zacieranie klap wirowych-kolektor dolotowy

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
lapm

#46 Post autor: lapm »

ja wymienilem kolektor wczoraj u jabolkg,
Wczesniej nie zauwazylem, zeby jakos zamulal od dolu, ale tez nigdy nie cisne od niskich obrotow, a wymienilem, bo wpadl w tryb serwisowy(po przesunieciu listwy na miesce jechal normalnie) i jeszcze oleju troche lalo przez jedna z tych otworow, po wymianie i po 350km ok.
rhaaziel

#47 Post autor: rhaaziel »

U mnie klekot powodował kolektor ssący, już został wymieniony na sprzęt zmodyfikowany przez Jabola i dokuczliwe klekotanie znikło :) Także póki co wałkami się nie przejmuję :)
rhaaziel

#48 Post autor: rhaaziel »

Myślę, że nie jest to tajemnica ;)
Jabol ceni sobie całość (zregenerowany kolektor ze zmodyfikowanym sterowaniem klapami wirowymi i robocizna) na 850zł. Ja akurat wymieniałem nie bezpośrednio u niego tylko w zaprzyjaźnionym z Jabolem warsztacie w Rybniku ( http://www.in-car.pl/ ).
rhaaziel

#49 Post autor: rhaaziel »

Ja już miałem nowy kolektor, mimo że auto z 2006 roku, to kolektor miałem już poliftowy (poprzedni właściciel musiał wymienić) i ten nowy jak widać padł.
Z resztą z tego co mówił mi Jabol w zeszłym roku gdy go odwiedziłem, to te nowe zostały tylko nieznacznie ulepszone i też padają, mój przykład jest tego dowodem, dlatego zdecydowałem się na regenerowany i modyfikowany przez Jabola wedle jego słów powinnien pociągnąć do końca żywota samochodu, szczególnie że EGR mam oczywiście zaślepiony fiatowską podkładką :P także ilość syfu w kolektorze będzie naprawdę niewielka.
jabolkg

#50 Post autor: jabolkg »

kaliope pisze:widze, że cena poszła w dół. Jeszcze niedawno to było ponad 1tys zł. Ale chyba nie dziwne jak nowe kolektory chodzą po 850zł. Tak w ogóle nie lepiej nowy?
U mnie nigdy takich cen nie było, od dziesięciu miesięcy zajmuję się tylko naprawami kolektorów ze względu na to, że urodziła mi się córa i nie mam czasu na grzebanie tak często jak to było kiedyś, ale cena kolektorów jest od zawsze taka sama czyli w tej chwili połowa wartości nowego kolektora. Reszta ceny to po prostu koszt wymiany zależny od regionu i fantazji wymieniającego ;)
rhaaziel pisze:Ja już miałem nowy kolektor, mimo że auto z 2006 roku, to kolektor miałem już poliftowy (poprzedni właściciel musiał wymienić) i ten nowy jak widać padł.
Miałem go już w ręku, uszczelniacze zajechane średnio, za to listwa zużyta totalnie.
ostatnio trafia do mnie na prawdę bardzo dużo kolektorów poliftowych z problemem spadniętej listwy czyli można stwierdzić, że wadliwy jest każdy kolektor a różnica polega tylko na czasie wystąpienia usterki.
Mundurowy

#51 Post autor: Mundurowy »

Ci spece w Warszawie robią na miejscu, czy wysyłają do Ciebie kolektory ? Do Warszawy mam najbliżej.
jabolkg

#52 Post autor: jabolkg »

Kolektory zawsze robię tylko i wyłącznie ja cała reszta to mechanicy, którzy oferują tylko wymiany.
Orbit

#53 Post autor: Orbit »

czy problemy o których mowa w tym wątku dotyczą tylko silnika 1,9 ?
jabolkg

#54 Post autor: jabolkg »

Może nie tylko w Z19DTH bo np w astrach również w DTJ a ogólnie problemy klap wirowym występują w większości współczesnych klekotów np w BMW uszkodzenie klap kończy się poważnym uszkodzeniem silnika bo klapki się łamią i wpadają do komory spalania.
mozartinio

#55 Post autor: mozartinio »

A co,jesli w regenerowanym kolektorze po 2tys km wali syf przez jeden z otworow?mi sie to przytrafilo.poza tym zaslepilem egr i dalej muli,wiec nie moge powiedziec,ze wymiana kolektora pomogla
pawel7799

#56 Post autor: pawel7799 »

a czy macie doświadczenie z programowym wyłączeniem klap w kolektorze? są warsztaty oferujące ful serwis- programowe wyłączenie klap(podają że jeżeli są szczelne to nie trzeba ich usuwać z kolektora), EGR i DPF, twierdzą że nie ma spadku mocy
klaster

#57 Post autor: klaster »

Witam wszystkich.
Przeczytalem wlasnie ten watek i jakos chyba zwatpilem z zakupem tego auta jedynie co wychodzi to iz jesli chce sie miec pewny spokoj to kupowac silnik 1.9DT z 8 zaworami a jesli chce sie podniesc moc z 120KM na 150KM to 16zaworowy lecz czeba liczyc sie z problemami.
Czy dobrze zrozumialem ?
Chyba ze te 8 zaworowe tez maja ten sam problem a nie doczytalem tego?
kicaj

#58 Post autor: kicaj »

ja mam auto z października 2007 i przejechane obecnie 170kkm bez problemów z klapami
a w silnikach 8V masz i tak reulację luzów co jakiś czas, więc nie jest to aż tak "bezobsługowe"
poza tym, co prawda nie w zafirze, może się trafić 120KM ale DTJ... 16V...

klapy są tylko w 16V
pawel7799

#59 Post autor: pawel7799 »

a czy wymiana na nowy kolektor i zaślepienie EGR załatwia sprawę na dłuższy czas?(np 70-100tyś km) no wiadomo że o ile turbo nie wali bardzo olejem??
a macie doswiadczenia z programowym wyłączeniem klap jak to sie robi z DPF i EGR??
kicaj

#60 Post autor: kicaj »

Nawet na dłużej niż 100kkm ale to kosztuje parę tysięcy złotych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”