zacieranie klap wirowych-kolektor dolotowy

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
jabolkg

#31 Post autor: jabolkg »

Stronka o kolektorach dla leniwych ;) KLIK
kicaj

#32 Post autor: kicaj »

powiem krotko very good job ;)

Silnik 16V szesnastozaworowy 1.9 150KM
Obrazek

Silnik 8V ośmiozaworowy 1.9 120KM
Obrazek

Zwróć uwagę,że silniki szesnastozaworowe mają wlew oleju po prawej stronie silnika a ośmiozaworowe po lewej stronie patrząc na silnik zamontowany w aucie.
Jeśli będziesz miał do czynienia z silnikiem 1.9 16V ale 120 KM to będzie wyglądał tak samo jak silnik 150KM na pierwszej focie z tym,że z wgranym programem sterującym silnika tylko na 120KM.Moc silnika podana jest zawsze w dowodzie w KiloWatach i tą
wartość musisz pomnożyć przez 1.36 i uzyskasz wynik w KM.

Edit:/Wklejam jeszcze foty silników 16V i 8V bez osłon.

Silnik 150KM 16V.Ładnie widać szeroką głowicę z dwoma wałkami rozrządu 16 zaworami i korkiem wlewu po prawej stronie
Obrazek

Silnik 120 KM 8V z wąską głowicą i 8 zaworami.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kicaj, łącznie zmieniany 2 razy.
kicaj

#33 Post autor: kicaj »

no bo 120KM 16V to silnik 150KM tylko z obnizona moca...
Lorry

#34 Post autor: Lorry »

i przy odrobinie samo zaparcia i pewnymi kosztami (ok 2kPLN) można by to wystroić nawet na 170 kucy :)
kicaj

#35 Post autor: kicaj »

w KRK nawet taniej to robia ;)
Anony Mous

#36 Post autor: Anony Mous »

Ad.1 Modele do 2007 miały problemy z tymi klapami.Cyt z Tis-a jak dobrze pamiętam: Podczas okresu produkcji wprowadzone były różne modyfikacje. Ostatnią zmianą była zmiana budowy dławików nastawnych, mająca na celu zwiększenie ich masywności. Zmianę tę wprowadzono od numeru silnika Z19DTH17228334 (28.02.2007).

Ad.2 Zapewne duża ilość Zafir z tym silnikiem miała wymieniane kolektory na te poprawione.Czy wszystkie nie wiadomo.Mam auto z DE z 2006 r z poprawionym kolektorem a listwa jest już wyrobiona.(Sorki jednak mam jeszcze stary kolektor)Listwa ulega wyrobieniu i spada leżąc sobie na silniku.Dawkowanie powietrza nie działa wtedy poprawnie.Auto chodzi również z całkowicie uszkodzoną listwą i zużywa wtedy prawdopodobnie więcej paliwa ok 1-1,5L na 100km.Specem w regeneracji kolektorów jest Jabol z innego forum.Zresztą pisał w tym temacie.

Ad.3 zaślepiłem częściowo u siebie EGR i na razie mam spokój.Przejechałem jeszcze za mało kilometrów żeby napisać konkretną opinię.Na innych forach użytkownicy mają przejechane po kilkadziesiąt tysięcy km z tymi zaślepkami i nic złego się nie dzieje.Zresztą jak wiadomo silniki 1.9CDTi są konstrukcją Fiata i częściowe zaślepienie zaworów jest ich pomysłem.
Lorry

#37 Post autor: Lorry »

Zgadzam się z powyższym ale dodam coś do 2giego pytania/odpowiedzi.

Te poprawione też nie są idealne, owszem wytrzymują sporo dłużej (do ok 150kkm) realnego przelotu, ale wg Jabola też się zacierają i co gorsza nie da sie ich aż tak łatwo rozebrać(sprawdzał organoleptycznie)! Nadal mają tam wyrabiające się te mechanizmy. Jabol zrobił u siebie metalowe patenty i inne łożyskowanie, wszystko jest w linku z forum VKP ;)

Podstawowy obajaw to taki ze np przy pokonywaniu progu zwalniającego na 2ójce (20-30km/h), auto nie chce przyspieszać, dusi się. Konieczna jest wtedy redukcja do 1ki. Podobno po regeneracji samochód zupełnie odżywa :) Ale kolektory te nie były tylko w 150 :!: Jak trochę wcześniej było wspomniane są one również w 120 z 16v głowicą :!:
Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

czytałem głebiej o tych zacierajacych sie klapach w kolektorach w 150 cdti i powiedzicie mi czy dobrze rozumiem, tzn

1. Problem nie lezy w klapach ale w listwie prowadzacej ktora porusza te klapki na poszczegolnych cylindrach ....to ona sie zaciera? tak?

2. Na innym forum ktos sie opisywał ze auto nie miało mocy i stwierzodzono w ASO ze jest duzy osad , chyba sadzy, na klapach....i one nie otwieraly sie i domykłay prawidłowo. Rozumiem ze to jest inny problem, Kwestia po prostu wyczyszczenia tych klap.

3. W ASO powiedziano mu ze to wina jezdzenia na krotkich dystansach na mało rozgrzanym silniku, lub na niskich obrotach , czy to prawda?

4. Wiem ze nie ma tej listwy w 120cdti ale czy sa te nieszczesne klapy? Czy one w tych slinikach tez moga zle pracowac na skutek jakiegos osadu, przybrudzenia itd?
Lorry

#39 Post autor: Lorry »

Ad 1) tak problem tyczy się właśnie tej listwy

Ad2) najprawdopodobniej tak, choć w tych kolektorach generalnie gromadzi się syfek jakiś wiec raz na jakiś czas nie zaszkodzi poczyścić

Ad 3) po części tak, ale ono początkowo padały też z powodu wyrobienia się

Ad4) ta listwa steruje właśnie tymi klapami które są w tam w kolektorze wiec generalnie w ZB w wersji 120 nie powinno byc problemu
Anony Mous

#40 Post autor: Anony Mous »

Problem leży i w klapach i w listwie.To jest wada konstrukcyjna tych kolektorów.Klapy z powodu złego "łożyskowania" zacierają się w wyniku czego wyrabia się listwa,która otwiera wszystkie klapy jednocześnie.
U mnie listwa jest uszkodzona i leży na silniku.Mimo wszystko klapy ruszają się swobodnie i auto chodzi bezproblemowo.
W silnikach 120KM nie ma z tym problemu,bo jest inny kolektor...bez klap i listwy.
Kaliope mimo wszystko polecam silnik 150KM,bo jazda autem z tym motorem to czysta przyjemność.A kolektor można zregenerować u Jabolakg.Info w tym temacie.
jabolkg

#41 Post autor: jabolkg »

Dokładniej jest tak, że jeśli klapki lekko się przycierają to w następstwie oporu, który wytwarzają dochodzi do wytarcia listwy, która spada i to można zobaczyć gołym okiem resztę można zaobserwować tylko po zdemontowaniu elementu.
Prawdą jest, że wrogiem klapek jest syf zbierający się wewnątrz kolektora i to on powoduje uszkodzenie, ale tego nie da się uniknąć w dieslach.
Nie prawdą jest, że kolektor z felernymi klapkami występuje tylko w wersjach 150KM ponieważ jak już wcześniej pisaliśmy problem dotyczy również silników 120KM z głowicami 16 zaworowymi o oznaczeniu Z19DTJ

Przy okazji chciałbym was ostrzec przed oszustami, którzy zaczynają się pojawiać na allegro
http://allegro.pl/item940108275_kolekto ... 19dth.html
Gość sprzedaje kolektor, którego nawet porządnie nie wyczyścił za to zainwestował w puszkę srebrzanki żeby część ładnie wyglądała oraz dał opis sugerujący, że jest to element po naprawie podobnej do tej której ja dokonuję.
Ludzie, którzy znają trochę moją pracę wiedzą, że moich produktów na pewno nie da się kupić na allegro i pozostanie tak jeszcze na pewno długo. Jedyna możliwość zaopatrzenai się w kolektor lub jego naprawy to kontakt osobisty przez forum VKP, mail, skype lub GG wszystko opisane na stronie www.kolektorycdti.zafriko.pl
Lorry

#42 Post autor: Lorry »

W gwoli ścisłości małej: Wiemy już dzięki Tobiejabolkg, że w niby 120 zdarzają się właśnie 16v z owymi kolektorami, jednak ustaliliśmy że jednostka o oznaczeniu z19dtj nie była montowana w Zafirach ;) U nas w ZB jest jedynie z19dtl dt i dth. Jedyna możliwość montażu takiej jednostki w ZB to wymiana silnika po powąznej awarii lub naprawa wraku przez Gromka i Dżdżysława w szopie :roll: Z fabryki takie nie wychodziły ;)
jabolkg

#43 Post autor: jabolkg »

gosia pisze:
Marki pisze:Generalnie problem klap nie występuje w silnikach 8V.
Zatem....taki miły "drobny" bonus ...dla posiadaczy w/w silnika... ;) Mam nadzieję,iż nie jedyny..... :roll:
Ja wiem czy taki bonus ? Bonus to jest przy Z19DTH bo mamy 30KM więcej a uwierzcie mi, że to na prawdę czuć :)
jabolkg

#44 Post autor: jabolkg »

gosia pisze:
Już tak nie reklamuj tych 150KM........ ;)
Akurat ja mogę zareklamować niemalże 180KM które mam u siebie plus jako bonus brak problemów z klapami wirowymi :D
rzadki

#45 Post autor: rzadki »

gosia pisze:plus osobista moc kierowcy
dobre, dobre :mrgreen: to dopiero daje 'powera' Zośce ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”