[B]Uszkodzony alternator
-
Anony Mous
lustereczko poszło w ruch, niestety mam DENSO
Czy ten bedzie dobry dla ZB cdti? w vin'ie mam 100A
http://www.allegro.pl/item1050494243_al ... _100a.html
Tak się zastanwaiam czy nie kupić takiego bosha i mieć w zanadrzu
Czy ten bedzie dobry dla ZB cdti? w vin'ie mam 100A
http://www.allegro.pl/item1050494243_al ... _100a.html
Tak się zastanwaiam czy nie kupić takiego bosha i mieć w zanadrzu
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, 19:21 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Lorry
-
maxio
-
Lorry
-
Szymon78
Witam
Ja ciut z innej beczki...
Wyjmował ktoś sam altka z CDTI 150KM... mam obawy ze pada mi regulator napięcia (ładuje mi 13,1V-13,3V -a to o 1 V za mało) i chciałbym oddac do dobrego speca co je regeneruje jednak on nie ma warsztatu by wyjąc go u siebie.
musiałbym to zrobic we własnym zakresie ale zastaanwiam sie czy dam radę sam... troche sie na mechanice znam wiec technicznie nie bedzie problemu.. kwestai jak z dojsciem - wydaje mi sie ze tylko od spodu d aie coś zrobic (po zdjęciu osłony silnika).. ale moze sie myle.
Czekam na uwagi
Ja ciut z innej beczki...
Wyjmował ktoś sam altka z CDTI 150KM... mam obawy ze pada mi regulator napięcia (ładuje mi 13,1V-13,3V -a to o 1 V za mało) i chciałbym oddac do dobrego speca co je regeneruje jednak on nie ma warsztatu by wyjąc go u siebie.
musiałbym to zrobic we własnym zakresie ale zastaanwiam sie czy dam radę sam... troche sie na mechanice znam wiec technicznie nie bedzie problemu.. kwestai jak z dojsciem - wydaje mi sie ze tylko od spodu d aie coś zrobic (po zdjęciu osłony silnika).. ale moze sie myle.
Czekam na uwagi
-
imalas
-
Anony Mous
zrobiłem mały wywiad co do alternatorów denso vs bosch. Zadzwoniłem do serwisu gdzie regenerują alterantory oraz porównałem denso oraz boscha wyciągnięte z vectry 1.9 cdti. Otóż alternatory bosha maja inne koło pasowe, z taką poszerzającą tuleją widoczną na fotce oraz mają inne podłaczenie, na wtyczkę, natomiast do denso przykręca się oddzielnie kable do śrub wystających z obudowy.
tak więc niestety...muszę szukać denso...

Uploaded with ImageShack.us
tak więc niestety...muszę szukać denso...

Uploaded with ImageShack.us
-
nomad
Dzisiejszy wieczorny wyjazd samochodem zakończył się zapaloną lampką akumulatora.
Poza błędem za niskiego napięcia nie ma żadych innych błędów.
napięcie faktycznie za małe.
Podładuje akumulator przez noc i może doajdę do jakiegoś elektryka no i właśnie tu pytanie...
Zafirowcy z Wawy szukam jakiegoś zakładu (nie serwisu opla oczywiście)
znacie jakiś ??
bardzo proszę o pomoc !
Poza błędem za niskiego napięcia nie ma żadych innych błędów.
napięcie faktycznie za małe.
Podładuje akumulator przez noc i może doajdę do jakiegoś elektryka no i właśnie tu pytanie...
Zafirowcy z Wawy szukam jakiegoś zakładu (nie serwisu opla oczywiście)
znacie jakiś ??
bardzo proszę o pomoc !
-
nomad
-
Woytas
nomad na Prymasa (zdaje się nr 38) jadąc od zachodniego zaraz za tunelem jest świetny i niedrogi elektromechanik, polecam, od siebie z Olbrachta masz rzut (zepsutym) alternatorem 
P.S.
http://www.pkt.pl/elektromechanika_poja ... d1489.html
P.S.
http://www.pkt.pl/elektromechanika_poja ... d1489.html
Ostatnio zmieniony 15 cze 2010, 07:58 przez Woytas, łącznie zmieniany 4 razy.
-
nomad
-
Anony Mous
No to panowie i panie sobie wykrakałem. choć czekałem na ten moment. Dziś nagle kontorlka akumulatora. Wszedłem od razu w tesmode i zero łądowania....a prąd maleje. Wyłaczyłem światła i wszystki możliwe odbiorniki prądu...i wio do zakładu, który miałem już upatrzony, bo dzwoniłem kiedyś tam w sprawie altenatorów. Wstępna diagnoza, reguator napięcia. Auto zostawiłem, jutro do odbioru.
Cóz...te alternatory to naprawde zmora cdti. Bogu dzięki, że teraz...przed wjazdem na wczasy....i do tego 4 km od tego zakładu. Powiem szczerze, że szybkie rozpoznanie problemu i działanie to zasługa tylko i wyłacznie tego forum....dziękuje.
Cóz...te alternatory to naprawde zmora cdti. Bogu dzięki, że teraz...przed wjazdem na wczasy....i do tego 4 km od tego zakładu. Powiem szczerze, że szybkie rozpoznanie problemu i działanie to zasługa tylko i wyłacznie tego forum....dziękuje.