kontrolka silnika - kiedy powinna gasnąć?
-
rhaaziel
kontrolka silnika - kiedy powinna gasnąć?
Hej,
Miałem już o to kiedyś pytać ale jakoś zapomniałem... chodzi o to kiedy pomarańczowa kontrolka silnika powinna zgasnąć?
Mam tu na myśli sytuację w której wsiadam i uruchamiam auto.
U mnie większość kontrolek (w tym tym kontrolka auta z kluczykiem) gaśnie po chwili od przekręcenia kluczyka, kontrolka silnika gaśnie jednak dopiero jak uruchomię silnik, dokładnie to tak 2 sekundy po uruchomieniu. Czy to jest normalne?
Dodam tylko, że 'pedałowanie' nie pokazuje żadnych błędów.
Miałem już o to kiedyś pytać ale jakoś zapomniałem... chodzi o to kiedy pomarańczowa kontrolka silnika powinna zgasnąć?
Mam tu na myśli sytuację w której wsiadam i uruchamiam auto.
U mnie większość kontrolek (w tym tym kontrolka auta z kluczykiem) gaśnie po chwili od przekręcenia kluczyka, kontrolka silnika gaśnie jednak dopiero jak uruchomię silnik, dokładnie to tak 2 sekundy po uruchomieniu. Czy to jest normalne?
Dodam tylko, że 'pedałowanie' nie pokazuje żadnych błędów.
-
jacekk44
-
rhaaziel
U mnie dokładnie identycznie, pomarańczowa kontrolka silnika gaśnie 2 sek po zapaleniu silnika razem z czerwoną kontrolką oleju!
Widzę, jednak, że to całkiem normalny objaw w ZB i nie ma się co przejmować, post napisałem dlatego, że w Astrze G kontrolka silnika gaśnie mi znacznie szybciej tzn. natychmiast przy uruchomieniu silnika.
Widzę, jednak, że to całkiem normalny objaw w ZB i nie ma się co przejmować, post napisałem dlatego, że w Astrze G kontrolka silnika gaśnie mi znacznie szybciej tzn. natychmiast przy uruchomieniu silnika.
-
Lorry
-
rhaaziel
-
Lorry
-
rhaaziel
-
Anony Mous
Witam!! kontrolka w kształcie silnika to sygnalizacja układu kontroli spalin i prawidłowy objaw to zgasniecie po zapaleniu silnika.
Martwić sie trzeba gdy swieci lub miga na zapalonym silniku.
wg instrukcji producenta: - jeśli świeci - to wystapiła usterka w układzie kontroli emisji spalin - czyli na przykład przekroczenie dopuszczalnych norm emisji spalin.
Jesli miga..to gorzej - usterka która grozi uszkodzeniem katalizatora
Jakby nie było....instrukcja mówi, ze zawsze to sie konczy na warsztacie..
Sorki, za cytowanie instrukcji...
Pozdrawiam
Martwić sie trzeba gdy swieci lub miga na zapalonym silniku.
wg instrukcji producenta: - jeśli świeci - to wystapiła usterka w układzie kontroli emisji spalin - czyli na przykład przekroczenie dopuszczalnych norm emisji spalin.
Jesli miga..to gorzej - usterka która grozi uszkodzeniem katalizatora
Jakby nie było....instrukcja mówi, ze zawsze to sie konczy na warsztacie..
Sorki, za cytowanie instrukcji...
Pozdrawiam
-
lapm
No u mnie tak samo kontrolka silnika gasnie razej z kotrolka oleju, jak byl zapamietany blad ten immobilajezera to auto z kluczykiem wlasnie gasnie razem z kontrolka oleju podobnie jak ten silnika, po skasowaniu bledu gasnie wczesniej, ale kontrolka silnika nadal tak samo z kontrolka oleju, wydawalo mi sie, ze wczesniej gasła, ale chyba mi sie jedynie wydawalo. W peugeot 206 diesel tak samo mi kontrolka silnika gasnie razem z kontolka recznego i akumulatora.
-
Anony Mous
-
kris
-
lapm
-
Anony Mous