Napisz jak Ci spalanie będzie wychodzić.krzysiek82 pisze:Dawka zwiększona o 10% i teraz nawet przy max bucie nie wywala błędu, testy drogowe i moje odczucia są teraz takie jakbym jechał na benzynie a nie na gazie. Jest rewelacyjnie.maly.art pisze: Miałem identyczny problem, wystarczy regulacja u gazownika i będzie ok.
[A] Problemy związane z użytkowaniem instalacji LPG - PB
Moderator: Mariusz
- arebuk
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mi też dzisiaj po raz drugi od zagazowania zapaliła się żółta kontrolka silnika, za pierwszym razem było to akurat przed pierwszą wizytą po 1000km u gazownika, po podpięciu pod komp. wykazało jakiś błąd lambdy, gazownik go skasował (stwierdził że chyba lambda się kończy). Teraz znowu kontrolka się zapaliła ale tak jak poprzednio po ponownym odpaleniu silnika już jej nie było. Zauważyłem jednak że gdy ona się paliła to komp pokazywał jakby mniejsze spalanie, takie odniosłem wrażenie, i autko jakoś tak w ogóle fajnie jechało. Za pierwszym razem i teraz kontrolka zapaliła się przy jeździe autostradą. co koledzy na to.
mi jak sie lambda skończyła to padła w górnym zakresie V cos około 4,5-4,7V to u mnie się to objawiało większym spalaniem, może u Ciebie siada w mniejszym zakresie?
po za tym, to myślę, że sonda jak ma paść to pada od razu a nie po woli się kończy, u mnie jak się raz kontrolka zapaliła to zgasła dopiero po wymianie na nową nie pomogło, żadne kasowanie na kompie , po odłączeniu zapalała się po 2-3 min znowu. koszt nowej VDO 450PLN, i zamiennik który kupiłem się okazał nie kumaty z moim kompem i musiałem reklamować, oddali kasę wziąłem VDO i mam spokój.
po za tym, to myślę, że sonda jak ma paść to pada od razu a nie po woli się kończy, u mnie jak się raz kontrolka zapaliła to zgasła dopiero po wymianie na nową nie pomogło, żadne kasowanie na kompie , po odłączeniu zapalała się po 2-3 min znowu. koszt nowej VDO 450PLN, i zamiennik który kupiłem się okazał nie kumaty z moim kompem i musiałem reklamować, oddali kasę wziąłem VDO i mam spokój.
Czyli pewnie tak jak u mnie zbyt uboga mieszanka. Autostrada = zwykle wyższe obroty i wyższe zapotrzebowanie na paliwo. Dostał za mało dawka się nie zgadzała sonda wychwyciła usterkę. Niestety często gazownicy zwalają winę na padającą sondę. Jaki miałeś nr błędu?arebuk pisze: Za pierwszym razem i teraz kontrolka zapaliła się przy jeździe autostradą. co koledzy na to.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
arebuk, Z ciekawości zapytam czy miałeś przeprowadzana po montażu tzw. próbę drogową..., jesli nie to znaczy że twoja instalacja nie jest w prawidłowy sposób zakalibrowana(częsta sytuacja w warsztatach montujących STAGA-kalibracja na warsztacie i sio, a niestety ta instalacja wymaga troszkę więcej poświęcenia) i z tąd pojawia sie check. Pozdro
dokładnie jak piszesz, ale zawsze można kilka dni pojeździć a potem zgrać mapę gazu do benzyny. Jak tak zawsze robię i od 50kkm gazownik mnie nie widział .firek pisze:arebuk, Z ciekawości zapytam czy miałeś przeprowadzana po montażu tzw. próbę drogową..., jesli nie to znaczy że twoja instalacja nie jest w prawidłowy sposób zakalibrowana(częsta sytuacja w warsztatach montujących STAGA-kalibracja na warsztacie i sio, a niestety ta instalacja wymaga troszkę więcej poświęcenia) i z tąd pojawia sie check. Pozdro
To co gazownik zrobi ci za 50zł (czyli sama kalibracja) możesz wykonać pod domem zakupionym odpowiednim kabelkiem.
- arebuk
- Bywalec
firek pisze:arebuk, Z ciekawości zapytam czy miałeś przeprowadzana po montażu tzw. próbę drogową..., jesli nie to znaczy że twoja instalacja nie jest w prawidłowy sposób zakalibrowana(częsta sytuacja w warsztatach montujących STAGA-kalibracja na warsztacie i sio, a niestety ta instalacja wymaga troszkę więcej poświęcenia) i z tąd pojawia sie check. Pozdro
Ja montowałem LPG w zakładzie wyposażonym w hamownie podwoziową. Mam wykres mocy i momentu na benzynie i lpg, przy okazji wyszło że mam niestety tylko 100KM a nie 116KM - może to wina nieoryginalnego przepływomierza.
- arebuk
- Bywalec
Mam nadzieje że to zrobił, autko było u niego ponad 1 dzień, w sumie ja do pracy silnika na LPG nie mam większych zastrzeżeń, przez jakieś 3000 km jakie zrobiłem po montażu kontrolka silnika zapaliła się 2 razy.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, 21:03 przez arebuk, łącznie zmieniany 1 raz.