Zasięg na rezerwie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#46 Post autor: u99artur »

znalazłem coś takiego:
Obrazek

ilość paliwa w baku (od lewej):
- chwilowa,
- średnia (obliczana w ciągu ostatniej minuty),
- średnia (obliczana na podstawie przebiegu, czyli ile powinno zostać)

Jak on to liczy i która jest prawidłowa?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 09:22 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#47 Post autor: Flora »

u99artur pisze:znalazłem coś takiego:
[url=http://thumbnails108.imagebam.com/40241/95d39f402406953.jpg]Obrazek[/URL]

ilość paliwa w baku (od lewej):
- chwilowa,
- średnia (obliczana w ciągu ostatniej minuty),
- średnia (obliczana na podstawie przebiegu, czyli ile powinno zostać)

Jak on to liczy i która jest prawidłowa?
A nie chodzi tu przypadkiem o spalanie? :>

u99artur
Mieszkaniec
#48 Post autor: u99artur »

nie, spalanie to inny ekran :) jak jest RC napisane, następny chyba

tak czy siak - jak się wyświetlało "!!! zasięg!!!!" to ni kuta nie można wejść w to menu ;) zatem akurat byłem obok stacji i...zabolało ;) w Astrze bardzo rzadko tankowałem do pełna a tu.... grubo ponad 200wyszło ;) pierwsze odbicie na 50L, drugie na 51L czyli teoretycznie w baku było 7L a komp pokazywał że zostało 27km czyli ma zapas :)

Co do ekranu z ilością paliwa to po zatankowaniu i dojechaniu do pracy wyświetliłem go i z lewej było 56,5 potem coś po 55... także te obliczenia cholera wie skąd się biorą i jak dokładnie są robione
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 10:54 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#49 Post autor: Flora »

W baku jest pływak, na podstawie którego można dość dokładnie określić ilość paliwa w zbiorniku. Jeżeli zatankowałeś do odbicia i jeszcze poprawiłeś to zalałeś wlew znajdujący się powyżej górnego poziomu pływaka i komputer musiał przeliczyć na podstawie spalania ile ubyło z baku.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#50 Post autor: Bodek »

u99artur pisze:Z tego co czytam to widzę, że prawie każdy ma inaczej z tymi zasięgami i kontrolkami ;) czyżby program/czujniki były w naszych zafirkach dziełem przypadku - komu jak się trafi? :)

Ja na razie dużo nie wyjeździłem, ale jeżdżąc po mieście mam tak:

Wskazówka dopiero dochodzi do obszaru rezerwy a komputer wyświetla !!!Zasięg 50km!!! - oczywiście w mieście łyka 10-10,5 i zasięg zmniejsza się tak, że na każde 500m komputer odlicza 1km :) w końcu mam 39km zasięgu i zapaliła się dopiero kontrolka rezerwy. Na wskazówce niby jeszcze całe pole rezerwy do wessania :)

Chyba muszę zatankować do pełna to będę wiedział ile mam litrów w baku ;)
Tankowałem do pełna niejednokrotnie, w TestMode nigdy nie pokazało mi 58 litrów, było 55 - 57.

Rezerwa zawsze włącza mi się przy dystansie do przejechania 50km i w baku pozostaje około 3.5 litra paliwa.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

u99artur
Mieszkaniec
#51 Post autor: u99artur »

Bodek pisze: Rezerwa zawsze włącza mi się przy dystansie do przejechania 50km i w baku pozostaje około 3.5 litra paliwa.
no to widać tu jest pies pogrzebany w różnicy zaprogramowania, bo mój wyświetla 50km dystans, rezerwa włącza się przy 39km... a przy 27 zatankowałem 51L czyli jeszcze miał 7 :)

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#52 Post autor: Flora »

u99artur pisze:
Bodek pisze: Rezerwa zawsze włącza mi się przy dystansie do przejechania 50km i w baku pozostaje około 3.5 litra paliwa.
no to widać tu jest pies pogrzebany w różnicy zaprogramowania, bo mój wyświetla 50km dystans, rezerwa włącza się przy 39km... a przy 27 zatankowałem 51L czyli jeszcze miał 7 :)
Mylicie dwa pojęcia. Wskaźnik poziomu pokazuje informację o rezerwie jeżeli ilość paliwa spadnie poniżej określonego poziomu (~3,5 litra), a komunikat o zasięgu 50km pojawia się na podstawie krótkoterminowego średniego zużycia paliwa. Rezerwa zawsze pojawia się przy tej samej ilości paliwa. Jeżeli ktoś próbuje agresywnie pokonać korki w centrum miasta, a do tego włączy się wypalanie DPFa to komunikat może pojawić się nawet przy ¼ baku, bo tak wynika z wyliczeń komputera, który widzi średnie spalanie na poziomie 25l/100km.

u99artur
Mieszkaniec
#53 Post autor: u99artur »

Flora - zgadza się - wiadomo, że dieslowi np. w trasie pokaże duzo później 50km niż mojemu w mieście :)

ale jak u Bodka rezerwa zapala się gdy ma 3,5L w baku to u mnie jednak jest inaczej ustawiona bo się zapaliła, przejechałem parę kilometrów i wlałem do pełna 51L czyli musiało być minimum 7L w baku jak zaświeciła się kontrolka ;) przy benzynie 1,8 poziom 3,5L to może już migać zacznie z komunikatem, żeby zatankować ;)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 14:06 przez u99artur, łącznie zmieniany 2 razy.

_model_

#54 Post autor: _model_ »

Mi jak rezerwa się włączyła to zatankowałem ~52litry paliwa...

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#55 Post autor: fredas »

na komputerze pokazuje że mogę przejechać jeszcze 29km i tankuję do odbicia i :shock: 48litrów wlałem w głodomorrę a dystans który pokonałem to było 735 km komunikat przy 50litrach a jak wjeżdżałem na orlen komornik jeszcze się nie świecił :P nic nie rozumiem od czego to zależy

Awatar użytkownika
Helenka
Debiutant
Imię: Helena
Auto: Zafira B 1.7 cdti enjoy
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#56 Post autor: Helenka »

Witam,
Szukam i szukam tego tematu... I jest. Uff.

Mam Zafirkę B 1.7 cdti od 3 tygodni (a wcześniej spore doświadczenie z Astrą o takim samym silniku). A jednak jest inaczej. Kiedy pierwszy raz wskaźnik poziomu paliwa zaczął zbliżać się do poziomu rezerwy, nie przejęłam się. Wiedziałam, że Astra pokazuje mi zasięg 50 km i mniej. Jednak lampka się nie zaświeciła. Ani nie pojawił się inny komunikat na miejscu wyświetlacza. Za to po jakimś czasie pojawił się komunikat "Proszę zatankować".
Czy to oznaczało, że właśnie zaczęła się rezerwa czy może, że to już jej koniec? Ale czemu mogła nie zapalić się mi lampka? Ktoś ma jakiś pomysł? Proszę o podpowiedź.
:evil: nie lubię nie wiedzieć o co chodzi mojemu samochodowi...
Człowiek uczy się całe życie...

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#57 Post autor: Flora »

Helenka pisze:Czy to oznaczało, że właśnie zaczęła się rezerwa czy może, że to już jej koniec? Ale czemu mogła nie zapalić się mi lampka?
4 posty w górę
Wskaźnik poziomu pokazuje informację o rezerwie jeżeli ilość paliwa spadnie poniżej określonego poziomu (~3,5 litra), a komunikat o zasięgu 50km pojawia się na podstawie krótkoterminowego średniego zużycia paliwa. Rezerwa zawsze pojawia się przy tej samej ilości paliwa.

Awatar użytkownika
Helenka
Debiutant
Imię: Helena
Auto: Zafira B 1.7 cdti enjoy
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#58 Post autor: Helenka »

Dzięki :D
Wypróbowałam wczoraj tę teorię i potwierdzam - wszystko się zgadza. Najpierw zapaliła się lampka rezerwy (wiedząc, że to oznacza 3,5 litra w baku zaczęłam obserwować spalanie bieżące i zasięg). Samochód pokazał mi 30 km zasięgu, ale ponieważ jeździłam po mieście - szybko (bo już po 10 km) pokazał mi się komunikat "proszę zatankować". Na stacji do baku "na siłę" weszło 50 l. I wszystko jasne! Jupi!!! :lol:
Człowiek uczy się całe życie...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#59 Post autor: Bodek »

Helenka pisze:Dzięki :D
Wypróbowałam wczoraj tę teorię i potwierdzam - wszystko się zgadza. Najpierw zapaliła się lampka rezerwy (wiedząc, że to oznacza 3,5 litra w baku zaczęłam obserwować spalanie bieżące i zasięg). Samochód pokazał mi 30 km zasięgu, ale ponieważ jeździłam po mieście - szybko (bo już po 10 km) pokazał mi się komunikat "proszę zatankować". Na stacji do baku "na siłę" weszło 50 l. I wszystko jasne! Jupi!!! :lol:
Nie tankuj diesla aż się zatrzyma, tankuj wcześniej, a w zimie utrzymuj stan minimalny na połowie baku ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Skasowany użytkownik 6483

#60 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dorze odczytałem informację? Na rezerwie w ZB jest w baku tylko 3,5 litra paliwa?? :? . Przecież to normalnie opary jedynie pozostały...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”