kontrolka silnika - kiedy powinna gasnąć?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Goris

#16 Post autor: Goris »

U mnie było tak.
Miałem 7 błędów i kontrolka "samochodzik z kluczykiem" gasła po odpaleniu razem z kontrolką ciś.oleju.
Po około 20 odpaleniach , błędy się wykasowały , kontrolka gasła tak jak wyżej.
Po następnych 20 odpaleniach , błędów nadal nie było a kontrolka gasła wcześniej , przed odpaleniem silnika. teraz znowu mam 1 błąd (już wcześniej się pojawiał 0380..) i kontrolka gaśnie po odpaleniu silnika.
MaciekS

#17 Post autor: MaciekS »

rhaaziel pisze:Hej,

Miałem już o to kiedyś pytać ale jakoś zapomniałem... chodzi o to kiedy pomarańczowa kontrolka silnika powinna zgasnąć?
Mam tu na myśli sytuację w której wsiadam i uruchamiam auto.
U mnie większość kontrolek (w tym tym kontrolka auta z kluczykiem) gaśnie po chwili od przekręcenia kluczyka, kontrolka silnika gaśnie jednak dopiero jak uruchomię silnik, dokładnie to tak 2 sekundy po uruchomieniu. Czy to jest normalne?
Dodam tylko, że 'pedałowanie' nie pokazuje żadnych błędów.
Potwierdzam, u mnie również jest tak samo.
g_kwiatek

#18 Post autor: g_kwiatek »

U mnie podobnie gaśnie kontrolka silnika, po ok 2-3sek od uruchomienia silnika. Wydaje mi się, że wcześniej gasła szybciej :?: muszę się bardziej przyjżeć kontrolką 8)
andreff84

#19 Post autor: andreff84 »

A ja mam całkiem inne pytanie. Pryz odpaleniu wogóle nigdzie nie świeci się kontrolka silnika? Auto odpala i jezdzi normalnie. I teraz pytanie, czy coś jest nie halo czy ten typ tak ma??
Crazy

#20 Post autor: Crazy »

Na włączonym zapłonie ma swiecic check engine tzw lampka mil a po zapaleniu gasnac jeśli nie ma usterki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”