kontrolka z samochodem i kluczem
Moderator: Sebu$
Witam, to mój pierwszy post na tym forum i jestem użytkownikiem zafiry dopiero od 5 miesięcy. Mój problem polega na tym że nie wiadomo dlaczego zaświeciła mi się pomarańczowa lampka z kluczem i autem w tle, (zaświeca się też jeśli w kluczyku nie ma transpondera od immobilizer-a) a po jakimś czasie wyskoczył komunikat "Controller Niv. Huiler" lub ...Huilture. Sprawdziłem poziom oleju i był jeszcze w normie ok 2/5 na bagnecie pomiędzy min. a max. dolałem 1/4 l. oleju, komunikat nadal się zaświecał i potem dolałem jeszcze 1/4 l. po czym na bagnecie olej był na max a lampka z kluczem nada w czasie jazdy zaświeca się i gaśnie. Co to może być?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
zobacz tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=375Jordanello pisze:Witam, to mój pierwszy post na tym forum i jestem użytkownikiem zafiry dopiero od 5 miesięcy. Mój problem polega na tym że nie wiadomo dlaczego zaświeciła mi się pomarańczowa lampka z kluczem i autem w tle, (zaświeca się też jeśli w kluczyku nie ma transpondera od immobilizer-a) a po jakimś czasie wyskoczył komunikat "Controller Niv. Huiler" lub ...Huilture. Sprawdziłem poziom oleju i był jeszcze w normie ok 2/5 na bagnecie pomiędzy min. a max. dolałem 1/4 l. oleju, komunikat nadal się zaświecał i potem dolałem jeszcze 1/4 l. po czym na bagnecie olej był na max a lampka z kluczem nada w czasie jazdy zaświeca się i gaśnie. Co to może być?
i tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ziom+oleju
i jeszcze tu http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
Kiedy olej i filtr wymieniales moze filtr jest troche brudny
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 19:06 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Co do kontrolki z kluczem to pasuje odczytać błąd.
Nie jestem pewien ale niski stan oleju nie ma wpływu na zapalnie się kontrolki z kluczem. <ale mogę się mylić>
W jakiej sytuacji zapala się ta kontrolka z kluczem?
Autko wtedy traci moc?
Nie jestem pewien ale niski stan oleju nie ma wpływu na zapalnie się kontrolki z kluczem. <ale mogę się mylić>
W jakiej sytuacji zapala się ta kontrolka z kluczem?
Autko wtedy traci moc?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Jeśli by było małe ciśnienie , to zapaliła by się czerwona kontrolka od ciśnienia oleju.
Myślę że kontrolka z kluczem u niego nie jest powiązana z komunikatem na Midzie o sprawdzeniu stanu oleju.
Myślę że kontrolka z kluczem u niego nie jest powiązana z komunikatem na Midzie o sprawdzeniu stanu oleju.
Generalnie są dwa czujniki dotyczące oleju - jeden do MID a drugi do info na desce. Problem z tym pierwszym jest dość powszechny w DTI. Zbierają się jakieś bąble powietrza w misce, które zaburzają odczyt. Generalnie mam to samo. Niestety aby wymienić ewentualnie uszkodzony czujnik to już jest sporo zachodu - zdejmowanie miski itd. Info na MID "Check" nie ma związku z błędem (kontrolka auta z kluczykiem) co w Twoim przypadku jest raczej marną informacją bo trzeba podpiąć się pod kompa i zobaczyć co go boli.
pzdr
pzdr
Po zakupie auta zmieniłem olej i filtry: oleju, paliwa, powietrza i kabiny. Jutro jadę z autem do kolegi podłączyć pod kompa to się dowiemy co się dzieje. Przypuszczalnie może to być problem z elektryką bo pada mi alternator, przy schodzeniu z obrotów przygasa mi światło na chwilę i po sekundzie stabilizuje się, nie ważne czy jadę czy nie. Z kolei mój drugi znajomy elektryk twierdzi że może wieszać się zawór recyrkulacji spalin EGR. Jakiś czas temu wykręcałem go i czyściłem bo grzybek cały był zarośnięty sadzą, po za tym ma nieszczelność bo zasysa z kolektora olej (prawdopodobnie popuszcza już turbo) i po zwolnieniu zaworu pluje otworem z przodu na wąż od intercoolera.
- SD72
- Zafiromaniak
Napewno ale na czerwono swieci tez kontrolka jak zaciagne hamulec recznycns80 pisze:Czerwona nie pomarańczowabazyliszek72 pisze:A jesli filtr oleju byl nie zmieniany i cisnienie jest nie takie jak powinno to jaka kontrolka sie zapali
Chodzilo nie o kolor tylko ktora zaswieci
Pozatym moje pytanie dotyczylo problemu Jordanello a Ty zacytowales bez sensu moj post :>
- SD72
- Zafiromaniak
ten elektryk doszel do tego po podpieciu pod komputerMeggy pisze:Dziś własnie byłam z tym problemem u elektryka (chyba najlepszego w Krakowie )
Nie ma co gdybać, podłączyć pod komputer i wsio wiadome...
W moim przypadku zwarcie pomiędzy żarówkami tylnego stopu
10 min. roboty, a komfort jazdy bez świecącej lampki sygnalizacyjnej...