym takich wydatków...
wymiana oleju poprawiła prace skrzyni ale po porządnym rozgrzaniu problem nie tak często ale powraca:( .Dzwoniłem do firmy TRIO-Moto ocenić koszty naprawy które mogę wynieść po telefonicznym oszacowaniu do 7 tys:).Szukam dalej....