Sprzęgło - koło dwumasowe
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Posiadam ZA z 2003 silnik 2,2 raczej z tego co widać mało popularne. Zauważyłem, że zwłaszcza na zimnym silniku z okolic lewego przedniego koła dochodzi stukot (po wciśnięciu sprzęgła ustaje) czy jest to objaw usterki łożyska czy może dwumasy, na pedale sprzęgła nie wyczuwam pulsowania.
A może któryś z szacownych forumowiczów posiada jakąś konkretną wiedzę który rocznik i w jakiej konfiguracji posiada sprzęgło dwumasowe, myślę że wielu pomogło by to rozwiać wątpliwości. Ja sam chętnie chciałbym się dowiedzieć czy posiadam dwu masę. Ktoś wspomniał że ta informacja jest zawarta w numerze silnika, może tu trzeba szukać odpowiedzi. Pozdrawiam GrzegorzW
Posiadam ZA z 2003 silnik 2,2 raczej z tego co widać mało popularne. Zauważyłem, że zwłaszcza na zimnym silniku z okolic lewego przedniego koła dochodzi stukot (po wciśnięciu sprzęgła ustaje) czy jest to objaw usterki łożyska czy może dwumasy, na pedale sprzęgła nie wyczuwam pulsowania.
A może któryś z szacownych forumowiczów posiada jakąś konkretną wiedzę który rocznik i w jakiej konfiguracji posiada sprzęgło dwumasowe, myślę że wielu pomogło by to rozwiać wątpliwości. Ja sam chętnie chciałbym się dowiedzieć czy posiadam dwu masę. Ktoś wspomniał że ta informacja jest zawarta w numerze silnika, może tu trzeba szukać odpowiedzi. Pozdrawiam GrzegorzW
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Musisz zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło i docisk sprzęgła,jeżeli poszło Ci łożysko to mogło uszkodzić docisk..
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 13:22 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
pedal sprzegla jak dla mnie chodzi normalnie !! nie zauwazylem zeby jakos ciezko chodzilo
[ Dodano: Czw Maj 05, 2011 10:05 ]
jaka firme polecacie LUK, a może VALEO a moze jakas inna znacie w miare dobra a ktora nie zrojnuje portwela ??!!
musze wymienic sprzeglo i tak za bardzo nie wiem jak te firmy stoja ?? czy sa w miare dobre czy lepiej odpuscic je i szukac inne firmy!
[ Dodano: Czw Maj 05, 2011 10:05 ]
jaka firme polecacie LUK, a może VALEO a moze jakas inna znacie w miare dobra a ktora nie zrojnuje portwela ??!!
musze wymienic sprzeglo i tak za bardzo nie wiem jak te firmy stoja ?? czy sa w miare dobre czy lepiej odpuscic je i szukac inne firmy!
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
No tego sie nie wymienia co rok nie każdy ma dojście do programu serwisowego przeczytaj cały post lub inne w tym temacie może coś z tego wyniknie,ja akurat nie mam dwumasy można to po nr i typie silnika sprawdzić,możesz też podjechać do ASO i tam ci powiedzą jakie koło dwumasowe masz mieć słyszałem też o naprawach tych kół.zymek pisze:Witam
Dzięki że pomagacie, genialne forum.