[A] Podłączenie gniazdka przy haku do przyczepki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
bigmen1

#76 Post autor: bigmen1 »

Podpinałem dodatkowy kabel masy pod gniazdo przy haku i do ramy samochodu . Nic nie pomogło .
shell'a

#77 Post autor: shell'a »

a masa przyczepki ? co się dzieje ze światłami w samochodzie kiedy włącza Ci się dyskoteka w przyczepie?
Woytas

#78 Post autor: Woytas »

Sprawdziłeś kostki przewody?. Może gdzieś jest zwarcie
pozdr
KALI

#79 Post autor: KALI »

sprawdź na innej przyczepce pewno przyczepka nie ma masy na gniazdku a jak masz nowy hak na kulce jest farba i nie idzie masa przez hak
bigmen1

#80 Post autor: bigmen1 »

Sprawdzałem na dwóch rożnych przyczepach . To samo . W samochodzie tli się przeciwmgielne bo na oryginalnej kostce do haku jest wpięta pętla od czarno niebieskiego do pinu 4 . Jak ją wypnę to nie ma zmian z przyczepką a w samochodzie nie działa przeciwmgielne.
Gniazdo mam nie okrągłe a prostokątne od haka po prawej stronie. Piny jak na rysunku

Obrazek

Gniazda
gregorkrk

#81 Post autor: gregorkrk »

jak się wpiąłeś do tego gniazda? kupiłeś wtyk czy tymi spinkami co daja do haka?
ja wpinałem się tymi spinkami ale jak sprawdzałem we wtyczce to prądu na stop w wtyku nie było niewiem czemu i wpiąłem sie w lampe, być moze masz tak jak ja albo ci gdzieś łapie dziwne rzeczy,

najczęściej jak się robi choinka to oznacza brak dobrej masy no ale jak mówisz że sprawdzałeś no to moze coś w tej kostce nie halo, przepnij w lampe i powinno pomóc ;)
bagat

#82 Post autor: bagat »

Odgrzeję kotleta troche.

pacjent - ZA z PDC (czujniki parkowania)
operacja - hak holowniczy

Pytanie - czy ktoś wie jak zrobić aby po podłączeniu przyczepy nei piszczało mi, że jest przeszkoda?
lukasz kolata

#83 Post autor: lukasz kolata »

bigmen1 dobrze zmasuj lampy przyczepki,nawet kazda z osobna i z farba na haku to tez racja.dyskoteka na przyczepce to tylko wina braku dobrej masy przy duzym obciazeniu.przewod do masy ok.2,5 kwadrat linka i dokladnie oczysc miejsca podłaczenia masy do ramy przyczepki.powodzenia i narka :piwo:
gregorkrk

#84 Post autor: gregorkrk »

bagat pisze:Odgrzeję kotleta troche.

pacjent - ZA z PDC (czujniki parkowania)
operacja - hak holowniczy

Pytanie - czy ktoś wie jak zrobić aby po podłączeniu przyczepy nei piszczało mi, że jest przeszkoda?
a niemasz w ster. czujników opcji wyłaczenia
Woytas

#85 Post autor: Woytas »

bagat, najlepiej zastosować moduł oświetlenia przyczepy (np. Quasar MP2).
"W sytuacji gdy zainstalowany jest ultradźwiękowy czujnik parkowania bez funkcji
uczenia się stałych przeszkód (przyczepa staje się stałą przeszkodą) jest możliwość
blokowania jego pracy na podłączonej przyczepie. Moduł ma wyjście prądowe
(obciążalność max. 1A) na którym jest załączona „MASA” gdy nie ma podłączonej
przyczepy, wykrycie podłączenia przyczepy wyłączana „MASĘ”. Do wyjścia należy
podłączyć biegun ujemny zasilania centrali czujnika parkowania (MASĘ centrali
czujnika)"

http://www.goliat.com.pl/f/1224236298.pdf
bagat

#86 Post autor: bagat »

No widzisz Woytas jak mi rozjaśniłeś sprawę :) Ale taki moduł to pewnie ze 4 stówki kosztuje i chyba będzie łatwiej zrobic zwykły wyłacznik brzęczka, którego i tak chce przenieść gdzieś do przodu bo słabo go słychać.
Awatar użytkownika
johanes
Przeglądacz
Imię: Johanes
Auto: opel zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#87 Post autor: johanes »

Witam Może ktoś pomoże mam gniazdo okrągłe na podłączenie haka po prawej stronie kolo lampy a hak kupiłem taki http://allegro.pl/hak-holowniczy-wiazka ... 98640.html i wszystko zamontowałem ale nie mam drugiej połówki gniazda żeby to złączyć gdzie można coś takiego dostać bo w komplecie nie było tylko sama wiązka Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 21:31 przez johanes, łącznie zmieniany 1 raz.
KALI

#88 Post autor: KALI »

Kupilem z rok temu taki sam hak jak ty też miałem takie okrągłe gniazdo i po prosu je odciąłem i kable podłączylem swoim sposobem
Awatar użytkownika
johanes
Przeglądacz
Imię: Johanes
Auto: opel zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#89 Post autor: johanes »

Już rozwiązałem problem uciąłem to okrągłe gniazdo i złączyłem coś takiego
http://moto.allegro.pl/kostka-zlacze-ml ... 36563.html
ale nie mam w kablach stopu.
Kacperuch

#90 Post autor: Kacperuch »

ostatni odkryłem w aucie takie cudo;D
Obrazek
dobrze że przypadkiem, a nie jak rzeczywiście przyszło by mi coś po drogach publicznych ciągnąć. I teraz pytanie przerabiać 13 pionowe na 7 pionowe czy kupić przejściówkę. podobno z przejściówkami różnie to bywa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”